# #

2 Ιαν 2011

«Φύκη και Περιβάλλον στην Εκπαίδευση»

«Φύκη και Περιβάλλον στην Εκπαίδευση»


Διημερίδα στo πλαίσιο του
5ου Ευρωπαϊκού Φυκολογικού Συνεδρίου
Ρόδος, 7-8 Σεπτεμβρίου 2011
Αγαπητοί φίλοι,

Η Ελληνική Φυκολογική Εταιρία (ΕΛ.Φ.Ε.) σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φυκολογικών Εταιρειών (Federation of European Phycological Societies, FEPS, www.feps-algae.eu) διοργανώνει τον Σεπτέμβριο του 2011 το 5ο Ευρωπαϊκό Φυκολογικό Συνέδριο (5th European Phycological Congress, EPC5, www.epcv.gr). Στο πλαίσιο αυτού του Συνεδρίου η ΕΛ.Φ.Ε. οργανώνει μια Διημερίδα αφιερωμένη στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης με θέμα τα φύκη και το περιβάλλον.


Βασικός στόχος είναι η γνωριμία των...
μαθητών με τα φύκη, τη σημασία τους για τον άνθρωπο, την αξία και το ρόλο τους στο περιβάλλον. Κατά τη Διημερίδα οι συμμετέχοντες  εκπαιδευτικοί και μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν δράσεις που έχουν σχέση με το παραπάνω αντικείμενο.

Στο πρόγραμμα της Διημερίδας περιλαμβάνονται επίσης εκλαϊκευμένες παρουσιάσεις από ειδικούς επιστήμονες καθώς και βιωματικά εργαστήρια.

Η Διημερίδα τελεί υπό την αιγίδα του του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Τόπος – χρόνος διεξαγωγής: Ρόδος, 7-8 Σεπτεμβρίου 2011


Δικαίωμα συμμετοχής έχουν: Σχολεία Α΄θμιας και Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης (με εκπροσώπηση των μαθητών, των εκπαιδευτικών, ή και των δύο). Οι ομάδες των σχολείων θα εκπροσωπηθούν από 1-2 εκπαιδευτικούς και έως 3 (κατ εξαίρεση 5) μαθητές/τριες.

Οι θεματικές ενότητες στις οποίες θα πρέπει να εντάσσονται οι παρουσιάσεις των μαθητών και εκπαιδευτικών είναι:

§ Επίδραση της ρύπανσης στη θαλάσσια χλωρίδα (σύγκριση καθαρών και ρυπασμένων περιοχών)

§ Θαλάσσια χλωρίδα και βιοποικιλότητα στην παράκτια ζώνη  (μελέτη και καταγραφή)

§ Προστασία, υιοθεσία και ανάδειξη ακτής

§ Αξιοποίηση των φυκών σε ανθρώπινες δραστηριότητες (π.χ. χρήση φυκών ως βιοφίλτρων για καθαρισμό υγρών αποβλήτων, κομποστοποίηση, βιοδείκτες κλπ.).

§ Ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλους Φορείς

Στο πρόγραμμα της Διημερίδας περιλαμβάνονται επίσης εκλαϊκευμένες παρουσιάσεις από ειδικούς επιστήμονες καθώς και βιωματικά εργαστήρια. Ενδεικτικά θέματα εργαστηρίων:

•Επίσκεψη σε ακτή και συλλογή υλικού.
•Μελέτη υλικού μακροσκοπικά – ταξινόμηση των φυκών
•Μελέτη του υλικού μικροσκοπικά, ταξινόμηση μικροφυκών
•Στήνουμε ένα ενυδρείο
•Ερμπάριο φυκών
•Κάρτες φυκών (μουσειακές, εκπαιδευτικών παιχνιδιών, ευχετήριες)
•Ας φτιάξουμε ένα ομοίωμα ακτής
Πως θα παρουσιαστούν οι εργασίες: Με προφορική ανακοίνωση, με ψηφιακή παρουσίαση (Power Point), με δρώμενο ή με μορφή αναρτημένης ανακοίνωσης (Poster, διαστάσεων 70Χ100 cm). Οι παρουσιάσεις των Posters θα είναι 3-5 λεπτών, οι υπόλοιπες 8 λεπτών. Προτεραιότητα θα δοθεί στις παρουσιάσεις μαθητών. Σε περίπτωση που δεν μπορούν οι μαθητές να παραβρεθούν στη Διημερίδα και να παρουσιάσουν οι ίδιοι τις εργασίες τους, θα τους εκπροσωπήσουν οι εκπαιδευτικοί.

Μέχρι πότε πρέπει να δηλωθεί το ενδιαφέρον: Έως και τις 10 Φεβρουαρίου 2011 ώστε να πάρετε περισσότερες πληροφορίες για τη συνέχεια.

Επιτροπή θα κρίνει τις εργασίες και θα επιλέξει τις καλύτερες με βάση το αν εμπίπτουν στις θεματικές ενότητες, την πρωτοτυπία τους, την αρτιότητα παρουσίασης.


Η Ελληνική Φυκολογική Εταιρία θα φροντίσει ώστε να δοθούν βραβεία, βεβαιώσεις συμμετοχής, αναμνηστικά της εκδήλωσης, καθώς και φιλοξενία, ξενάγηση και εργαστήρια στο Ενυδρείο της Ρόδου, χωρίς χρηματική επιβάρυνση των συμμετεχόντων. Δεν υπάρχει χρηματική συμμετοχή στη Διημερίδα. Δεν καλύπτονται έξοδα μετάβασης και διαμονής. Για τους καθηγητές που επιθυμούν να παρακολουθήσουν το 5ο Ευρωπαϊκό Φυκολογικό Συνέδριο θα δοθούν σύντομα πληροφορίες.


Πληροφορίες: Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την ΕΛ.Φ.Ε. στα τηλέφωνα : 210-7274652 (Χ. Κατσαρός), 25940-22691-3 (Σ. Ορφανίδης),  FAX: 210-7274702, E-mail: info@phycology.gr, christos.katsaros@biol.uoa.gr, sorfanid@inale.gr .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.