# #

17 Απρ 2019

Θέλετε έναν εργαζόμενο τζάμπα;


 Ζητείται υπάλληλος
Απασχόληση… υπό δοκιμήν, ώστε να αποφεύγεται όχι μόνον η ασφάλιση αλλά και η αμοιβή, είναι μία από τις μεθόδους που σύμφωνα με ...
καταγγελίες χρησιμοποιούν επιχειρήσεις κυρίως σε περιόδους αυξημένων αναγκών, όπως είναι οι ημέρες των εορτών.
Αυτό είναι ένα νέο «φρούτο» στη σημερινή «κανονικότητα» της λεγόμενης αγοράς εργασίας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ρούλας Σαλούρου στην Καθημερινή, οι κλήσεις που δέχονται η ΓΣΕΕ και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας είναι συνεχείς, όπως συχνότατες είναι πλέον οι ιδιόχειρες ταμπέλες έξω από καταστήματα «ζητείται υπάλληλος» για μεγάλα χρονικά διαστήματα που δεν δικαιολογούνται σε μια χώρα με ανεργία σταθερά πάνω από το 18% τα τελευταία χρόνια.
Το φαινόμενο είναι γνωστό, καθώς είναι εκατοντάδες οι καταγγελίες, ιδιαίτερα κατά τα διαστήματα που αυξάνονται οι ανάγκες για εποχικό προσωπικό, σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του λιανικού εμπορίου, της εστίασης, της καθαριότητας και των υπηρεσιών ασφάλειας (security).
Αφορούν δε, ανασφάλιστη και τις περισσότερες φορές χωρίς αμοιβή, «δοκιμαστική εργασία», μη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων, αλλά και εντατικοποίηση της εργασίας, με υπερωρίες που δεν δηλώνονται γιατί εμφανίζονται ως… διάλειμμα.
Σύμφωνα με τις πλέον συχνές καταγγελίες, εργαζόμενοι κυρίως σε εμπορικά καταστήματα και σε καταστήματα του κλάδου εστίασης, «προσλαμβάνονται» δοκιμαστικά, χωρίς την υπογραφή οποιασδήποτε σύμβασης. Το χρονικό διάστημα της «δοκιμής» ποικίλλει από 3 έως και 10 μέρες κατά τις οποίες ο υποψήφιος εργαζόμενος απασχολείται ανασφάλιστος, αδήλωτος στο ΣΕΠΕ και ανύπαρκτος για τον ΕΦΚΑ.

Μάλιστα, εκτιμάται ότι 3 στους 5 εργαζόμενους με αυτήν τη μορφή, στο τέλος απορρίπτονται ως μη κατάλληλοι, με αποτέλεσμα να μη λαμβάνουν την παραμικρή αμοιβή.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.