# #

3 Δεκ 2016

«Κόκκινα» δάνεια: Τα νέα είναι άσχημα



Χιλιάδες σπίτια θα χαθούν! Οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε ρευστοποίηση υποθηκών αξίας 11,5 δισ. Σε funds-γύπες πακέτο 7,4 δισ. €

Σχέδιο-σοκ των ελληνικών τραπεζών για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων την επόμενη τριετία. 

Το σχέδιο προβλέπει τη ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων που έχουν υποθηκευτεί στις τράπεζες, όπως σπίτια, εξοχικά, καταστήματα, για δάνεια συνολικής ονομαστικής αξίας 11,5 δισ. ευρώ, την πώληση «κόκκινων» δανείων συνολικού ύψους 7,4 δισ. ευρώ σε funds-γύπες, αλλά και τη διαγραφή ξεχασμένων και ανείσπρακτων δανείων ύψους 13,9 δισ. ευρώ. 


Με τον τρόπο αυτόν, οι τράπεζες επιχειρούν να ωραιοποιήσουν τους ισολογισμούς τους, εμφανίζοντας στα αποτελέσματά τους μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, με στόχο να τα περιορίσουν κατά 40,2 δισ. ευρώ ή κατά 38% μέχρι το τέλος του 2019. 

Ετσι, όμως, θεωρείται δεδομένο ότι θα οδηγηθούν στην απόγνωση χιλιάδες πολίτες με επιχειρηματικά, στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια. 

Τα ξένα funds είναι έτοιμα να ορμήσουν στα «κόκκινα» δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών, με κίνδυνο για μαζικές εκποιήσεις και πλειστηριασμούς ακινήτων. 
Οταν ολοκληρωθούν τέτοιες πωλήσεις, οι δανειολήπτες θα βρεθούν να χρωστούν το δάνειο πλέον σε ξένες εταιρίες, οι οποίες θα αρχίσουν διαδικασίες είσπραξης με χρηματοοικονομικά και όχι με κοινωνικά κριτήρια, κάτι που σημαίνει ότι οι πιέσεις για τους δανειολήπτες θα είναι ασφυκτικές.


Τα καταναλωτικά


Οι τράπεζες θέλουν να ξεφορτωθούν πρώτα τα δάνεια που θεωρούνται χαμένη υπόθεση και δεν υπάρχει ελπίδα να αποκομίσουν κέρδος από την πώλησή τους. 

Οπως, για παράδειγμα, αρκετά καταναλωτικά δάνεια, τα πρώτα που έχουν βγάλει οι τράπεζες στο σφυρί και επιχειρούν να τα... σκοτώσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. 

Παράλληλα, το αμέσως προσεχές διάστημα, ενδεχομένως και μέχρι το τέλος του έτους, η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένεται να ανοίξει κι επίσημα την πόρτα για την... έφοδο ξένων funds στα «κόκκινα» δάνεια, χορηγώντας άδεια λειτουργίας σε εταιρίες που θα διαχειριστούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τουλάχιστον τρεις ξένες εταιρίες θα αποκτήσουν σύντομα άδεια λειτουργίας στη χώρα μας, αριθμός που δεν αποκλείεται να ανέλθει τελικά στις πέντε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.