# #

12 Αυγ 2017

Οι διεφθαρμένοι μηχανισμοί της ΕΕ... Διατροφικό σκάνδαλο μεγατόνων

Τεράστιο διατροφικό σκάνδαλο συγκλονίζει την ΕΕ και τους διεφθαρμένους μηχανισμούς της με θύματα τους καταναλωτές πάντα στο πλαίσιο του δόγματος μείωσης του ανθρώπινου πληθυσμού. 
Η κρίση των μολυσμένων αυγών, η οποία προέρχεται από το Βέλγιο και την Ολλανδία, καθώς και από τη Γερμανία (Κάτω Σαξονία) όπου ενέχονται μερικά ορνιθοτροφεία, έχει επιπτώσεις σε άλλες πέντε χώρες της Ευρώπης στις οποίες παραδόθηκαν τα αυγά αυτά: στη Γαλλία, την Ελβετία, τη Σουηδία, τη Βρετανία τη Ρουμανία και το Λουξεμβούργο. Πριν λίγο η ΕΕ ανανέωσε τον κατάλογο και τα χειρότερα έρχονται…
Το σοκ είναι τεράστιο καθώς η βρετανική υπηρεσία ασφάλειας των τροφίμων ανακοίνωσε πως σχεδόν 700.000 μολυσμένα αυγά έχουν εισαχθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Το πιο ανατριχιαστικό είναι πως τα αυγά αυτά δεν ..
πωλήθηκαν απ’ ευθείας στο κοινό, αλλά χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή προϊόντων τροφίμων — ιδιαίτερα γαρνιτούρες για σάντουιτς και άλλα προϊόντα ψυγείου όπως σαλάτες.
Πριν λίγο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέβασε σε 15 τον αριθμό των χωρών στις οποίες έχουν κυκλοφορήσει τα μολυσμένα με το εντομοκτόνο fipronil αυγά.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν  οι χώρες αυτές είναι:
Σουηδία, Γαλλία, Βρετανία, Αυστρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία. Σλοβενία, Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία και Δανία!
Στον κατάλογο των χωρών που έχουν λάβει μολυσμένα αυγά περιλαμβάνονται, επίσης, και η Ελβετία με το Χονγκ Κονγκ.
Η παρουσία του fipronil, του εντομοκτόνου που βρίσκεται στο κέντρο του διατροφικού σκανδάλου των εκατομμυρίων μολυσμένων αυγών στην Ευρώπη, είχε διαπιστωθεί σε αυγά στην Ολλανδία από τον Νοέμβριο 2016, αποκάλυψε ο βέλγος υπουργός Γεωργίας Ντένις Ντικάρμ ρίχνοντας βόμβα μεγατόνων.
«Οταν μία χώρα σαν την Ολλανδία, ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς αυγών στον κόσμο, δεν μεταδίδει αυτού του είδους την πληροφορία, αυτό είναι πρόβλημα», δήλωσε ο βέλγος υπουργός Γεωργίας κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης των βέλγων βουλευτών στις Βρυξέλλες, κατά την οποία παρουσίαζε την έκθεση της Βελγικής Υπηρεσίας Ασφάλειας της Τροφικής Αλυσίδας (Afsca) για το κύκλωμα των μολυσμένων αυγών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συγκαλέσει εκτάκτως τις χώρες που έχουν πληγεί από το σκάνδαλο των μολυσμένων με fipronil αυγών μόλις θα έχουν γίνει γνωστά όλα τα στοιχεία, ανακοίνωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Υγείας Βιτένις Αντριουκάιτις.
«Πρότεινα τη σύγκληση σύσκεψης υψηλού επιπέδου με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών καθώς και των εκπροσώπων των υπηρεσιών διατροφικής ασφάλειας των εμπλεκομένων κρατών μελών, μόλις θα έχουμε όλα τα στοιχεία στη διαθεσή μας», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος σε γραπτό του μήνυμα αφού συζήτησε το θέμα με τους υπουργούς της Γερμανίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας.
Δύο ύποπτοι συνελήφθησαν την Παρασκευή στην Ολλανδία, στο πλαίσιο έρευνας για την παράνομη χρήση του εντομοκτόνου fipronil σε ορνιθοτροφεία, στην οποία αποδίδεται η κρίση των μολυσμένων αυγών.
