# #

26 Νοε 2020

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΚΑΪ TV ΓΙΑ ΡΗΤΟΡΙΚΗ ΜΙΣΟΥΣ

 - Και τώρα που θα σου λέει ο άλλος: "Δεν κάνω εμβόλιο εγώ, μεγάλε!" Τι να τον κάνουμε αυτόν;


- Με τον κάθε βλαμμένο που έχουμε μπροστά μας και τον κάθε ηλίθιο ότι δεν θα κάνει εμβόλιο; Με το ζόρι! Με το ζόρι στη σειρά και εμβολιασμός!


Ο παραπάνω διάλογος μεταξύ δημοσιογράφων σε εκπομπή μεγάλου καναλιού εξωτερικεύει ρητορική μίσους που στοχοποιεί όχι μόνο όποιον έχει διαφορετική γνώμη για μάσκες και εμβόλια, αλλά, ουσιαστικά, προτείνοντας με απολυτότητα κι αυταρχισμό μια πολιτική που θα παραβίαζε τα θεμελιώδη παγκόσμια δικαιώματα των ασθενών που προϋποθέτουν την προηγούμενη ενημέρωση/συναίνεση του ασθενή πριν απ΄οποιαδήποτε ιατρική πράξη στο σώμα τους.

Επειδή προσβάλλει την αξιοπρέπειά μας το να βγαίνει δημοσιογράφος, ο οποίος είναι διευθύνων σύμβουλος σε μεγάλο κανάλι, και να αποκαλεί όσους δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν ως βλαμμένους και...

ηλίθιους, απαιτώντας μάλιστα να γίνονται οι εμβολιασμοί με το ζόρι, περάσαμε άμεσα σε καταγγελία προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.








 

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ (Έλαβε τον αριθμό πρωτ. Α.Π 5324/26.11.2020)

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

Θέμα: «Καταγγελία για ρητορική μίσους και προσβολή της αξιοπρέπειας του κοινού από δημοσιογράφο που εκτόξευε ύβρεις παροτρύνοντας ουσιαστικά παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ασθενών με τη φράση: “Με το ζόρι στη σειρά και εμβολιασμός!”»

Αξιότιμοι κύριοι,
επιθυμώ να καταγγείλω τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ TV επειδή στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο Παρέα», που προβλήθηκε στις 22.11.2020 και ώρα 10:00, στο μέρος που πήρε τον λόγο ο παρουσιαστής της εκπομπής, κ. Άρης Πορτοσάλτε, στις 11:18, αφού χαρακτήρισε ως «βλαμμένο» και «ηλίθιο» κάθε ουσιαστικά πολίτη που εκφράζει τη βούλησή του ότι δεν θα κάνει εμβόλιο, ενώ πρότεινε και την εξαναγκαστική εφαρμογή του εμβολιασμού, με αυταρχικό και υποτιμητικό ύφος, λέγοντας χαρακτηριστικά τη φράση: «“Με το ζόρι στη σειρά και εμβολιασμός!”»

Συγκεκριμένα, ειπώθηκαν τα εξής:

«Πορτοσάλτε: Εγώ διάβαζα πριν, δεν θέλω να πω πολλά πράγματα, θα καταλάβουν κάποιοι πιθανώς που τον διαβάζουν. Διάβαζα λοιπόν, για κάποιους γονείς, πατέρα και μάνα, το παιδί τους είναι σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση με βαριά ογκολογική περίπτωση. Και επειδή δεν μπορούν να μπουν στο νοσοκομείο, ξενυχτούν απ’έξω στο αυτοκίνητο για να νιώθουν κοντά στο παιδάκι τους. Όταν έχεις τέτοιες περιπτώσεις, που σου έρχεται να κλαις, όσοι τουλάχιστον βιώνουμε το να είμαστε γονείς που μας ευλόγησε ο Θεός, καταλαβαίνουμε τι σημαίνει να είσαι μέσα στο αυτοκίνητο, η μάνα και ο μπαμπάς μέσα στο αυτοκίνητο για να νιώθουν το πουλάκι τους που μάχεται να ζήσει και εμείς καθόμαστε να συζητήσουμε αν θα φορέσουμε μάσκα;

Με τον κάθε βλαμμένο που έχουμε μπροστά μας και τον κάθε ηλίθιο ότι δεν θα κάνει εμβόλιο;

Με συγχωρείς, δηλαδή! Με το ζόρι! Με το ζόρι στη σειρά και εμβολιασμός! Τι να κάνουμε τώρα;

Καμπουράκης: Με το ζόρι δεν μπορεί να γίνει, δεν υπάρχει. 

Πορτοσάλτε: Εντάξει, δεν υπάρχει με το ζόρι, ωραία! Να κανακεύουμε τον κάθε βλαμμένο!

Φλυτζάνη: Και να τιμωρούμε τους παραβάτες όμως, γιατί αυτό που είπατε με τα δέκα πρόστιμα, αυτό είναι μεγάλο θέμα. Δεν γίνεται να πεθαίνει κόσμος και να έχουμε μόνο δέκα που τους έχει δοθεί πρόστιμο.

