20 Δεκ 2014

«Η συμβολή του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής»

Την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014, πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα: «Η συμβολή του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής» που διοργάνωσε ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου στην Ελασσόνα, στην αίθουσα «Δημάρχου Βασιλείου Φαρμάκη».

Κύριος στόχος της ημερίδας ήταν η επαφή του Φορέα Διαχείρισης με τους κατοίκους και χρήστες της παρολύμπιας περιοχής του Δήμου ..
Ελασσόνας, με παραγωγικούς φορείς οικοτουριστικών και τουριστικών δραστηριοτήτων και με την επιστημονική κοινότητα, προκειμένου να αναδειχθεί η συμβολή του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου στην ανάπτυξη και προστασία της ευρύτερης περιοχής.

Την έναρξη της ημερίδας πραγματοποίησε ο κος Ανδρεδάκης Παύλος, Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, ενώ συντονιστής των εργασιών της ημερίδας ήταν ο κος Ζάγκας Θεοχάρης, Καθηγητής τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

Στο πρώτο μέρος της ημερίδας, η κα Νασοπούλου Θέμις, Ξεναγός Εθνικών Δρυμών & Υγροτόπων και Ξεναγός του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου παρουσίασε τις δράσεις και τα προγράμματα περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που υλοποιεί ο Φορέας. Στη συνέχεια, ο κος Αναγνωστάκης Σπύρος, Υπεύθυνος Λειτουργίας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κισσάβου Ελασσόνας, παρουσίασε τις δράσεις του ΚΠΕ στον ορεινό όγκο του Ολύμπου. Τη σκυτάλη έλαβε η κα Γεροφωκά Αναστασία, Υπεύθυνη Λειτουργίας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανατολικού Ολύμπου, παρουσιάζοντας την οικοτεχνία στο χθες και στο σήμερα.

Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας, ο κος Σκριάπας Κωνσταντίνος, Οικονομολόγος - Σύμβουλος Ανάπτυξης και Πρόεδρος του Δικτύου «Περραιβία» και Δικτύου ΜΚΟ Θεσσαλίας, τόνισε την σημαντικότητα του ρόλου της κοινωνίας των πολιτών στην προστασία και ανάδειξη του Ολύμπου, ειδικότερα μέσα από το παράδειγμα του δικτύου «Περραιβία». 

Ακολούθως, ο κος Μπέλλος Λάζαρος, ιδιοκτήτης του Κτήματος Μπέλλου, ανέπτυξε την προσωπική του επαγγελματική εμπειρία αγροτουριστικής ανάπτυξης στον δυτικό Όλυμπο. Τέλος, ο κος Ζάγκας Θεοχάρης, Καθηγητής τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, ολοκλήρωσε τον κύκλο των εισηγήσεων, με την ανάλυση της δημιουργίας ενός δικτύου οικοτουριστικής ανάπτυξης και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στην παρολύμπια περιοχή του Δήμου Ελασσόνας.

Στην ημερίδα τέθηκαν οι βάσεις για την ανάπτυξη γόνιμου διαλόγου και αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων στα θέματα ανάδειξης και προστασίας της προστατευόμενης περιοχής του Ολύμπου.


Η ημερίδα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου της διαχείρισης και λειτουργίας της προστατευόμενης περιοχής του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, το οποίο είναι ενταγμένο και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας-Θράκης του ΕΣΠΑ και συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την.. Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ημερίδα και τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου στο τηλέφωνο 23520-83000 (κ. Θέμιδα Νασοπούλου) και στην ιστοσελίδα του Φορέα: www.olympusfd.gr.
Για τον Φορέα Διαχείρισης  Εθνικού Δρυμού Ολύμπου
Θέμιδα Νασοπούλου, MSc Ξεναγός

Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου
Γραφείο Πληροφόρησης, Εκπαίδευσης & Δημοσιότητας,
Ενημέρωσης & Ευαισθητοποίησης
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, Λιτόχωρο Τ.Κ.: 60200,
T.Θ. 37., Τηλ.: 23520 83000, Φαξ: 23520 83974
E -mail: themida@olympusfd.gr  και  fedolymp@otenet.gr
Ιστοσελίδα: www.olympusfd.gr

-------------------------------------------------------------------------------
Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου ιδρύθηκε το έτος 2002 με το Ν. 3044/2002 και άρχισε να λειτουργεί το 2003. Διοικείται από 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο όπου εκπροσωπούνται Φορείς της Κεντρικής Διοίκησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας. Οι αρμοδιότητες του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου καθορίζονται από το άρθρο 15 του Ν. 2742/99 και  μεταξύ άλλων είναι:  η ενημέρωση, εκπαίδευση και κατάρτιση του πληθυσμού σε θέματα διαχείρισης και προστασίας των περιοχής, η συστηματική παρακολούθηση των περιβαλλοντικών παραμέτρων της  προστατευόμενης  περιοχής κ.α. Τα γραφεία του Φορέα βρίσκονται στο υπό κατασκευή Κέντρο Πληροφόρησης Ολύμπου (Μουσείο Φυσικής Ιστορίας), στο Λιτόχωρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.