# #

1 Ιουν 2018

Ηταν θέμα χρόνου για την Ιταλία και την Ισπανία...

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι παραδέχθηκε την ήττα του στο κοινοβούλιο πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα.
Πριν από λίγο ανακοινώθηκε ότι η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 11:01 τοπική ώρα.
Η αποχώρηση του Ραχόι θα μπορούσε να προκαλέσει μια δεύτερη πολιτική κρίση στη νότια Ευρώπη οδηγώντας σε περαιτέρω αναταραχή τις χρηματαγορές.
Το ήξεραν εδώ και χρόνια τα κέντρα εξουσίας τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο Βερολίνο:
ήταν θέμα χρόνου για την Ιταλία και την Ισπανία, δύο από τις μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις της Ευρώπης, να βρεθούν στην ίδια – ίσως πλέον και χειρότερη – θέση που είχε βρεθεί και η χώρα μας πριν από μερικά χρόνια.
Αυτό που ψέλλιζαν εδώ και αρκετό καιρό οικονομικοί αναλυτές, όταν ακόμα η Ελλάδα βρισκόταν στο στόχαστρο του πρώην πλέον Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μετατρέπεται πλέον σε εκκωφαντική κραυγή.
Οι τιμωρητικές πολιτικές του Βερολίνου είναι αναποτελεσματικές κι όταν τα προβλήματα τα κρύβει κανείς απλά κάτω από το χαλί, μεταθέτοντας τις όποιες ευθύνες για το μέλλον, τότε οι συνέπειες είναι ολέθριες για όλους.
Μέχρι χθες το απόγευμα, ο Ραχόι διατηρούσε ελπίδες να δικαιώσει για μία ακόμη φορά τη φήμη του ως πολιτικού survivor. Η πρόταση μομφής εμφανιζόταν να συγκεντρώνει την υποστήριξη 175 βουλευτών (98 Σοσιαλιστών, αλλά και των βουλευτών του Podemos, της Ενωμένης Αριστεράς, των αυτονομιστών της Καταλωνίας και μικρότερων, τοπικών κομμάτων), δηλαδή μία λιγότερη από το ελάχιστο απαιτούμενο όριο των 176.
Η ανατροπή του κλίματος έγινε όταν το μεγαλύτερο κόμμα των Βάσκων, το PNV, που είχε δώσει ανάσα ζωής στον Ραχόι πριν από μία εβδομάδα, υπερψηφίζοντας τον προϋπολογισμό, αυτήν τη φορά αποφάσισε να στραφεί εναντίον του. 
Αυτό σημαίνει ότι η πρόταση Σάντσεθ θα υπερψηφιστεί, θεωρητικά τουλάχιστον, από 180 βουλευτές. Σε αυτή την περίπτωση, ο αρχηγός των Σοσιαλιστών θα αναδειχθεί αυτομάτως πρωθυπουργός και θα κληθεί να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση. 
Ωστόσο, ο Ραχόι θα μπορούσε να παραιτηθεί πριν από την ψηφοφορία, κάτι που θα οδηγήσει σε υπηρεσιακή κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος, με ορίζοντα αρκετών εβδομάδων ή και μηνών.
Ο Σάντσεθ κατέθεσε την πρόταση μομφής ύστερα από τη δικαστική απόφαση που έστειλε στη φυλακή δεκάδες στελέχη του Λαϊκού Κόμματος για την ανάμειξή τους σε πολύκροτο οικονομικό σκάνδαλο.
Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε και δεύτερη πολιτική κρίση στη Νότια Ευρώπη, παράλληλα με την ιταλική, μεγεθύνοντας τις ανησυχίες των αγορών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.