# #

15 Νοε 2012

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΟMΜΟΥΝΙΣΤΕΣ


Tου ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ*
Ο ελληνικός λαός γνώρισε, διαχρονικά, τους κομμουνιστές ως τους πρωτοπόρους κάθε κοινωνικού αγώνα. 
Ακόμη και άνθρωποι που δεν τους συμπαθούν, αναγνωρίζουν πως ήταν αυτοί που πρώτοι πάλεψαν και πέτυχαν το8ωρο, στο πλαίσιο του καπιταλισμού
Αυτοί που πρώτοι διεκδίκησαν και απέσπασαν την ψήφο των γυναικών και στις δυτικές δημοκρατίες, όπως είχε γίνει προηγουμένως στην Σοβιετική Ένωση
Που υιοθέτησαν τη δημοτική. Όποια από τις κατακτήσεις – που σήμερα καταργούνται σταδιακά – κι αν σκαλίσουμε θα βρούμε από πίσω τον αγώνα ενός ή πολλών κομμουνιστών.

Ξεπερνώντας την παιδική ηλικία (την περίοδο Πουλιόπουλου, μετέπειτα ηγέτη του εγχώριου τροτσκισμού, όπου η μόνιμη επωδός για τη λύση και του απλούστερου προβλήματος ήταν «κυβέρνηση εργατών-αγροτών») , το ΚΚΕ αναδείχτηκε σε...
δύναμη με ακτινοβολία και επιρροή πολλαπλάσια της αριθμητικής δύναμης του.
Ήταν το ΚΚΕ, που μπροστά στον κίνδυνο της επερχόμενης δικτατορίας Μεταξά, υπέγραψε το Σύμφωνο Σοφούλη (κεντρώος πολιτικός) – Σκλάβαινα(κομμουνιστής βουλευτής του Παλλαϊκού Μετώπου).

Ήταν ο ηγέτης του, Ζαχαριάδης, που έστειλε στις 29 Οκτωβρίου 1940 επιστολή στους Έλληνες να αντισταθούν στον φασισμό (έστω και, λέμε εμείς) υπό τον μισητό δικτάτορα Μεταξά.

Ήταν το ΚΚΕ που συγκρότησε το ΕΑΜ και με αστικές δυνάμεις. Εκατοντάδες αξιωματικοί του επίσημου στρατού στελέχωσαν τον ΕΛΑΣ. Πολλοί από αυτούς πέρασαν και στον Δημοκρατικό Στρατό και γνώρισαν την προσφυγιά και τις διώξεις. 
Είναι ιστορική παραδοχή πως οι άνθρωποι διαμορφώνονται και«ψήνονται» στο καμίνι των μεγάλων αγώνων και των ανακατατάξεων.

Έτσι, με αυτήν την πολιτική και τις συνεργασίες, το ΚΚΕ απέκτησε οπαδούς καιρίζες. Η Εθνική Αντίσταση θα αποτελεί κτήμα ες αεί για το Κόμμα και τηνΑριστερά ευρύτερα. «Προίκα» που θα το συνοδεύει, όσα λάθη κι αν κάνει. Που, όμως, δεν είναι απαραίτητο να τα κάνει.

Όταν καίγεται ένα σπίτι και είναι μέσα το μωρό με τη γιαγιά και ορμήξει μέσα κάποιος να σώσει ότι σώζεται, δεν έχει κανείς το δικαίωμα να του πει: «Κοίτα, αν δεν σώσεις τη γριά, μη σώσεις ούτε το παιδί». 
Εκτός κι αν περιμένουμε την κυβέρνηση «εργατών-αγροτών» που θα τους σώσει και τους δύο. Ελπίζω να έγινα κατανοητός χωρίς να στεναχωρήσω ανθρώπους που δεν θα ήθελα. Θα ήθελα όμως να προβληματιστούν, γιατί ποτέ δεν είναι αργά.
*O Θεόδωρος Σταυρόπουλος διδάσκει Μαθηματική Ανάλυση στο Μαθηματικό και Φυσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.