Όπως αναφέρουν οι ολλανδικές εισαγγελικές αρχές σε ανακοίνωσή του, οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν επιδρομές σε οχτώ τοποθεσίες στην Ολλανδία και το Βέλγιο και κατέσχεσαν αυτοκίνητα, δέσμευσαν τραπεζικούς λογαριασμούς και ακίνητα.
Σύμφωνα με το Reuters, οι συλληφθέντες ήταν στελέχη της ολλανδικής εταιρείας Chickfriend, που φέρεται να βρίσκεται στο κέντρο του διατροφικού σκανδάλου.
Η κρίση των μολυσμένων αυγών, η οποία προέρχεται από το Βέλγιο και την Ολλανδία, καθώς και από τη Γερμανία (Κάτω Σαξονία) όπου ενέχονται μερικά ορνιθοτροφεία, έχει επιπτώσεις σε άλλες πέντε χώρες της Ευρώπης στις οποίες παραδόθηκαν τα αυγά αυτά: στη Γαλλία, την Ελβετία, τη Σουηδία, τη Βρετανία τη Ρουμανία και το Λουξεμβούργο.
Οι εξαγωγείς το ήξεραν αλλά δεν το ανακοίνωσαν
Εγκληματική ενέργεια χαρακτήρισε και ο Γερμανός υπουργός Γεωργίας το τεράστιο διατροφικό σκάνδαλο με τα μολυσμένα αυγά .
Αλυσίδες σούπερ-μάρκετ, η μία μετά την άλλη, αποσύρουν άρον-άρον τα μολυσμένα αυγά από τη Γερμανία και είναι αμφίβολο αν μπορεί κάποιος να βρει το εν λόγω προϊόν στα ράφια πλέον.
Ο υπουργός Γεωργίας εμφανίστηκε σίγουρος πως όλα τα προϊόντα του είδους έχουν εξαφανιστεί από την αγορά.
Η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία και η Σουηδία έχουν επίσης πληγεί από την κρίση του fipronil.
Στην Ολλανδία περίπου 180 ορνιθοτροφεία έκλεισαν προσωρινά και μερικά προχώρησαν σε θανάτωση των πουλερικών τους.
Στο Βέλγιο, 51 μονάδες που πιθανολογείται ότι έχουν μολυνθεί παραμένουν και σήμερα εκτός λειτουργίας.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει το fipronil στα μετρίως τοξικά και επισημαίνει πως η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων του μπορεί να οδηγήσει σε οργανική βλάβη.
Οι Αρχές της Ολλανδίας και του Βελγίου έχουν εντοπίσει την πηγή του εντομοκτόνου σε έναν προμηθευτή προϊόντων καθαρισμού στην Ολλανδία.
Διευρύνονται οι έλεγχοι και σε άλλα προϊόντα
Την ίδια ώρα, η Ολλανδία πραγματοποιεί εντατικούς ελέγχους στο κρέας των πουλερικών που προέρχεται από τις μονάδες παραγωγής, που έπληξε η υπόθεση των μολυσμένων αυγών, για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει παρουσία του εντομοκτόνου fipronil.
«Αυτήν τη στιγμή πραγματοποιούμε ελέγχους στο κρέας των πουλερικών στις μονάδες εκτροφής τα αυγά των οποίων βρέθηκαν μολυσμένα για να διαπιστωθεί εάν το κρέας είναι επίσης μολυσμένο», δήλωσε στο AFP (Γαλλικό Πρακτορείο) ο Τίτε Μάστενμπρεκ, εκπρόσωπος του ολλανδικού οργανισμού που είναι επιφορτισμένος με την ασφάλεια των τροφίμων NVWA.
Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται σε μονάδες που παράγουν αυγά αλλά και κρέας και οι οποίες ανέρχονται σε μερικές δεκάδες, σύμφωνα με τον NVWA και τον Ολλανδικό Γεωργικό Οργανισμό (LTO).
Εάν τα τεστ βγουν αρνητικά, οι παραγωγοί αυτοί, των οποίων η παραγωγή αυγών έχει απαγορευθεί εξαιτίας της παρουσίας του fipronil, θα μπορέσουν να προχωρήσουν στην παραγωγή κρέατος, σύμφωνα με τον υπεύθυνο του NVWA.
Σύμφωνα με τον LTO, η πιθανότητα εντοπισμού της τοξικής ουσίας στο κρέας είναι πολύ μικρή διότι οι συνθήκες εκτροφής των πουλερικών για την παραγωγή κρέατος είναι διαφορετικές από εκείνες των πουλερικών που εκτρέφονται για τα αυγά τους.