Ολόκληρη η εκπομπή, εδώ: https://www.skaitv.gr/episode/enimerosi/sabbatokuriako-parea/2020-11-22-10 

Κατόπιν των ανωτέρω,
επειδή η στάση του δημοσιογράφου ήταν απαράδεκτη, έως άκρα αυταρχική, απέναντι στο κοινό (το οποίο ο δημοσιογράφος δεν σεβάστηκε) που επιθυμεί να εκφράσει την αντίθεσή του με το να εμβολιαστεί – ενώ κανείς δεν πρέπει να εμποδίζεται στο να εκφράζει ελεύθερα τη γνώμη του για την αντίθεσή του στον εμβολιασμό, για οποιονδήποτε λόγο, κι ενώ δεν πρέπει να αγνοούμε ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με πολύ ιδιαίτερες και σοβαρές παθήσεις που δεν τους επιτρέπουν να εμβολιάζονταιόπως και το να κάνουν χρήση μάσκας - ενώ αρμόδιοι να τους συμβουλεύσουν τι θα κάνουν είναι μόνο οι ιατροί τους (άρθρο 5 του Συντάγματος, Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας, συναίνεση του ασθενούς, Σύμβαση ΟΒΙΕΔΟΥ- Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Ιατρική, κτλ.) - δεν μπορεί να γίνεται επιτρεπτό σ’ έναν δημοσιογράφο να αναλαμβάνει να παίζει έναν ρόλο που θα ταίριαζε περισσότερο σ’ έναν «Βιοηθικό Εισαγγελέα», αν υπήρχε τέτοια ειδικότητα, αδιαφορώντας ακόμα και για τη βασική αρχή της αναλογικότητας που πρέπει να υπάρχει σε κάθε διάταξη, προκειμένου να συμφωνεί με το Σύνταγμα, όταν επιβάλλει έκτακτα και προσωρινά μέτρα, τέτοια όπως είναι η υποχρεωτικότητα στον εμβολιασμό, αλλά μόνο σε συγκεκριμένες ομάδες (εφαρμόζεις δηλαδή στους λίγους, να το πούμε έτσι, για να ωφελήσεις τους πολλούς), λόγω πανδημίας.
Για τη χρήση μάσκας, επίσης, οι διατάξεις προβλέπουν εξαίρεση για τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων (ΚΥΑ, Δ1α/Γ.Π.οικ.:71342/2020, άρθρο 2).

Οι απαράδεκτες εκφράσεις που ειπώθηκαν δια στόματος του διευθύνοντος σύμβουλου του τηλεοπτικού καναλιού, στοχοποιούν κοινωνικά και πολιτικά όχι μόνο όσους έχουν διαφορετική άποψη, αλλά ακόμα και πολλά άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες των ασθενών και των ατόμων με αναπηρίες και σοβαρές χρόνιες παθήσεις και γι’ αυτό θα πρέπει οπωσδήποτε να εξεταστεί από το ΕΣΡ.

Υπάρχουν πάντα και οι εξαιρέσεις που ακόμα κι ήθελαν δεν τους επιτρέπει η ιδιαίτερη πάθηση που έχουν να εμβολιάζονται ή να κάνουν χρήση μάσκας! Τον τελευταίο λόγο πρέπει πάντα να τον έχει ο ιατρός-θεραπευτής τους. Κάθε δημοσιογράφος λοιπόν οφείλει να ενημερώνεται πλήρως, να διατηρεί ουδέτερη στάση και να μην είναι απόλυτος.

 Κατ’ αυτόν τον τρόπο, τακτικές χειραγώγησης του κοινού, προσβολής της προσωπικότητας και της αξιοπρέπειας, στοχοποίησης και φίμωσης όλων όσων έχουν διαφορετική άποψη ή επικρίνουν τις κοινωνικές
πολιτικές, καθώς και προτάσεις με επιθετικό, υβριστικό και υποτιμητικό χαρακτήρα που δεν λαμβάνουν υπόψη τα παγκόσμια θεμελιώδη δικαιώματα των ασθενών, αποτελούν 
ρητορική μίσους κι αντιτίθεται σε κάθε κώδικα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πόσο περισσότερο στον κώδικα δεοντολογίας που πρέπει να ακολουθούν οι δημοσιογράφοι και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.


Για τους λόγους αυτούς,
ζητάω από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης να εξετάσει την καταγγελία μου και να παρέμβει αποτελεσματικά λόγω αρμοδιότητας.

 Παρακαλώ πολύ, όπως μου γνωστοποιήσετε άμεσα τον αριθμό πρωτοκόλλου που θα λάβει η καταγγελία που σας υποβάλω (βάσει άρθρου 12, ν. 2690/1999)

Με εκτίμηση,
Ανδρέας Μπαρδάκης

Ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ΑμεΑ,
δημιουργός της διαδικτυακής κοινότητας 
«Συνήγορος των ΑμεΑ».


Κοινοποίηση:

- κ. Νίκος Αντωνιάδης, ποινικολόγος
nikant2@yahoo.gr

- κ. Φαίδων Βόβολης, καρδιολόγος, δημιουργός του κινήματος «Κίνηση Ελεύθερων Πολιτών-Ελεύθεροι ξανά»


1 σχόλιο:

  1. Ετσι...
    Λαγος την φτερη εσειε...κακο του κεφαλιου του.
    Για να βουταμε πρωτα την γλωσσα στο μυαλο και μετα να μιλαμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.