# #

16 Ιουλ 2011

Αποκλειστικό: 1,3 δισ. ευρώ ζητούν πίσω οι εργαζόμενοι από τη ΔΕΗ!!!


thumb
Φωτιές βάζει για μια ακόμη φορά η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, η Ομοσπονδία των εργαζομένων στη ΔΕΗ, που παρά την εκστρατεία συκοφάντησής της, εξακολουθεί να διατηρεί τον αγωνιστικό της χαρακτήρα, προστατεύοντας τα μέλη της και τους εργαζόμενους στην Επιχείρηση.

Αυτή τη φορά η Ομοσπονδία αναμένεται να ταράξει τα νερά με την αγωγή που έχει ετοιμάσει και η οποία στρέφεται κατά της ΔΕΗ και του ελληνικού Δημοσίου, ζητώντας την καταβολή αποζημίωσης ύψους 1,3 δισ. ευρώ έναντι των εισφορών ασφάλισης που έχει εισπράξει η ΔΕΗ από το 1999, όταν αποφασίστηκε και επικυρώθηκε με συλλογική σύμβαση η αυτασφάλιση των εργαζομένων στην Επιχείρηση.

Έτοιμη η αγωγή
Έτσι, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, μεγάλα και έγκυρα νομικά γραφεία έχουν ήδη επεξεργαστεί το κείμενο της αγωγής και των ασφαλιστικών μέτρων που πρόκειται να κατατεθούν, σε συνέχεια της δήλωσης που είχε κάνει εδώ και καιρό ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νίκος Φωτόπουλος. Ήδη τα κείμενα αυτά βρίσκονται στα χέρια της ηγεσίας των εργαζομένων προκειμένου οι εκπρόσωποι τους να δώσουν την έγκρισή τους και να προσδιορίσουν σαφώς την ημερομηνία που θα κατατεθούν ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων.
Όπως είναι σαφές, παρά το γεγονός ότι δεν πρόκειται «περί κεραυνού εν αιθρία», η κατάθεση των αγωγών αυτών αναμένεται να προκαλέσει γενική αναστάτωση και να κάνει την κυβέρνηση να τρέχει, οπότε και θ’ ανοίξουν οι δρόμοι ...
επικοινωνίας μεταξύ του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών Ε. Βενιζέλου και του υπουργού Ενέργειας Γ. Παπακωνσταντίνου, που εποπτεύει τη ΔΕΗ, και να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι, κάτι που φαίνεται ότι μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει. Έτσι πρέπει τώρα να τα πούνε, γιατί ο μεν πρώτος πρέπει να βάλει χέρι στα κρατικά ταμεία και ο δεύτερος για να δει τι σημαίνει η καταβολή αυτού του αστρονομικού ποσού και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στη γενικότερη οικονομική κατάσταση της εταιρείας και στην προσπάθειά του να πουληθεί η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού σε ξένους επενδυτές…
Και βεβαίως όλα αυτά αναμένεται να γίνουν υπό τον φόβο της παρέμβασης της τρόικας και του ΔΝΤ, αφού τα χρήματα – όπως συνηθίζουν να λένε οι διάφοροι κυβερνητικοί παράγοντες – μπορεί να λείψουν από τον λογαριασμό για την πληρωμή των δανειστών μας, κινητοποιώντας έτσι παράλληλα τους επιτηρητές και τους δανειστές μας (Ε.Ε. και ΔΝΤ).
Τώρα επί της ουσίας να πούμε ότι οι εργαζόμενοι έχουν δίκιο να φοβούνται για το τι θα γίνει με τις ασφαλιστικές εισφορές τους, αφού εδώ και 12 χρόνια τα χρήματα αυτά, που ανέρχονται σε πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, μπαίνουν στα ταμεία της ΔΕΗ, η οποία τα εκμεταλλεύεται και επενδύει κερδίζοντας, και τώρα θα περάσουν στα χέρια των ιδιωτών.

