# #

31 Ιαν 2014

ΔΙΟΝ ΟΛΥΜΠΟΥ....Η λατρεία του νερού στο ιερό της Ίσιδας...



Η λατρεία του νερού του Ολύμπου έπαιξε, φαίνεται, αποφασιστικό ρόλο στην ίδρυση ενός ιερού στη θέση αυτή ήδη στα κλασικά χρόνια, αφιερωμένου στην Άρτεμη, ως θεάς του τοκετού. 

Μια ιερή πηγή στεγάστηκε σε μεταγενέστερα χρόνια μέσα σ΄ένα ναό, ενώ το νερό μιας άλλης οδηγήθηκε στη δεξαμενή του ναού της Αφροδίτης Υπολυμπιδίας, δηλ. της Αφροδίτης των υπωρειών του Ολύμπου, περνώντας κάτω από ...
το άγαλμά της.
Οι ανασκαφές στην περιοχή αυτή, που κατακλύζεται από τα νερά, έγιναν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. 


Μερικές φορές η όλη προσπάθεια φαινόταν ως έργο σισύφειο, γιατί τεράστιες κατολισθήσεις ή φοβερές πλυμμύρες ξανασκέπαζαν με λάσπη όσα είχαν αποκαλυφθεί με πολύ μόχθο. 


Χρειάστηκε, εκτός των άλλων, να μετακινηθεί η κοίτη του ποταμού μερικά μέτρα προς τα δυτικά για να αποκαλυφθεί το υπόλοιπο τμήμα του κεντρικού ναού που βρίσκεται στον πυθμένα της. 

Οι εργασίες άρχισαν το καλοκαίρι του 1978 και αποκάλυψαν ένα ιερό ολόκληρο με τούς ναούς, τούς βωμούς, τη στοά για τούς επισκέπτες, τα δωμάτια των ιερέων και πολλά από τα αγάλματα. Μερικά από αυτά δεν ήταν απλώς μεσμένα μπροστά στα βάθρα τους, αλλά στημένα όρθια, όπως ακριβώς στην αρχαιότητα.




















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.