2 Μαΐ 2017

Σοκ και δέος για τα νέα μέτρα...!!!!

Αποτέλεσμα εικόνας για Σοκ και δέος για τα νέα μέτρα


Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 06:00 η διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής των Θεσμών και σύμφωνα με πληροφορίες βγήκε «λευκός καπνός» για τη συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού.

Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις διάρκειας 12 ωρών που ξεκίνησαν στις 18.00 το απόγευμα της Πρωτομαγιάς.

Πρόκειται για μια ...
«προκαταρκτική τεχνική συμφωνία», η οποία ανοίγει τον δρόμο για τις συζητήσεις για το χρέος και τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο .
Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε βέβαιος πως τώρα θα προχωρήσει και η συμφωνία για το χρέος διότι δεν υπάρχει η δικαιολογία της απουσίας συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Τις επόμενες ημέρες προωθούνται τα πολυνομοσχέδια με τα μέτρα στη Βουλή για την ψήφιση τους πριν από το Eurogroup στις 22 Μαΐου που θα σφραγίσει την τεχνική συμφωνία.


Tα βασικά σημεία της συμφωνίας

-Από 1.1.2019 περικόπτεται ως 18% η προσωπική διαφορά στις κύριες συντάξεις.

Το μέτρο θα θίξει 900.000 συνταξιούχους που παίρνουν κύρια σύνταξη πάνω από τα 700 ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν απώλειες από λίγα ευρώ ως ακόμη και πάνω από 300 ευρώ το μήνα για τις υψηλές συντάξεις.

Μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι συνταξιούχοι του πρώην ΤΕΒΕ, οι συνταξιούχοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με πολλά έτη ασφάλισης και εν γένει όσοι λαμβάνουν πάνω από 1300 ευρώ (ΙΚΑ, Δημοσίου, ΟΑΕΕ, πρώην ευγενή Ταμεία). Η μέση μείωση της σύνταξης θα είναι 9% μαζί στην προσωπική διαφορά σε κύριες και επικουρικές.

-Από 1.1.2020 (ή το 2019 αν δεν πιαστούν οι στόχοι) η μείωση του αφορολόγητου από 8.636 ευρώ στα 5.681 ευρώ θα φέρει επιβάρυνση από 650 ευρώ ακόμη και για τους φτωχότερους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση του αφορολόγητου θα φέρει απώλειες ακόμη και για όσους παίρνουν σύνταξη πάνω από 474 ευρώ καθώς πλέον δεν θα καλύπτονται από το αφορολόγητο. Για παράδειγμα ένας συνταξιούχος που παίρνει 720 ευρώ το μήνα και μέχρι τώρα δεν πλήρωνει φόρο θα πληρώνει φόρο πάνω από 600 ευρώ το χρόνο.


-Αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των αγορών με επέκταση του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές ενώ τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα πωλούνται και εκτός φαρμακείων.

-Στα εργασιακά οι αλλαγές των προηγούμενων μνημονίων παίρνουνπαράταση με νόμο μέχρι τη λήξη του προγράμματος τον Ιούλιο του 2018 και συνεχίζεται με δέσμευση της κυβέρνησης η απαγόρευση της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων. Καταργείται η υπουργική απόφαση που απαιτείται ως τώρα για την έγκριση των ομαδικών απολύσεων και αντικαθίσταται από ένα σύστημα προειδοποίησης.

Τα θετικά αντίμετρα θα εφαρμόζονται από το 2019 αν η κυβέρνηση ξεπεράσει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ κατά 0,2%, αρα ο πήχης ανεβαίνει στο 3,7%.

Πακέτο φορολογικών μέτρων ύψους 1% του ΑΕΠ το 2019 και στοχευμένο πακέτο κρατικών δαπανών 1% το 2020.

α) Φοροελαφρύνσεις:

μείωση του ποσοστού του φόρου στις επιχειρήσεις από 29% σήμερα σε 26% το 2019,
μείωση του χαμηλότερου συντελεστή φυσικών προσώπων από 22% σήμερα σε 20% το 2019.
προοδευτική μείωση των συντελεστών με τους οποίους υπολογίζεται η εισφορά αλληλεγγύης, διατηρώντας τα υφιστάμενα όρια εισοδήματος.
επανασχεδιασμός (και όχι μείωση έως 40%) του ΕΝΦΙΑ με ελάχιστο κόστος για το Δημόσιο.


β) Στοχευμένες κοινωνικές δαπάνες, οι οποίες θα περιλαμβάνουν:
αύξηση των στεγαστικών επιδομάτων, σε συνδυασμό με τους περιορισμούς στο ΚΕΑ (έως 0,2% του ΑΕΠ)
αύξηση του επιδόματος τέκνων (έως 0,1% του ΑΕΠ)
σχολικά γεύματα (έως 0,1% του ΑΕΠ)
μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στις δαπάνες Υγείας (μέχρι 0,1% του ΑΕΠ).

http://www.parapolitika.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.