16 Σεπ 2015

Γιατί το σχολείο της Σκοτίνας δεν μπορεί να λειτουργήσει με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς  ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΚΟΤΙΝΑΣ   Με αφορμή την ένταση που δημιουργήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο όταν ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Καλαϊτζής ρωτήθηκε για τους λόγους που  λόγω εργασιών συντήρησης και επειδή ακούστηκαν ασάφειες και αποδόθηκαν ευθύνες στην προηγούμενη δημοτική αρχή, επικαλούμενος ότι η μελέτη ήταν ελλιπής, θεωρώ υποχρέωση μου να σας ενημερώσω για το ιστορικό του θέματος και ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.

Λόγω λοιπόν της 
ύπαρξης πλακιδίων αμιάντου στις αίθουσες του ορόφου και στην καπνοδόχο του σχολείου, μετά από αίτημα της Διεύθυνσης του σχολείου, η πρώην Δημοτική αρχή προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες για την αντικατάστασή τους.

Σε συνεχή επαφή με τον ΟΣΚ για την χρηματοδότηση του έργου (πρώτο έγγραφο στις 19 Μαρτίου 2012), η τεχνική υπηρεσία του δήμου συνέταξε τεχνική πρόταση και στη συνέχεια μελέτη με τίτλο «Εργασίες αντικατάστασης πλακιδίων αμιάντου, συντήρησης αποχωρητηρίων, σωμάτων καλοριφέρ και διάφορες άλλες μικροεργασίες”, ύψους 89.754,89€, η οποία περιλάμβανε εκτός από την αντικατάσταση των πλακιδίων και της καπνοδόχου, αντικατάσταση σωμάτων θέρμανσης, εσωτερικών θυρών, μικροσυντήρηση των WC και ελαιοχρωματισμό.

Ο ΟΣΚ μετά από αρκετό διάστημα λόγω έλλειψης αντίστοιχου προγράμματος ένταξης, παρέπεμψε (το 2013) το θέμα απευθείας στο Υπουργείο Παιδείας για την χρηματοδότησή του. Το Υπουργείο ζήτησε πίστωση χρόνου λόγω της σοβαρότητας του θέματος για να το συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό του 2014, όπως και έγινε.

Στην πορεία λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης της χώρας και των μειωμένων κονδυλίων για την παιδεία, το ποσό που θα μπορούσε να διατεθεί μειώθηκε στα 50.000€. 

Έτσι η Τ.Υ. του δήμου τροποποίησε την αρχική μελέτη των 89.754,89€ σε 50.000€ και την απέστειλε στο Υπουργείο Παιδείας. Αυτό σήμαινε την αφαίρεση εργασιών για τις οποίες ο δήμος έπρεπε να μεριμνήσει.

Μετά από έναν αγώνα δρόμου η τελική έγκριση κοινοποιήθηκε στο δήμο 1/4/2014, με αριθμ. Πρωτ.8293/1/04/2014.

Έκτοτε η νέα δημοτική αρχή είχε στα χέρια της την υπόθεση, για να δρομολογήσει τα απαιτούμενα. Θα έπρεπε στο τεχνικό πρόγραμμα και στον προϋπολογισμό του 2015, να συμπεριλάβει την μελέτη και το αντίστοιχο ποσό των συμπληρωματικών εργασιών. 

Αντί αυτού σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο , η δημοτική αρχή προχώρησε σε αναμόρφωση του προϋπολογισμού, μειώνοντας τον κωδικό « συντήρηση σχολικών κτιρίων» πράγμα που αποδεικνύει ότι δεν υπήρχε καμία μέριμνα και προγραμματισμός επί του θέματος. 

Έτσι αποσπασματικά και τελευταία στιγμή (μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2015) προσπαθούσε να βρει τρόπο εκτέλεσης των εργασιών που ήταν εκτός μελέτης.
Στα παραπάνω να προστεθεί και η καθυστέρηση της δημοπράτησης που πραγματοποιήθηκε 26 Μαΐου 2015 και υπογραφή σύμβασης στις 17 Ιουλίου 2015, μη λαμβάνοντας υπόψη , ότι οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις και έλεγχοι από αρμόδιες υπηρεσίες λόγω αμιάντου θα ήταν χρονοβόρες. 

Ως υπεύθυνη σε θέματα παιδείας της προηγούμενης διοίκησης αλλά και ως αντιδήμαρχος που χειρίστηκε το θέμα της χρηματοδότησης, όφειλα από την πλευρά του Συνδυασμού Ευθύνης να θέσω το θέμα στο Δ.Σ. Εξάλλου είχε προηγηθεί από πλευράς μου τηλεφώνημα προς τον κ. Αντιδήμαρχο στις 8/9/2015, ώρα 14:03 μετά από επίσκεψή μου στο σχολείο, ανησυχώντας για την εξέλιξη των εργασιών. 

