# #

22 Απρ 2015

La Tribune: "H ευρωπαϊκή στρατηγική καταρρέει - Ο Α.Τσίπρας κερδίζει"

«Πίσω από τις δυνατές λέξεις, η ευρωπαϊκή στρατηγική αναφορικά με την Αθήνα δείχνει να καταρρέει» αναφέρει η γαλλική εφημερίδα La Tribune, δίνοντας δίκιο στην στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης,η οποία επέλεξε έναν διαφορετικό δρόμο από αυτόν της υποταγής που είχε επιλέξει η προηγούμενη κυβέρνηση Α.Σαμαρά-Ε.Βενιζέλου....



Την ίδια στιγμή το Spiegel αναφέρει ότι σήμερα ο Α.Μίλερ το "Αφεντικό" της Gazprom έρχεται για την υπογραφή του Greek Stream.

Ο δημοσιογράφος Ρομαρίκ Γκοντάν σε μακροσκελή ανάλυσή του υποστηρίζει ότι κατά το διάστημα που πέρασε από τις 20 Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα μοιάζει να μην έχουν γίνει και πολλά, ωστόσο τονίζει ότι «πίσω από αυτή την πρόσοψη της ακινησίας, η κατάσταση εξελίσσεται» κι ας μη φαίνεται.

Επίσης, επισημαίνει ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει πολύ πίσω» σε σχέση με τις προεκλογικές της εξαγγελίες.

Η ελληνική κυβέρνηση έκανε πολλούς συμβιβασμούς, δεν θα κάνει άλλους.

Χαρακτηριστικό είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας, μέσα στις «πολλές υποχωρήσεις» που έχει κάνει, συγκαταλέγονται και αυτές του «να μην επαναδιαπραγματευτεί άμεσα το δημόσιο χρέος, να δεχθεί ορισμένες ιδιωτικοποιήσεις, ακόμα και να δεχθεί να υποβάλει ως τώρα τέσσερις διαφορετικές λίστες με μεταρρυθμίσεις, έπειτα από απαίτηση των πιστωτών».

Όμως μέχρι εκεί. Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν μπορεί να δώσει κι άλλα στους δανειστές, υποστηρίζει ο Γάλλος αναλυτής και αναφέρει ως ενδεικτική τη στάση της ελληνικής πλευράς μετά το Euro Working Group της 1ης Απριλίου, όπου «η Αθήνα εξακολούθησε να βρίσκεται σε μειονεκτική θέση» έναντι των εταίρων της. Έτσι, «ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέχεια διεμήνυσε πως δεν θα παρουσιάσει κι άλλη λίστα και πως θα αρνηθεί να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις λιτότητας».

Έτσι, κατά τον Γκοντάν, το Euro Working Group της 1ης Απριλίου είναι ο σημαντικός σταθμός στη διακοπή κάθε προόδου στις συνομιλίες. Αυτό το Euro Working Group αποτελεί «μια πραγματική ρήξη» μεταξύ Αθήνας και εταίρων.

Το Euro Working Group της 1ης Απριλίου αποτελεί την πραγματική ρήξη Αθήνας-δανειστών.

«Με την a priori άρνησή της να προχωρήσει σε περισσότερες παραχωρήσεις, η Αθήνα αλλάζει σταδιακά το στρατόπεδο όπου υπάρχει πίεση», υποστηρίζει ο δημοσιογράφος της La Tribune, καθώς «μέχρι σήμερα οι δανειστές εφάρμοζαν την τακτική της “θηλιάς” γύρω από το ελληνικό κράτος, μέσω της έλλειψης ρευστότητας, προκειμένου να αναγκάσει την Αθήνα να δεχθεί τα πάντα. Όσο περισσότερο πλησιάζαμε στη χρεοκοπία τόσο πιο πιθανό ήταν η Αθήνα να δεχθεί τα πάντα. Ως εκ τούτου, το Eurogroup υιοθέτησε την τακτική της αναμονής. Αλλά τώρα, αυτή η στρατηγική μοιάζει να πέφτει έξω. Η “θηλιά” όσο περνάει ο καιρός σφίγγει όλο και περισσότερο, αλλά αυτό δεν οδηγεί την ελληνική κυβέρνηση να υποχωρεί και να γίνεται πιο ευέλικτη - το αντίθετο μάλιστα».

Αυτό, κατά τον Γκτοντάν, έχει ως αποτέλεσμα «σταδιακά, οι Ευρωπαίοι να βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο που δημιούργησε η δική τους στρατηγική: αν η θηλιά γίνει τόσο σφιχτή, ώστε να στραγγαλίσει την Ελλάδα, αν δηλαδή η λογική τους είναι να φτάσουν μέχρι το τέλος, τότε θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες μιας ελληνικής χρεοκοπίας ή ακόμη κι ενός Grexit».

Οι Έλληνες είναι έτοιμοι για χρεοκοπία και Grexit, οι Ευρωπαίοι όχι.

Σύμφωνα, δε, με τον οικονομικό αναλυτή, «οι Έλληνες, από την άλλη πλευρά, είναι προετοιμασμένοι για το χειρότερο» κι αυτό φαίνεται από το γεγονός πως «έχουν προχωρήσει σε μια σειρά από ενέργειες που τους κάνει να θεωρούν ότι είναι πρόθυμοι να αναλάβουν τις συνέπειες του κινδύνου της αδυναμίας πληρωμής».

