# #

14 Μαΐ 2021

Η Λεπτοκαρυά

 


Η Λεπτοκαρυά, οικισμός του Νομού Πιερίας, ανήκει στον Δήμο Δίου – Ολύμπου και είναι η έδρα της δημοτικής ενότητας Ανατολικού Ολύμπου. Οι οικισμοί της περιοχής, άλλοι ακουμπούν στο Αιγαίο Πέλαγος και άλλοι βρίσκονται στην αγκαλιά του μυθικού βουνού, στον Όλυμπο!

Ο Όλυμπος έχει υψόμετρο 2.917 μ.. Δεν είναι τυχαίο ότι κατά την αρχαιότητα οι θεοί τον επέλεξαν ως κατοικία τους. Το βουνό των θεών ρίχνει τη σκιά του σε μια περιοχή με καταπληκτικά χωριά, το καθένα ξεχωριστό. Αν την επισκεφτείτε θα την αγαπήσετε και θα σας κατακτήσει για πάντα. Η ιδιαίτερη τοπογραφία της – ο ορεινός όγκος του Ολύμπου και η μεγάλη ακτογραμμή - δημιουργεί ένα μοναδικό μικροκλίμα.
Από τις πρώτες πρωινές ώρες αρχίζει η θαλάσσια αύρα να πνέει προς το βουνό, μεταφέροντας το ιώδιο και την αλμύρα του Θερμαϊκού Κόλπου. Το απόγευμα η φορά του ανέμου «γυρίζει» αντίστροφα. Το οξυγόνο και οι μυρωδιές της χλωρίδας του Ολύμπου κατεβαίνουν προς τη θάλασσα. Αυτή η σταθερή και αέναη κίνηση των ανέμων δημιουργεί αυτό το μικροκλίμα. Για αυτό και η περιοχή κατοικείται από τη... νεολιθική εποχή!


Κατά τους προϊστορικούς χρόνους (3.000 π.Χ.) δημιουργούνται οικισμοί, όπως τα Λείβηθρα, η πόλη του Ορφέα και της Ευριδίκης και λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα κάτω από το Κάστρο του Πλαταμώνα, το Ηράκλειο, εμπορικό λιμάνι της εποχής. Ένας άλλος σημαντικός οικισμός είναι το Δίον, η ιερή πόλη των Μακεδόνων. Η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως μέρος της πόλης και ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στην αρχαία πόλη και στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Δίου και να γνωρίσει τον πολιτισμό των αρχαίων Ελλήνων. Εδώ ο Μέγας Αλέξανδρος, πριν ξεκινήσει την εκστρατεία του κατά των Περσών φθάνοντας μέχρι την Ινδία, έκανε γιορτές και θυσίες στους θεούς του Ολύμπου.


Ένας από τους πιο οργανωμένους τουριστικούς προορισμούς της περιοχής είναι η Λεπτοκαρυά, χτισμένη στους πρόποδες του Ολύμπου. Είναι το κέντρο της περιοχής με απέραντη αμμώδη παραλία, μεγάλη αγορά, εμπορικά καταστήματα, super market, ιατρεία, φαρμακεία και τράπεζες. Ξενοδοχειακές μονάδες, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, εστιατόρια, ταβέρνες, καφετερίες και μπαράκια βρίσκονται δίπλα στο κύμα του Θερμαϊκού Κόλπου.

Με αφετηρία τη Λεπτοκαρυά μπορείτε να επισκεφτείτε παραδοσιακά χωριά μέσα στα όμορφα πυκνά δάση του Κάτω Ολύμπου.


Σε απόσταση 8χμ. ο Παλαιός Παντελεήμονας, με τα σπίτια του χτισμένα με ρυθμό τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του προηγούμενου αιώνα, σας περιμένει να απολαύσετε στα γραφικά του ταβερνάκια, αγναντεύοντας από ψηλά τον Θερμαϊκό Κόλπο, την τοπική μεσογειακή κουζίνα και να σας ταξιδεύσει χρόνια πίσω, δίνοντάς σας την αίσθηση ότι ο χρόνος εδώ σταμάτησε στις αρχές του 20ου αιώνα.


Συνεχίζοντας την ίδια διαδρομή μέσα στα πυκνά δάση από πεύκα και οξιές θα συναντήσετε την Παλαιά Σκοτίνα. Κατηφορίζοντας από το βουνό, αφού κάνετε μια στάση στους Παλαιούς Πόρους, θα δείτε από ψηλά το βυζαντινό κάστρο του Πλαταμώνα, το οποίο μπορείτε να επισκεφτείτε και να απολαύσετε περιμετρικά την περιοχή της Νότιας Πιερίας. Συνεχίζοντας τη διαδρομή θα συναντήσετε τον Πλαταμώνα, ένα όμορφο τουριστικό χωριό με πολλές ψαροταβέρνες γύρω από το λιμάνι του και θα καταλήξετε στους Νέους Πόρρους, τουριστικό θέρετρο με απέραντη αμμουδιά. Το Λιτόχωρο, η «πύλη» για τις κορυφές του Ολύμπου, βρίσκεται ΒΔ της Λεπτοκαρυάς. Οικισμός με παραδοσιακά σπίτια και γραφικά σοκάκια, όπου δεσπόζει το φαράγγι του Ενιπέα και το μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου κατά την ανάβασή σας προς τις κορυφές του Ολύμπου, θα σας μαγέψει από την πρώτη στιγμή.




Τέλος, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να επισκεφτεί την Κατερίνη (25χμ.), πρωτεύουσα του Νομού Πιερίας και τη Θεσσαλονίκη (100χμ.), πόλη με πολλά βυζαντινά μνημεία, μουσεία και μεγάλα εμπορικά καταστήματα. Επίσης μπορεί να επισκεφτεί τα Μετέωρα, συγκρότημα μοναστηριών χτισμένα σε επιβλητικούς βράχους και την αρχαία πρωτεύουσα των Μακεδόνων, τη Βεργίνα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.