Το Λουξεμβούργο πλέον συγκαταλέγεται στις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πληγεί από το σκάνδαλο με τα μολυσμένα με fipronil αυγά, έπειτα από ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε ένα σουπερμάρκετ και σε παραγωγούς μεταποιημένων προϊόντων.
Το Λουξεμβούργο γίνεται έτσι η όγδοη ευρωπαϊκή χώρα όπου μολυσμένα αυγά έχουν διατεθεί στην αγορά. Από την Τρίτη, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει πως «μολυσμένα αυγά πουλήθηκαν στην αγορά του Λουξεμβούργου» στα σουπερμάρκετ Aldi. Ό,τι είχε απομείνει από τις δύο παρτίδες αποσύρθηκε από τα ράφια.
Η μία δεν ενέχει «κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών» και η άλλη «δεν πρέπει να καταναλωθεί από παιδιά μικρής ηλικίας», σύμφωνα με την ανακοίνωση των αρχών.
Έρευνες σε Βέλγιο, Λουξεμβούργο και Βρετανία
Οι έρευνες διεξάγονται στο Βέλγιο και στην Ολλανδία σχετικά με τη χρήση του εντομοκτόνου fipronil σε ορνιθοτροφεία, στην οποία οφείλεται η κρίση των μολυσμένων αυγών, ενώ η βρετανική υπηρεσία ασφάλειας των τροφίμων ανακοίνωσε πως σχεδόν 700.000 μολυσμένα αυγά έχουν εισαχθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Είναι πιθανό ο αριθμός των αυγών που έχουν φθάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο να είναι πιο κοντά στις 700.000 απ’ ό,τι στις 21.000 που πιστεύαμε προηγουμένως πως είχαμε εισαγάγει», ανακοίνωσε η εν λόγω υπηρεσία στον ιστότοπό της. «Αυτό αντιπροσωπεύει το 0,007% των αυγών που καταναλώνονται κάθε χρόνο» στη χώρα, πρόσθεσε
Τα αυγά αυτά δεν πωλήθηκαν απ’ ευθείας στο κοινό, αλλά χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή προϊόντων τροφίμων — ιδιαίτερα γαρνιτούρες για σάντουιτς και άλλα προϊόντα ψυγείου όπως σαλάτες.
«Πολλά από τα αυγά αυτά αναμίχθηκαν με άλλα αυγά που δεν προέρχονται από τα εν λόγω ορνιθοτροφεία, έτσι τα υπολείμματα του fipronil έχουν αραιώσει πολύ», διευκρίνισε η υπηρεσία.
Αν και είναι «πολύ απίθανο τα αυγά αυτά να δημιουργούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία», τα προϊόντα που τα περιέχουν και δεν έχουν ακόμη καταναλωθεί θα αποσυρθούν από τα ράφια, υπογράμμισε.
Στο μεταξύ, στο Βέλγιο, η εισαγγελία της Αμβέρσας αναφέρει σε μια σύντομη ανακοίνωσή της πως «στο πλαίσιο της υπόθεσης fipronil διεξάγονται αυτή τη στιγμή πολλές έρευνες». Η εισαγγελία αρνούνταν μέχρι τώρα να γνωστοποιήσει οποιαδήποτε πληροφορία για τη διεξαγόμενη έρευνα.
«Θα γίνουν ανακοινώσεις στον Τύπο μόλις το επιτρέψει η έρευνα, πιθανόν αργότερα σήμερα το απόγευμα», προσθέτει.
«Έρευνες διεξάγονται στην Ολλανδία, από κοινού με τους Βέλγους», δήλωσε από την πλευρά της η Μαρίεκε φαν ντερ Μόλεν, εκπρόσωπος της ολλανδικής εισαγγελίας.
Αυτό το διατροφικό σκάνδαλο αποτελεί αντικείμενο ποινικών ερευνών στο Βέλγιο και στην Ολλανδία. Υπό κατηγορία βρίσκονται δύο εταιρείες, η ολλανδική ChickFriend, ειδικευμένη στον απολύμανση ορνιθοτροφείων, και η βελγική προμηθεύτριά της Poultry-Vision.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Het Laatste Nieuws, στόχοι των ερευνών είναι οκτώ διευθύνσεις στη Φλάνδρα (βόρειο Βέλγιο). Η φλαμανδική εφημερίδα υποστηρίζει πως πρόκειται κυρίως για εταιρείες εξειδικευμένες στην απολύμανση των ορνιθοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.