# #

24 Οκτ 2016

H χορωδία της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Λεπτοκαρυάς στo Σμεντέρεβο της Σερβίας.



Ιδού στον ουρανό φως
Και αχτίνες ηλίου
Είναι η θεική ψυχή του Ρήγα
Που ενώνει με αφελφική αγάπη
Έλληνες και Σέρβους !!

Μ’αυτή την προσφώνηση υποδέχθηκαν το Σύλλογο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Λεπτοκαρυάς «Εμμανουήλ Κριαράς» οι φίλοι Σέρβοι στην πόλη Σμεντέρεβο.



Στο Μιχαήλοβατς, δίπλα από τον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία, ξεκίνησε πριν ένα χρόνο η κατασκευή του πρώτου δημοσίου μνημείου-βρύση «Αδελφοποίησης» στη...
Δημοκρατ΄ία της Σερβίας προς τιμή της ενίσχυσης της φιλίας του Σέρβικου και Ελληνικού λαού και την αδελφοποίηση της τοπικής κοινότητας του Μιχαήλοβατς και της δημοτικής ενότητας του Βελεστίνου.



Με βάση τον μύθο που ζει και επικρατεί, η καρδιά του Ρήγα που ανήλθε στις όχθες του Δούναβη στο Σμεντέροβο και στην πόρτα της Σουμάντια στο Μιχαήλοβατς, συνέβαλε συμβολικά στην αδελφοποίηση  των δύο Δήμων.

Με την ευλογία του επισκόπου Ποζάρεβατς  Πατρός Ιγνατίου, έγιναν οι εκδηλώσεις στον αύλιο χώρο του Ιερού Ναού του Προφήτη Ηλία, όπου ήταν καλεσμένη και η χορωδία της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Λεπτοκαρυάς.




Αποστολή 35 ατόμων μέλη και φίλοι του Συλλόγου μετακινήθηκαν στο Σμεντέροβο όπου δέχθηκαν μεγάλη και πλούσια σε αισθήματα φιλοξενία από τον τοπικό Σύλλογο Σερβο-Ελληνικής φιλίας «Κατακουζηνή».

Στο χώρο των εκδηλώσεων η χορωδία της Στέγης κάτω από την άξια καθοδήγηση του εξαίρετου μουσικού,δικηγόρου και μέλους του Συλλόγου κ.Στέφανου Κουκάρα, απέδωσε άριστα τον Ελληνικό εθνικό ύμνο και τον Θούριο του Ρήγα. (Άλλωστε ο κ.Κουκάρας έδειξε την μαεστρία του και στην υπέροχη εκδήλωση του καλοκαιριού στα αρχαία Λείβηθρα).  Εξαιρετικός και στην απαγγελία του ήταν ο κ.Βαγγέλης Μαλάμης.





Ακολούθησε γεύμα σε κλειστή αίθουσα. Εκεί με δεξιοτεχνία και ευαισθησία αποδόθηκαν δύο Σέρβικα και διάφορα Ελληνικά τραγούδια (Χατζηδάκη και Θεοδωράκη) από την χορωδία που ξεσήκωσαν και καταχειροκροτήθηκαν (με δάκρυα στα μάτια) από τους Σέρβους παρευρισκομένους.






Tην Κυριακή 16/10/2016 τα μέλη της αποστολής μετέβησαν για προσκύνημα στον Ιερό Ναό του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι και αργότερα επισκέφθηκαν το άγαλμα του Ρήγα Φεραίου όπου έψαλαν όλοι μαζί το Θούριο. Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στο Καλεμέγκνταν όπου βρίσκεται ο πύργος ΝεμπόΪσα (στον οποίο θανατώθηκε ο Ρήγας).





Ανεπανάληπτες στιγμές γεμάτες ζεστασιά , αγάπη και ενθουσιασμό , έζησαν οι επισκέπτες από την Λεπτοκαρυά. Με την υπόσχεση μίας νέας συνάντησης στην όμορφη πόλη της Λεπτοκαρυάς αποχαιρετίστηκαν οι δύο Σύλλογοι – οι δύο λαοί.




























Ο Σύλλογος και τα μέλη ευχαριστούν ιδιαίτερα τον πρόεδρο της Σερβο-Ελληνικής φιλίας «Κατακουζηνή» κ.Πέτρο Ροδίφτση και όλους τους φίλους Σέρβους για την πρόσκληση και τη μοναδική εμπειρία συμμετοχής στις εκδηλώσεις του Σμεντέροβο της Δημοκρατίας της Σερβίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.