Πρώτο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η προσέγγιση με τη Ρωσία. Δεύτερο, τα σενάρια για πιθανό δημοψήφισμα ή νέες πρόωρες εκλογές που θα έδινε στον ΣΥΡΙΖΑ μια νέα ακόμη πιο καθαρή εντολή. Τρίτο, οι πληροφορίες των New York Times πως ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, συναντήθηκε κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ με το δικηγόρο κι έναν εκ των ειδικών στις αναδιαρθρώσεις δημοσίων χρεών, τον Lee Buchheit, της εταιρείας Cleary Gottlieb Steen & Hamilton LLP.

Ωστόσο, εν αντιθέσει με την Ελλάδα, «είναι προφανές ότι οι Ευρωπαίοι δεν είναι έτοιμοι να αποδεχθούν μια τέτοια ακραία εξέλιξη» υποστηρίζει ο Γάλλος δημοσιογράφος, ο οποίος θεωρεί ότι, «παρά τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις» που δίνουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πως πλέον η Ευρωζώνη και η ΕΕ είναι θωρακισμένη και μπορεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες ενός Grexit, θα σημειωθεί ένα ντόμινο «τεράστιων και σοβαρών προβλημάτων στα κράτη, στους θεσμούς και τις τράπεζες της ζώνης του ευρώ».

Σε αυτό το σημείο παραθέτει μια λίστα από επιπτώσεις οι οποίες θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστούν, όπως το ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να βρουν τρόπο να καλύψουν τις ζημιές από τα ελληνικά ομόλογα, ζημιές τις οποίες δεν θα έχουν με ποιον να τις διαπραγματευτούν, αφού το ελληνικό κράτος θα έχει δηλώσει χρεοκοπία.

Εκτός από το πλήθος των επιπτώσεων στο νομισματικό, οικονομικό και τραπεζικό σύστημα, για το Βερολίνο ειδικά, μια ελληνική χρεοκοπία θα έχει και πολιτικό κόστος. «Το Βερολίνο θα πρέπει να εξαργυρώσει πολιτικά τις συνέπειες της ελληνικής χρεοκοπίας» αναφέρεται στο άρθρο της La Tribune.

«Είναι άραγε διατεθειμένο να δώσει περισσότερα για να σωθεί το ευρώ;» αναρωτιέται ο Γκοντάν και προσθέτει: «Ένα είναι βέβαιο: Η Μέρκελ θα προτιμούσε να μην πάρει το ρίσκο (σ.σ.: ενός Grexit)». Κι αυτό γιατί «εν τέλει, θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο προηγούμενο που θα ισοπέδωνε το μύθο του ευρώ: τη μη αναστρεψιμότητά του». Άλλωστε, αν καταρρεύσει το ευρώ, κατά το Γάλλο αναλυτή, κινδυνεύει και η ΕΚΤ η οποία «είναι βασισμένη στο μύθο του ευρώ».

Ωστόσο, «στο μπρα ντε φερ Ελλήνων και Ευρωπαίων αυτός που φοβάται λιγότερο ή προσποιείται ότι φοβάται λιγότερο το Grexit τα παίρνει όλα»

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, εκτιμά πως κατά τη σημερινή επίσκεψη του επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, στην Ελλάδα θα συμφωνηθεί η κατασκευή του αγωγού Greek Stream, ο οποίος θα αποτελεί τη συνέχεια του αγωγού Turkish Stream και θα μεταφέρει ρωσικό αέριο προς την κεντρική Ευρώπη.

Επικαλούμενο υψηλόβαθμες πηγές το Spiegel θεωρεί πιθανή τη σύναψη της συμφωνίας, σήμερα, Τρίτη 21 Απριλίου. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Kommersant, επικαλούμενης το Spiegel, θετικά σχολίασε την ενδεχόμενη συμφωνία και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: «Είμαι χαρούμενος για την Ελλάδα» φέρεται να σχολίασε ο Γερμανός υπουργός σχετικά με την πιθανή υπογραφή της συμφωνίας, για την οποία όπως είπε, ευελπιστεί και χαιρετίζει, όπως και κάθε συμφωνία που θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελλάδα. .

Ο επικεφαλής της Gazprom συναντάται σήμερα, στις 2 το μεσημέρι στην Αθήνα, με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη, ενώ στις 4 το απόγευμα θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Στην επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ενέργειας αναφέρεται ότι κατά τις συναντήσεις θα συζητηθούν επίκαιρα ζητήματα ενεργειακού ενδιαφέροντος, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η επίσκεψη Μίλερ πραγματοποιείται προκειμένου να υπογραφεί το μνημόνιο για την κατασκευή του αγωγού Greek Stream.

Η επένδυση για την κατασκευή του ελληνικού τμήματος του αγωγού Turkish Stream- από τα ελληνοτουρκικά σύνορα έως τα σύνορα με την ΠΓΔΜ- θα είναι ύψους 2 δισ. ευρώ και αναμένεται να δημιουργήσει 2.000 νέες θέσεις εργασίας.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.