# #

4 Νοε 2015

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ: Πως επηρεάζονται δάνεια, καταθέσεις, capital control



Πως επηρεάζονται δάνεια, καταθέσεις, capital control

Σε φάση ανακεφαλαιοποίησης μπαίνουν οι ελληνικές τράπεζες βάσει του νέου θεσμικού πλαισίου που ψηφίστηκε το Σάββατο. Η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 2016 ώστε να μην υπάρξει «κούρεμα»(?) στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες,
όπως όλα δείχνουν, θα ...καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες του βασικού σεναρίου που ανέρχονται στα 4,4 δισ. ευρώ και από εκεί και πέρα αποτελεί ζητούμενο να καλυφθεί το μεγαλύτερο δυνατό ποσό των 14,4 δισ. ευρώ που αφορά τις κεφαλαιακές ανάγκες με βάση το δυσμενές σενάριο.
Για μέρος του κεφαλαίου κάθε τράπεζας που δεν θα καλυφθεί από τους ιδιώτες θα κληθεί να συμμετάσχει το Δημόσιο, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με την έκδοση κοινών μετοχών και πλήρη δικαιώματα ψήφου. Κάτι που δεν συνέβη στην προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση. 
Στην περίπτωση που απαιτηθεί η συμμετοχή του Δημοσίου, τα κεφάλαια θα αντληθούν από το πακέτο των 25 δισ. ευρώ, που προβλέπεται από τη δανειακή σύμβαση που υπέγραψε το καλοκαίρι η κυβέρνηση με τους δανειστές.
Βασικοί στόχοι της κυβέρνησης που αναμένονται να «ξεκλειδώσουν» με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και την επιτυχής ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων είναι, σύμφωνα με την εφημερίδα «το Έθνος»:

1. Η χαλάρωση των περιορισμών κίνησης κεφαλαίων μέχρι την εξάλειψή τους

2. Η ενίσχυση της ρευστότητας από τις ελληνικές τράπεζες στην πραγματική οικονομία
3. Η διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων και των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών
4. Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης από τις αγορές
5. Η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ από την οποία θα εισρεύσουν σταδιακά περί τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ.
6. Η προσέλκυση ξένων και εγχώριων επενδύσεων
7. Η ενίσχυση της απασχόλησης
8. Να μην χρειαστεί γρήγορα νέα ανακεφαλαιοποίηση
Ειδικά σε ότι αφορά τις καταθέσεις, κυβερνητικές και τραπεζικές πηγές διαμηνύουν ότι δεν κινδυνεύουν, καθώς υπάρχει η πεποίθηση ότι θα ολοκληρωθεί με επιτυχία η ανακεφαλαιοποίηση και θα αρχίσουν και πάλι να επιστρέφουν στις τράπεζες τα λεφτά από τα σεντούκια και τα στρώματα των Ελλήνων. 

Πάντως, η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης δεν σημαίνει πως οι τράπεζες θα αρχίσουν να δίνουν αβέρτα δάνεια στις επιχειρήσεις! Ωστόσο, όπως τονίζουν τραπεζίτες στην εφημερίδα, δημιουργούνται οι… προϋποθέσεις χρηματοδότησης.


http://greek-leaks.blogspot.gr/2015/11/capital-control.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.