Τραγική ειρωνεία…
Πάντως η υπόθεση αυτή έχει προϊστορία, στην οποία κατά τραγική ειρωνεία ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός που θα κληθεί να πληρώσει, ήταν εκείνος που το 1999 ως υπουργός Ανάπτυξης είχε υπογράψει και τη συμφωνία για την αυτασφάλιση των εργαζομένων της ΔΕΗ στην Επιχείρηση…
Αν πάρουμε λοιπόν τα πράγματα με τη σειρά και να μεταφερθούμε νοερά στις 30 Ιουλίου 1999. Τέτοιες μέρες ο Ευάγγελος Βενιζέλος ως υπουργός Ανάπτυξης και εκπροσωπώντας τα (τότε) υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, παρουσία του πρώην προέδρου του Δ.Σ. της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Νίκου Έξαρχου (διατέλεσε αργότερα και γενικός γραμματέας σε υπουργεία επί υπουργίας Βενιζέλου) και των γραμματέων της Ομοσπονδίας Δ. Ματσαρίδη και Ρ. Ρίζου, υπέγραφε σύμβαση για την οριστική επίλυση ζητημάτων του ασφαλιστικού φορέα της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.
Μεταξύ άλλων, στο άρθρο 35 στην παράγραφο 12 της σύμβασης αυτής (που περιλαμβάνεται στον Νόμο 2773/ΦΕΚ286), σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Συμφωνείται ότι τα περιουσιακά στοιχεία του ασφαλιστικού φορέα (σ.σ.: άρα οι εισφορές των εργαζομένων) της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ενσωματώνονται στην περιουσία της ΔΕΗ, η οποία (θα) έχει την αποκλειστική και πλήρη διαχείριση των πόρων του ασφαλιστικού φορέα με μοναδική υποχρέωση την ασφάλιση των εργαζομένων της επιχείρησης».
Έτσι, με αυτή τη σύμβαση το σύνολο των πόρων που προέρχονταν από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων της Επιχείρησης σχεδόν επί μια 12ετία περιέρχονταν στην απόλυτη δικαιοδοσία της ΔΕΗ, που αξιοποιούσε και προωθούσε για επενδύσεις.
Όπως τουλάχιστον υπολόγισαν οι εκτιμήσεις των ειδικών της WY ΑΤΤ -PRUDENTIAL παραμονές υπογραφής της σύμβασης, τα τότε περιουσιακά στοιχεία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ανέρχονταν στα 600 εκατομμύρια σημερινά ευ-ρώ. Κατά τη διάρκεια της 12ετίας που ακολούθησε την υπογραφή της σύμβασης οι εργαζόμενοι δεν έλαβαν τόκους, μερίδια ή κάποιο άλλο ανταποδοτικό όφελος με αποτέλεσµα η αξία των περιουσιακών στοιχείων να αυξηθεί σε 900 εκατοµµύρια ευρώ, όπως αναφέρεται σε αντίστοιχη αναλογιστική µελέτη επί εποχής Πετραλιά, και τώρα, με τη δικαστική διαμάχη που αρχίζει, διεκδικείται ποσό που ανέρχεται στα 1,3 δισ. ευρώ.
Μετρητά αλλά και... µετοχές!
Για να γίνει ακριβώς κατανοητό το ύψος του ποσού που διεκδικεί η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ από την Επιχείρηση και το κράτος, σημειώστε ότι το 17% των µετοχών της ΔΕΗ που προτίθεται να πουλήσει η κυβέρνηση σε ιδιώτες δεν πρόκειται να αποφέρει περισσότερα από 300 - 350 εκατοµµύρια ευρώ, όπως εκτιµούν οι εργαζόµενοι, και για αυτό, όπως ισχυρίζονται, η κυβέρνηση προωθεί... σεµνά και χαµηλόφωνα προς πώληση επιπλέον φιλέτα, όπως το 40% έτοιµης υδροηλεκτρικής παραγωγής και το 40% της λιγνιτικής παραγωγής.
Η κυβερνητική αυτή σπουδή να ξεφορτωθεί άρον-άρον πολύτιµα περιουσιακά στοιχεία αλλά και η καθυστέρηση στην καταβολή των εφάπαξ αποζηµιώσεων των εργαζοµένων που συνταξιοδοτούνται, και έφτασε πλέον τα 2 χρόνια, προβληµατίζει πολλά στελέχη της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ που εµφανίζονται, σύµφωνα µε πληροφορίες, διατεθειµένα να αρχίσουν τον διάλογο και ορισμένα από τα χρήματα αυτά να τα εξαργυρώσουν ακόµη και µε µετοχές.
Αξίζει πάντως να παρακολουθήσουμε την υπόθεση αυτή, γιατί εάν δικαιωθεί δικαστικά η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ το ελληνικό Δημόσιο και η ΔΕΗ θα κληθούν να καταβάλουν 1,3 δισ. ευρώ, ποσό λίγο μικρότερο από αυτό που προσδοκά να βάλει η ίδια στα ταμεία της ώς το τέλος του 2011 από τις έκτακτες εισφορές των φορολογουμένων!
Αναμείνατε λοιπόν στο ακουστικό σας, για να ακούσουμε σε υψηλούς τόνους τι ακριβώς θα συμβεί στη νέα σύγκρουση της ΓΕΝΟΠ με την κυβέρνηση και τη ΔΕΗ…

http://www.topontiki.gr/article/19515

2 σχόλια:

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.