# #

27 Σεπ 2010

Σαμοθρακη: Ο ιδανικός προορισμός για εναλλακτικές διακοπές και κάμπινγκ..! Το καλοκαιρι στην Ελλαδα κραταει ακομα...

Αν δεν ανήκεις στο χώρο της αριστεράς, κοινοβουλευτικής και μή, η αλήθεια είναι ότι ίσως χρειαστείς λίγο παραπάνω χρόνο απο το κανονικό για να προσαρμοστείς στη Σαμοθράκη, τους ρυθμούς της και τους ανθρώπους με τους οποίους συναναστρέφεσαι.. Άπαξ και το συνηθίσεις όμως, θα απολαύσεις σίγουρα και εγγυημένα, όλα αυτά που σου προσφέρει απλόχερα το νησί: ηρεμία, γαλήνη, ησυχία, άγρια φύση και λίγες παραλίες που όμως αρκούν για να σε ξεκουράσουν και να σου προσφέρουν ένα δροσερό μπάνιο στη θάλασσα.!

Σαμοθράκη=φύση, βουνά, ρέματα, πεζοπορία και φυσικά βάθρες... Τι είναι οι βάθρες?? ...

Φυσικές πισίνες που δημιουργούνται απο μικρούς ή μεγάλους καταρράκτες μέσα στα βουνά και μπορεί ο καθένας να περπατήσει μέχρι εκεί για να κολυμπήσει μέσα σ'αυτές και φυσικά για να απολαύσει το θέαμα..

Οι πιο γνωστές βάθρες λένε ότι βρίσκονται στο ρέμα του Φονιά, και οι πιο δύσκολες θα συμπλήρωνα εγώ, συγκρίνοντας το ρέμα του Φονιά με τη Γριά Βάθρα.
Οι πληροφορίες για το Ρέμα του Φονιά λέγανε για περπάτημα μισής ωρας με 40 λεπτά, εμείς επειδή δεν είμαστε και σούπερ αθλητικοί τύποι το κάναμε μιαμιση ώρα..!! Βεβαία βγάλαμε και τις απαραίτητες φωτό, βλέπαμε τη φύση κλπ. Σκοπός όπως λένε είναι το ταξίδι και όχι ο προορισμός, ειδικά όταν έχεις και μια ρίξη μηνίσκου να προσέξεις.. ;-)


Μετα απο ένα μονοπάτι λοιπόν μιαμισης ώρας, που ευτυχως σηματοδοτείται απο ανιχνευτικά όπως βέλη και σημάδια με μπλέ ή κόκκινο χρώμα, σε δέντρα και πέτρες, για να σου δείχνουν το μονοπάτι,

και μετά απο τη διάσχειση του ποταμού πολλαπλές φορές, φτάνει κανείς στην 1η βάθρα.
Το τοπίο είναι εκθαμβρωτικό, η φύση άγρια, αλλά το πρόβλημα έγκειται στο ότι τον καταρράκτη δεν τον βλέπεις. Βέβαια, αν δεν τον δείς είναι σαν να πας στην πηγή και να μην πιείς νερό, οπότε συνιστάται ανεπιφύλακτα η ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΗ ανάβαση και κατάβαση, προκειμένου να δείτε με τα μάτια σας ένα απο τα πιο όμορφα κομμάτια της φύσης.


Η κατάβαση γίνεται με προσοχή και μην ντραπείτε να χρησιμοποιήσετε τα χέρια σας ή οποιοδηποτε άλλο μέλος του σώματος για να κατεβείτε.
Το λεγόμενο βάπτισμα του πυρός είναι απαραίτητο στη βάθρα.

Δροσερά νερά και μια αίσθηση πλήρους αναζωογόνησης σώματος και πνεύματος. Φημολογείται ότι τα νερά στο σημείο αυτό είναι απύθμενα, αλλά η μεζούρα δεν έφτανε για να μετρήσω το βάθος, οπότε απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα δεν μπορώ να δώσω.

