# #

25 Ιουν 2016

Διερωτώμαι πόσο κάτω μπορούμε να πάμε ακόμη!!! Το Φεστιβάλ Ολύμπου δεν θα έχει καμία εκδήλωση στο Κάστρο του Πλαταμώνα!!!!!!





Δυστυχώς οι ωραίες βραδυές και οι ωραίες εικόνες του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ στο Κάστρο του Πλαταμώνα θα λείψουν το φετινό καλοκαίρι. 

Με μεγάλη λύπη διάβασα ότι το φετινό , 45ο Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ολύμπου δεν θα έχει καμία εκδήλωση στο Κάστρο του Πλαταμώνα!!!!!! Το φετινό Φεστιβάλ έχει απλωθεί σε όλη την Πιερία , από τα βόρεια και μέχρι την Λεπτοκαρυά !!!! 

Αυτό είναι καλό , Οι πολίτες της Πιερίας και οι επισκέπτες της θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν όλους τους χώρους πολιτισμού της Πιερίας και να απολαύσουν τις εκδηλώσεις και παραστάσεις. Εύχομαι καλή επιτυχία σ΄όλους .

Όμως κάτι λείπει !!!!. 

Η Νότια Πιερία ( Σκοτίνα, Παντελεήμονας , Πλαταμώνας και Πόροι ) , δεν έχουν χώρο σ΄αυτό το Φεστιβάλ !!!! . Δεν θέλω να το σχολιάσω παραπέρα. Ως κάτοικο και ως επαγγελματία αυτής της περιοχής μου προκαλεί λύπη και ανησυχώ για την αδιαφορία μας ως πολίτες και δημότες μιας από τις όμορφες περιοχές της Ελλάδας που η κύρια πηγή εισοδήματος είναι ο τουρισμός . Δεν θέλω να επεκταθώ παραπέρα. 

Σ αυτό το σημείο όμως θέλω να θυμίσω κάτι στους νεώτερους φίλους . 
Το Φεστιβάλ Ολύμπου ξεκίνησε με "Ναυαρχίδα" το Κάστρο του Πλαταμώνα στο οποίο έχουν γίνει εξαίσιες παραστάσεις ( Θέατρο , μουσικές βραδυές κ.α.) με τεράστιες καλλιτεχνικές επιτυχίες . 

Τότε οι παραστάσεις γίνονταν μέσω στο Κάστρο , κάτω από τον Πύργο , "τον Ογλά" που λέγαμε εμείς οι ντόπιοι. Τότε ολόκληρο το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ολύμπου πραγματοποιούνταν στο Κάστρο του Πλαταμώνα . Ο αρχαιολογικός χώρος του Δίου δεν είχε αναδειχθεί ακόμη!!!!. 

Στις αρχές του Φεστιβάλ όλο το χωριό συμμετείχε ενεργά στο Φεστιβάλ , αφού όλοι οι κάτοικοι, βοηθούσαν να μεταφερθούν όλος ο εξοπλισμός και τα σκηνικά των παραστάσεων στο χώρο εντός του κάστρου . Όλοι επίσης ήταν παρόν στις παραστάσεις. Σταδιακά και με το χρόνο ο χώρος των εκδηλώσεων μεταφέρθηκε στον έξω χώρο Νότια του Κάστρου, "στο Αλώνι" και οι παραστάσεις μειώθηκαν . 

Τα τελευταία χρόνια γίνονταν συνήθως δύο μουσικές παραστάσεις ( κοντά στο Δεκαπενταύγουστο ) και αυτές νομίζω είχαν καλλιτεχνική και οικονομική επιτυχία για το Φεστιβάλ. Φέτος καμία!!!!!! 

Διερωτώμαι πόσο κάτω μπορούμε να πάμε ακόμη!!!
Το Κάστρο του Πλαταμώνα είναι ένα από τα εμβληματικά ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία της Πιερίας. Ο επισκέπτης της Πιερίας , όταν εισέρχεται στον Νομό μας αντικρίζει το Κάστρο , επίσης όταν αφήνει τη Μακεδονία , οι τελευταίες εμβληματικές εικόνες είναι ο Θερμαϊκός και το Κάστρο . Είναι κρίμα να παραμένει πολιτιστικά "νεκρό" . Είναι ώρα να ξεκινήσει μία συζήτηση , με αφορμή το φετινό , για την πολιτιστική αξιοποίηση του . Είμαι πρόθυμος να συμβάλω σ' αυτή την κατεύθυνση.


Γιώργος Γουλάρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.