# #

11 Οκτ 2012

Χαρίζουν στις τράπεζες 550 εκ. ευρώ....ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ Η ΠΡΩΤΗ ΟΥΤΕ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ ΡΑΓΙΑΔΕΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ

Ένα ακόμα αγκάθι προέκυψε αιφνίδια κατά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα όταν οι Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ ζήτησαν να μην καταβληθούν από τις τράπεζες τα 550 εκατ. ευρώ που προβλέπονται ως απόδοση επί των προνομιούχων μετοχών που εκδόθηκαν στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου ενίσχυσης των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων των 28 δισ. ευρώ με τον γνωστό νόμο Αλογοσκούφη.
Αντί αυτού, μάλιστα, φέρονται να εισηγήθηκαν η τρύπα που προκύπτει στα έσοδα να αντικατασταθεί με νέες παρεμβάσεις στο μέτωπο της φορολογίας.
Τραπεζικές πηγές σημείωναν σχετικά ότι, αν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υποχρεωθούν να καταβάλουν τόκο, ακόμη και όταν εμφανίζουν ζημίες, τότε τα 5 δισ. ευρώ που έλαβαν σε ...
προνομιούχες παύουν να θεωρούνται κεφάλαιο και θα πρέπει να λογίζονται ως δάνειο!
Αποτέλεσμα το κράτος μέσω του Τ.Χ.Σ. θα κληθεί να καταβάλει επιπλέον 5 δισ. ευρώ στην ανακεφαλαιοποίηση (τα οποία θα προέλθουν από τους δανειστές!) και οι προνομιούχες μετοχές θα ακυρωθούν, θέμα στο οποίο είχε αναφερθεί το euro2day. Αυτό το γεγονός εξηγεί πιθανότατα και το αίτημα της τρόικας.
Σε κάθε περίπτωση, η πρόταση αυτή έπεσε σαν βόμβα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και συνάντησε, σύμφωνα με πληροφορίες, ισχυρές αντιδράσεις από την πλευρά του Γιάννη Στουρνάρα και του Χρήστου Σταϊκούρα, που αντιλαμβάνονται βεβαίως το σκεπτικό της τρόικας, φέρονται όμως να απορρίπτουν κατηγορηματικά σενάρια πρόσθετων φοροεπιβαρύνσεων.
Πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών έκαναν λόγο για εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ενώ άφηναν να διαφανεί και μια δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς της Τράπεζας της Ελλάδος στο ζήτημα, υπονοώντας ότι οι αιτιάσεις της τρόικας έχουν και τη σύμφωνη γνώμη του διοικητή Γ.Προβόπουλου.
Στη συζήτηση, πάντως, ως εναλλακτικά σενάρια προτάθηκαν η περαιτέρω μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) αλλά και φορολογικές επιβαρύνσεις που σχετίζονται με τουςτραπεζικούς υπαλλήλους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο θέμα της απόδοσης ή μη στο Δημόσιο 10% επί των προνομιούχων μετοχών ύψους 5 δισ. ευρώ που είχαν εκδοθεί είχε κληθεί να γνωμοδοτήσει και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.
Στα μέσα Σεπτεμβρίου, το υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινώσει ότι γίνεται αποδεκτή από τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χ. Σταϊκούρα, η υπ' αριθμ. 386/2012 Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σχετικά με την υποχρέωση των πιστωτικών ιδρυμάτων να καταβάλουν στο ελληνικό δημόσιο ετήσια σταθερή απόδοση των προνομιούχων μετοχών που εκδίδονται για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ανώνυμων τραπεζικών εταιρειών και αναλαμβάνονται από το Δημόσιο σε ποσοστό 10% επί του εισφερόμενου κεφαλαίου (Ν. 3723/2008).
«Με την αποδοχή της ανωτέρω γνωμοδότησης επιβεβαιώνεται η υποχρέωση καταβολής στο δημόσιο ταμείο των σχετικών χρηματικών ποσών από τα πιστωτικά ιδρύματα».
Μάλιστα, πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι τυχόν αποδοχή των αιτιάσεων της τρόικας ανοίγει τον δρόμο και για μελλοντική απάλειψη των σχετικών υποχρεώσεων των τραπεζών την ώρα όπου το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει διαμορφώσει εισήγηση επί νομοθετικής πρωτοβουλίας, σύμφωνα με την οποία η απόδοση του συγκεκριμένου ποσού στον κρατικό προϋπολογισμό θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο σε περιθώριο ενός μηνός από τη δημοσίευση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων.
Κατά τα λοιπά, το ραντεβού των δύο πλευρών ανανεώθηκε για σήμερα το απόγευμα προκειμένου να κλείσει το συντομότερο δυνατό το πακέτο μέτρων των 13,5 δισ. ευρώ και να διευθετηθεί το ζήτημα των 89 prior actions.
Πηγή: euro2day.gr - Έλενα Λάσκαρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.