Για τους ορειβάτες και τους ειδικούς, υπάρχουν κι άλλες βάθρες που περιμένουν για να ανακαλυφτούν, μονο που η πινακίδα στην αρχή του μονοπατιού προειδοποιεί ότι η πορεία είναι ασφαλής μέχρι τον 1ο καταρράκτη και μετα χρειάζεστε οδηγό και γίνεται με προσωπική ευθύνη. Νομίζω ότι περιττεύει να πω πως επιβάλλεται η χρήση αθλητικών και ορειβατικών παπουτσιων ε?? Οχι, γιατι η πορεία με σαγιονάρες σε ενα τόσο άγριο τοπίο αποτελούσε συχνό φαινόμενο και η απορία που μου γεννήθηκε νομίζω έυλογη: "Που πας ρε Καραμητρο??"

Εν αντιθέσει με τις βάθρες στο Ρέμα του Φονιά, οι βάθρες στη Γριά Βάθρα ήταν πολύ απλές και βασικά ένας απλός περίπατος. Με δεδομένο, βέβαια, ότι θα ακολουθήσει κανείς το ΣΩΣΤΟ δρόμο ΠΛΑΙ στο ποτάμι και δεν θα κάνει το απίστευτα έξυπνο πράγμα που έκανα εγώ, να ανεβω πανω στο βράχο ρωτώντας 2 κοπέλες αν πάω απο το σωστό δρόμο, να μου απαντήσουν θετικά και μετά από 10 λεπτά να αναρωτιέμαι που στα δριμύκλαβα βρίσκομαι και κυρίως πως θα καταφέρω να κατέβω κάτω χωρίς να σπάσω κανα πόδι..


Ακολουθείς λοιπόν το ποτάμι-ρυάκι, καθότι εδώ σηματοδότηση με ανιχνευτικά δεν υπάρχει, το οποίο θα σε βγάλει μετά απο 5 λεπτα στην πρώτη βάθρα που δεν "λεει και πολλα".

Η δεύτερη λέει περισσότερα καθότι το νερό φτάνει μέχρι τη μέση


και μάλλον η τρίτη που δεν φτασαμε πρεπει να ναι η καλύτερη απ'οσο κατάλαβα. Βέβαια, μετά από 40 λεπτά ανάβασης - κατάβασης και πεζοπορίας, οι αντοχές για την τρίτη βάθρα είχαν εκλείψει. Επιστροφή προς τα πίσω, επιβίβαση στο αμάξι και πάμε για να ανακαλύψουμε την αρχαία Σαμοθράκη και τα μυστηρια της....

Η Αρχαία Σαμοθράκη

Μπηκαμε λοιπόν στο αμάξι και κατευθυνθήκαμε στο Ιερό των Μεγάλων Θεών, όπου τελούνταν τα Καβείρια μυστήρια.
Τώρα, μη με ρωτησετε τι είν'αυτά, γιατι και που πήγα και τα είδα, πάλι τίποτα δεν κατάλαβα. Να φταίει άραγε η εξάντληση που είχε προηγηθεί, το γεγονός ότι δεν έχει ανακαλυφτεί τι ακριβώς γινόταν και ποιά ήταν ακριβώς η τελετουργία
? Δε γνωριζω.. Το μονο που θυμαμαι και καταλαβα απο τα αρχαιολογικά μνημεία της Σαμοθράκης ήταν το ομοίωμα της Νίκης της Σαμοθράκης

που υπάρχει στο μουσείο και κάπου εκεί αρχιζεις και φορτώνεις, που και αυτό, όπως και πολλά άλλα αρχαιοελληνικά ευρήματα, βρίσκονται παράνομα και παράτυπα στο εξωτερικό και το εν λόγω στο Λούβρο συγκεκριμένα.



Παραλίες:

Στη Σαμοθράκη δεν πας για τις θάλασσες, πας για τη φύση και το εναλλακτικό που σου προσφέρει. Παρ'ολα αυτά το μπανιο θα το απολαύσει κανείς στην Παχιά Άμμο, που όπως αναφέρει και το ονομα της αποτελείται απο Παχιά Άμμο.