Λόγω υποχρεώσεων του όμως δεν ήταν δυνατό να συνομιλήσει μαζί μου αλλά θα επικοινωνούσε, όπως μου είπε ο ίδιος όταν μπορούσε. Ακόμη βέβαια περιμένω… Μετά από όλα αυτά ο κ. Αντιδήμαρχος θα έπρεπε δημόσια να αναλάβει τις ευθύνες.

Το γεγονός ότι ο Διευθυντής του σχολείου είναι σύζυγός μου, δεν σημαίνει ότι οι αρμοδιότητες του Αντιδημάρχου παιδείας θα έπρεπε να ασκηθούν με μεροληψία απέναντι στο σχολείο της Σκοτίνας. Ο ρόλος όλων είναι θεσμικός και δεν θα πρέπει να λειτουργεί κανείς με προσωπικά κριτήρια.

Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην σημαντική προσπάθεια του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων αλλά και του Προέδρου της Τοπικής κοινότητας κ. Στύλου, που στάθηκαν πραγματικά στο πλευρό του σχολείου και των εκπαιδευτικών. Αλλά και στην καθοριστική , και συνεχή προσπάθεια και απαίτηση του τ. προέδρου κ. Πληξίδα για την πραγματοποίηση και ολοκλήρωση του μικρού αλλά πολύ σημαντικού αυτού έργου. Τίποτα δεν ανήκει μόνο σε έναν.

Και για να αναφερθώ και στους μεταξύ μας λεκτικούς διαπληκτισμούς: 
στην ερώτησή μου στο Δημοτικό Συμβούλιο κ. Αντιδήμαρχε μίλησα για ανικανότητα να τρέξετε έγκαιρα τη μελέτη και να προβλέψετε τις εργασίες γιατί είναι φανερό ότι ενώ εκτελούσατε εργασίες συντήρησης σε άλλες σχολικές μονάδες, πράγμα για το οποίο ξεκινώντας την ερώτησή μου στο Δ.Σ. σας επιβράβευσα γιατί γνωρίζω ότι οι επιχορηγήσεις είναι μειωμένες τα τελευταία χρόνια. 
Στην περίπτωση όμως της Σκοτίνας αντιλήφθηκα ότι δεν είχατε καμία διάθεση να δώσετε λύσεις, παρά κωλυσιεργούσατε.. Τον εαυτό σας αδικήσατε κ. Αντιδήμαρχε. Αν το θέμα σας ήταν ποιος θα πάρει τη δόξα , πάρτε την όλη εσείς.

Και για να έρθουμε και στο θέμα της εξύβρισης απέναντί μου και το χαρακτηρισμό «λαμόγια»: εάν κ. Αντιδήμαρχε νομίζετε ότι έχετε στοιχεία που να το αποδεικνύουν οφείλεται να τα προσκομίσετε στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και στον εισαγγελέα. 

Σε διαφορετική περίπτωση είστε ένας κοινός συκοφάντης και τίποτα παραπάνω. Και εάν δεν μπορείτε να δέχεστε ερωτήσεις και κριτική επί των αρμοδιοτήτων σας και να παρασύρεστε από την παρορμητικότητα και το ζήλο σας, εκσφενδονίζοντας κάθε φορά ότι σας κατέβει, τότε να παραιτηθείτε. 
Από πότε η λέξη ανικανότητα είναι της ίδιας σημασίας με τη λέξη λαμόγια; Και μιας και σχολιάζετε η συγγενική μας σχέση: Η αχαριστία είναι χαρακτηριστικό πολλών ανθρώπων, όπως είπε και ο Καλλίμαχος «ουδείς αχαριστότερος του ευεργετηθέντος». Και εσείς το αποδείξατε αρκετές φορές!!!

Επιθετικότητα, τεχνητή ένταση, διαπληκτισμοί, προσπάθεια φίμωσης αφαιρώντας το λόγο της αντιπολίτευσης, δεν συνάδουν με το ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου, ως όργανο δημοκρατικής διαδικασίας για την προώθησης ζητημάτων προς όφελος των δημοτών. 

Αν έχετε να αντιπαραθέσετε επιχειρήματα στα ερωτήματα που δέχεστε κάθε φορά, έχει καλώς, μπορεί και να μας πείσετε. Με τραμπουκισμούς δεν πάει μπροστά ο τόπος. Εγώ προσωπικά αλλά και ο Συνδυασμός Ευθύνης θα συνεχίσουμε να ασκούμε τα καθήκοντά μας χωρίς να υποκύπτουμε στις όποιες τακτικές σας.

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

ΜΑΡΙΑ ΤΣΙΜΗΤΡΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.