# #

10 Ιαν 2014

"Πάνω από 5 εκατ. ευρώ μίζες επί ΝΔ για ASRAD και υποβρύχια 214"


"Στο κάδρο" των παράνομων προμηθειών βάζει και την περίοδο του "σεμνά και ταπεινά" της κυβέρνησης της ΝΔ μετά το 2004, επιχειρηματίας Παναγιώτης Ευσταθίου ο οποίος ομολόγησε κατά την απολογία του πως οι μίζες για τα εξοπλιστικά προγράμματα συνεχίστηκαν και μετά το 2005, ωστόσο, ο πρώην εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρίας ATLAS αρνείται κατηγορηματικά ότι έχει χρηματίσει πολιτικά πρόσωπα.
Ο 83χρονος μεσάζοντας κάνει λόγο για συνολικές μίζες 10 εκατομμυρίων ευρώ που δόθηκαν για..
το σύστημα VSHORADS, ASRAD και το πρόγραμμα των υποβρυχίων Type 214.
Χαρακτηριστικά στον διάλογο που είχε με τον ανακριτή διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλή αναφέρθηκαν τα εξής:
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πότε έγιναν χρονικά οι πληρωμές που αναφέρετε στο υπόμνημά σας κατόπιν υπόδειξης της STN ATLAS για το πρόγραμμα των υποβρυχίων και του ASRAD.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αν θυμάμαι καλά, για τα υποβρύχια οι πληρωμές έγιναν το 2002-2003 και για το ASRAD το 2001.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Θυμάστε συνολικά τι χρήματα δόθηκαν για παράνομες πληρωμές για το πρόγραμμα των υποβρυχίων και για το ASRAD;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Από το 2001 ως το 2005 δόθηκαν περίπου 3 εκ. ευρώ και για τα δυο προγράμματα. Από το 2005 και μετά, συνολικά 5 εκ. ευρώ και για τα δυο.
Οι εθιμοτυπικές συναντήσεις με τον υπουργό Αμυνας
Ο κατηγορούμενος κλήθηκε ακόμη να απαντήσει και για το σκοπό που είχε η συνάντηση του προέδρου της RHEINMETAL AG με τον τότε υπουργό Αμυνας, Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο, με τον Παναγιώτη Ευσταθίου να τονίζει ότι επρόκειτο για εθιμοτυπική συνάντηση.
«Αυτός ήθελε να κάνει μια εθιμοτυπική επίσκεψη στον τότε υπουργό, ο οποίος ήταν ο Σπ. Σπηλιωτόπουλος. Από ότι θυμάμαι, η επίσκεψη περιορίστηκε σε εθιμοτυπικά θέματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Ευσταθίου.
Στο μεγαλύτερο μέρος της απολογίας του ο κατηγορούμενος δηλώνει ότι δεν θυμάται όλα τα πρόσωπα και τα ποσά που έδωσε και επαναλαμβάνει συνεχώς ότι όλα θα προκύψουν από το άνοιγμα των τραπεζικών του λογαριασμών που ήδη έχει παραδώσει στον ανακριτή. Για το μόνο που δηλώνει απολύτως βέβαιος είναι ότι δεν δωροδόκησε πολιτικούς.
Σε κάποιο σημείο της απολογίας του καρφώνει τους Γερμανούς συνεργάτες του τονίζοντας ότι μπήκαν στον πειρασμό για να πάρουν και αυτοί ένα κομμάτι από τις μίζες αναφέροντας «Ήταν σύνηθες οι Γερμανοί που έδιναν τις εντολές δωροδοκίας να ζητάνε επιστροφή των παράνομων χρημάτων και προς τους ίδιους»
Στην απολογία του, ο κατηγορούμενος έπεσε σε αντιφάσεις και πολλές φορές αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι τα χρήματα που αρχικά ισχυριζόταν ότι έδινε σε απόστρατους αξιωματικούς για παροχή υπηρεσιών, όπως μελέτες, ήταν τελικά μίζες.
Κλήση σε απολογία απέστειλε στην Ειρήνη Ευσταθίου, σύζυγο του εκπροσώπου γερμανικής εταιρείας Παναγιώτη Ευσταθίου ο ανακριτής Διαφθοράς που χειρίζεται την υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων Γαβριήλ Μαλλής.
Οι κατηγορίες και για την 70χρονη κατηγορούμενη αφορούν τα αδικήματα της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα καθώς διατηρούσε κοινούς λογαριασμούς με τον σύζυγό της.
Υπενθυμίζεται ότι ο Παναγιώτης Ευσταθίου απολογήθηκε ενώπιον του ανακριτή στις 2 Ιανουαρίου και μετά από διαφωνία ανακριτή και Εισαγγελέα για το θέμα της προσωρινής κράτησης, αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών.
defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.