Η παραλια ειναι οργανωμένη, με ξαπλωστρες και μια ταβέρνα - beach bar με μουσική, που παραγγελνεις ό,τι θες και χρεωνεσαι και την ξαπλώστρα.. Για να λεμε και του στραβου το δικιο όμως, υπηρχε και μια ολοκληρη παραλία διπλα ακριβώς στην οργανωμένη που μπορουσε κανεις ανετα να απλώσει την πετσέτα του και να στήσει την ομπρέλλα του..

Άλλη υπέροχη παραλία: οι Κήποι, που συνδυάζονται υπέροχα μετά το ρέμα του Φονιά, ακολουθώντας το δρόμο μέχρι εκεί που σταματάει.



Οι Κήποι αποτελούνται απο γκρίζο - μαύρο βότσαλο και οι λιγοστές ξαπλώστρες που υπάρχουν φέτος σε συνδυασμό με την ύπαρξη καντίνας για τον απαραίτητο καφέ, αποτελεί όαση καθότι η πετσέτα πάνω σε πέτρες που καίνε δεν είναι και το πιο βολικό πράγμα.



Βέβαια, την κακία μου θα την πώ, γιατι το φωτοστέφανο το 'χασα κάπου στην ανάβαση. Εναλλακτικό, εναλλακτικό το νησί αλλά την ξαπλώστρα την πληρώνεις. Μπορεί όχι 7 ευρώ, όπως σέ άλλα νησιά, αλλά 4, αλλά και πάλι αυτό το εναλλακτικό με τη ξεχωριστή χρέωση της ξαπλώστρας δεν την καταλαβαίνω.. Και σε αυτό θα σου αντιπαρατεθεί, ότι έχει κανεις τη δυνατότητα να στήσει ομπρελίτσα και να απλώσει πετσετούλα αν δεν του αρεσει.. Εμ ελα όμως που δεν παει έτσι.. Anyway , προχωραω στα φαγητα και στα must στον τομεα του φαγητού..

Φαγητά - Εστιατορια:

Στη Σαμοθράκη, αν θες να φάς ψάρι κάνε μεταβολή και δρόμο. Σπεσιαλιτέ του νησιού αποτελεί το κατσικάκι, ψητό ή γεμιστό, και θα βρείς ωραιότατο στην ταβέρνα "Ο Παράδεισος" στον Προφήτη Ηλία με εκπληκτική θέα στη θάλασσα και μοναδική ρεμπέτικη μουσική. Το μόνο μείον που θα μπορούσα να σημειώσω είναι το λάδι υπέρ του δέοντος στα λοιπά πιάτα του μαγαζιού.

Υπέροχο φαγητό όμως θα βρεί κανείς και στη Χώρα, στο 1900 με intellectuel φαγητο όπως λένε, ίσως λίγο ακριβό, αλλά πεντανόστιμο. Είναι το παράρτημα του αντιστοιχου μαγαζιού, που υπηρχε μεχρι πέρσυ στη Θεσσαλονικη στην περιοχή Τσινάρι, αλλά δυστυχώς έκλεισε.

Άλλες ταβέρνες που αναφέρονται σε οδηγούς είναι το "Εξοχικό Κέντρο Σωτήρος", που βρίσκεται λίγο έξω απο τη Χώρα, αλλά επιβάλλεται χωματόδρομος, οπότε δεν το επιχειρήσαμε, το "Περιβόλι τ'Ουρανού" στα Θέρμα, αλλά και η "Κληματαρια" και οι "Γαριδες" στην Καμαριωτισσα, για ψαρι.


