# #

14 Μαΐ 2017

Πρωθυπουργός για… κλάματα

Ακόμη και στο μακρινό και «ουδέτερο» Πεκίνο στη συνάντηση του με τον Αλέξη Τσίπρα ο Ταγίπ Ερντογάν είχε όλα τα χαρακτηριστικά του «Σουλτάνου». Από το στήσιμο της συνάντησης έως τα θέματα που έθεσε και με τον τρόπο που τα έθεσε αμφισβητώντας ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος βέβαια έμεινε να γελάει αμήχανα.
Όπως συνέβη στη Νέα Υόρκη, όπου πριν από μερικούς μήνες είχε γίνει συνάντηση των δύο στο περιθώριο της Συνδιάσκεψης του ΟΗΕ, η αντιπροσωπεία της Τουρκίας είχε κλείσει και στο Πεκίνο αίθουσα στο ξενοδοχείο που διέμενε ο Ρ.Τ. Ερντογάν και εκεί έκανε όλες του τις επαφές. Ήταν σαν ο Αλέξης Τσίπρας να μετέβη σε…
τουρκικό έδαφος, αφού όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες, πίσω από τους δύο ηγέτες υπάρχουν μόνο τουρκικές σημαίες και καμία ελληνική. Η ελληνική υπάρχει μόνο στο τραπεζάκι που τους χωρίζει.
Μπορεί για κάποιους αυτά να φαίνονται δευτερευούσης σημασίας αλλά δεν είναι. Η Τουρκία με κάθε ευκαιρία κάνει επίδειξη σημαίας και θέλει να δείχνει πώς είναι κράτος κυρίαρχο. Και αν φύγουμε από το τελετουργικό και περάσουμε στο ουσιαστικό φάνηκε για ακόμη μία φορά πώς οι Έλληνες πρωθυπουργοί είναι απλά λίγοι.. μπροστά στον Σουλτάνο Ερντογάν. 
Εκείνος έθεσε ευθέως θέμα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης και ο κ. Τσίπρας του απαντούσε… στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.
Τι σημαίνει λοιπόν αυτό που είπε ο Τούρκος Πρόεδρος περί «πλήρη υλοποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης;». Σημαίνει απλά πώς ο Ρ.Τ. Ερντογάν ζήτησε αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίο και σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκαν από την κυβέρνηση, έθεσε ευθέως ζήτημα αλλαγής status quo συγκεκριμένων ελληνικών νησιών.
Να θυμίσουμε πώς η Τουρκία αμφισβητεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς 18 ελληνικών νησιών και ζητάει αυτά να περιέλθουν υπό τουρκικό έλεγχο γιατί «παράνομα» έχουν παραχωρηθεί στην Ελλάδα. Είναι συνήθως το σύμπλεγμα του νοτιοανατολικού Αιγαίου, όπου η Άγκυρα προβαίνει συνεχώς σε ασκήσεις παραβιάζοντας τα χωρικά ύδατα και τον εθνικό εναέριο χώρο. Τελευταίως μάλιστα κάνει ασκήσεις και με πραγματικά πυρά εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων (Φαρμακονήσι).
Τι απάντησε ο Έλληνας πρωθυπουργός στη σαφή και θρασύτατη αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, αφού ο Ρ.Τ. Ερντογάν ερμηνεύει κατά το δοκούν και όπως τον συμφέρει την Συνθήκη της Λωζάνης; Πως είναι απαραίτητος ο τερματισμός της έντασης, η επαναφορά θετικής ατζέντας στα ελληνοτουρκικά και δήλωσε ότι στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.
Υπογράμμισε τη σημασία αποκλιμάκωσης των τουρκικών προκλήσεων σε Αιγαίο και Μεσόγειο όταν ο Τούρκος πρόεδρος ξεδίπλωνε τις πάγιες θέσεις της χώρας του. Συμφώνησε όμως, λένε κυβερνητικές πηγές στην ανάγκη αποφυγής εντάσεων την επόμενη περίοδο και στη σημασία του ανοιχτού διαύλου επικοινωνίας των αρχηγών ΓΕΕΘΑ των δύο χωρών. Δηλαδή, άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε.
Και αφού τελείωσε με την αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο ο Ερντογάν πέρασε στο επόμενο φλέγον ζήτημα γι’ αυτόν, την έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών που φέρονται να συμμετείχαν στο πραξικόπημα.
Εξέφρασε στον Έλληνα πρωθυπουργό την έντονη δυσαρέσκειά του για το γεγονός πως παρά τα δύο επίσημα αιτήματα της χώρας του για την έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, τους οποίους το καθεστώς θεωρεί πραξικοπηματίες, ο Άρειος Πάγος στην Ελλάδα απέρριψε τα αιτήματα καθώς δεν διασφαλίζονται οι όροι του διεθνούς δικαίου για μια δίκαιη δίκη και μεταχείριση των κατηγορουμένων από τις τουρκικές αρχές.
«Δεν είναι σωστό πραξικοπηματίες να παραμένουν στη χώρα σας», είπε στον Αλέξη Τσίπρα ο Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι περιμένει να γίνουν «όλα τα απαραίτητα βήματα για τη διευθέτηση του ζητήματος». Από ελληνικής πλευράς… σιωπή.
Κατά τα άλλα οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στα θέματα της οικονομίας και συμφώνησαν να προετοιμάσουν επαφές σε ανώτατο επίπεδο και ενδεχόμενης διμερούς συνάντησης τον Οκτώβριο του 2017. Επισημάνθηκε από τον Έλληνα πρωθυπουργό η σημασία της απόφασης για την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στην Κωνσταντινούπολη στις 22 Μαΐου για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε τη στήριξη του στις συνομιλίες για το Κυπριακό και επεσήμανε ότι πρέπει να προστατευθούν, προκειμένου να πετύχουν. Προσέθεσε ακόμα ότι για να πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη Γενεύης πρέπει να υπάρξει ουσιαστική προετοιμασία για δίκαιη και βιώσιμη λύση.
Η συνάντηση λοιπόν στο Πεκίνο για να μιλήσουμε με ποδοσφαιρικούς όρους όπως αρέσκεται και ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο Ερντογάν έδειξε να παίζει φουλ «επίθεση» και ο Αλέξης Τσίπρας να παίζει άμυνα με μεγάλα κενά στην τελευταία γραμμή. Και είναι να αναρωτιέται κανείς, προς τι αυτή η συνάντηση; Εκτός και αν έγινα πράγματα τα οποία δεν μάθαμε (ακόμη).

2 σχόλια:

  1. Γιατι υπαρχουν δυο Τουρκικες σημαιες,και οχι και μια Ελληνικη [σημαια] πισω απο τον Πρωθυπουργο μας,υπαρχει μια δικη μας επανω στο τραπεζακι,γιατι?.Θα μου πειτε ε και τι εγινε αυτα ειναι ψιλα γραμματα.Παντοτε,υπαρχει νομος να στεκονται ορθιοι η καθιστοι οι εκπροσωποι των δυο χωρων με φοντο την σημαια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το ιδιο ακριβως προβλημα ειχα θιξει προ ημερων στο site του μεγαλου κ Θεμου Αναστασιαδη αλλα το επνιξε.Προσυπογραφω και συμφωνω,εγω αν ημουν στη θεση του Πρωθυπουργου μας δεν θα πηγαινα στην εν λογω συναντηση η θα αποχωρουσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.