Ζαχαροπλαστεία - Cafe

Μετά από ένα εκπληκτικό φαγητό στη Χωρά το γλυκό δεν μπορεί να πάει πίσω. Επιβάλλεται ενα γλυκο παρασκευασμενο στον "Λευκό Πυργό" στη Χώρα. Οχι μην παρασύρεστε από το όνομα, ουδεμία σχέση έχει με τη Θεσσαλονίκη. Αποτελείται απο 3 ορόφους και παλιότερα ήταν ό μόνος λευκός πύργος της περιοχής. Μετά λοιπόν και τη σύντομη επεξήγηση να επιστρέψω στο σοκολασμένο γλυκό με την ονομασία "Πισσα και πουπουλα". Θεικό, φανταστικό, απλά χωρίς λόγια!!! Και τα υπολοιπα γλυκά όμως δεν πάνε πίσω (βλ. τσιζκεικ με σπιτικες μαρμελάδες του καταστήματος κλπ.) Εκπληκτική όμως είναι και η φυσική λεμονάδα με μέλι και κανέλλα με μοναδική δροσιστική γεύση.

Επίσης, γραφικό και υπέροχο το "Στενάκι" με σπιτικές μαρμελάδες, φραουλάδα, βυσσινάδα και υπέροχα πρωινά και όχι μόνο για γευστικούς ουρανίσκους..!!

Στα Θέρμα το καφενείο κάτω απ'τα πλατάνια αποτελεί το πιο εναλλακτικό σημείο του νησιού, καθότι κοντά στα κάμπινγκ, αλλά και μέρος για μια απαραίτητη στάση μετά απο μια αναρρίχηση, καταρρίχηση ή απλό περίπατο! Υπομονη μονο και θα σερβιριστειτε καποια στιγμή.. 'Ολα κυλούν χαλαρα εδω περα και λογος βιασυνης δεν υπαρχει! Δικιο έχουν..!!

Που να μείνετε??

Αν δεν έχετε έρθει με σκηνή, όπως το 80% των επισκεπτών του νησιού, λυπάμαι χάσατε. Απλα αστειευομαι!! Το πλεον τουριστικο μέρος είναι η Καμαριωτισσα, το λιμάνι του νησιού με τα ξενοδοχεια Αιολος και Nikis beach να αποτελούν τα πιο διάσημα που περιλαμβάνουν πισίνα και πρωινο. Θα βρείτε ενοικιαζομενα δωματια επίσης στη Χώρα και στα Θέρμα και φυσικά τα κάμπινγκ (το δημοτικό ελεύθερης διαβίωσης και το διπλάνο του, που συγγνωμη αλλά δε θυμάμαι ονομασία).



Do:

  • Να πας στις βάθρες
  • Να κολυπήσεις στις βάθρες
  • Να κάνεις αποτοξίνωση απ'οποιαδηποτε συσκευή τεχνολογίας (βλ. κινητά, λαπτοπ κλπ)
  • Να χαρείς τη φύση.
Don't:

  • Μην παρκάρεις κάτω απ'τα δέντρα. Τα κατσίκια χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητα ως μέσο για ν'ανέβουν στα δέντρα.
  • Μην πας στη Σαμοθράκη χωρίς αμάξι, αν δεν είσαι συνηθισμένος στο πολύ περπάτημα.
  • Μην χαλιέσαι που θα βλέπεις συνεχώς τις ίδιες φάτσες. Δες το σαν ευκαιρία για νέες γνωριμίες.
  • Μην πας στη Σαμοθράκη, αν ψάχνεις για νυχτερινή ζωή και παραλίες. Βρίσκεσαι σε λάθος νησί. Καλύτερα να ψάξεις για τη Μύκονο.
http://tokafenedakitisannas.blogspot.com

2 σχόλια:

  1. Μην πας στη Σαμοθράκη, αν ψάχνεις για νυχτερινή ζωή και παραλίες. Βρίσκεσαι σε λάθος νησί. Καλύτερα να ψάξεις για τη Μύκονο
    Σωστόοοοος - όπως και όλα αυτά που γράφονται για το ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. οποιος περναει καλα...δεν χρειζεται τη Μυκονο....η Μυκονος ειναι να...ξερνας, η Σαμοθρακη ειναι ολα τα λεφτα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.