# #

22 Σεπ 2012

Το εφιαλτικό όνειρο του Γιώργου Σεφέρη…ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ


Μια κυβέρνηση που δεν κυβερνά. 
Μια κυβέρνηση υποτακτικών που εκτελεί εντολές. 
Μια κυβέρνηση που εξαθλιώνει το λαό της και οδηγεί τη χώρα στην καταστροφή. 
Μια κυβέρνηση ανίκανη να χτυπήσει την ασύδοτη φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή και φορτώνει όλο και περισσότερο επαχθή μέτρα στις πλάτες του συνήθους υποζυγίου, στους μισθωτούς και στους συνταξιούχους.
Η Ελλάδα κατάντησε πια ένα κλασικό προτεκτοράτο. Για τη Λερναία Ύδρα των τοκογλύφων μόνος Θεός είναι η συσσώρευση πλούτου και η Ελλάδα το ..
Ελντοράντο τους.
Το δήλωσε άλλωστε στους Financial Times και ο επικεφαλή του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), κ. Αθανασόπουλος: «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει Ελντοράντο για τους επενδυτές!»
Ε, βέβαια, «Ελντοράντο για τους επενδυτές» και όχι για τους ιθαγενείς! Μετατρέπουν τη χώρα σε Ειδική Οικονομική Ζώνη (Ε.Ο.Ζ.) με τριτοκοσμικές σχέσεις εργασίας και μισθούς των τριακοσίων ευρώ, προσφέροντας έτσι τα «φιλέτα» της δημόσιας περιουσίας βορά στα γαμψά νύχια των διεθνών επενδυτικών γερακιών.
Μια κυβέρνηση ανίκανη και επικίνδυνη, μια κυβέρνηση «μεσιτικό γραφείο» που βάζει παντού στη χώρα ενοικιαστήρια και πωλητήρια. 
Μια κυβέρνηση που θυμίζει χαρτοπαίκτη που αφού τα έχει χάσει όλα, σαν τελευταία απέλπιδα κίνηση, βάζει υποθήκη την ακίνητη περιουσία του, μπας και ρεφάρει.
Τώρα ανακοινώνουν ότι πωλούνται το Τατόι και κτίρια του ελληνικού δημοσίου σε διάφορες πρωτεύουσες ανά τον κόσμο. Και είναι βέβαιο ότι το πωλητήριο θα επεκταθεί. Και τη στιγμή που την Ελλάδα  οι διεθνείς δανειστές της την έχουν με το μαχαίρι στο λαιμό είναι σίγουρο ότι οι κυβερνητικοί «μεσίτες» μας όχι απλά θα πωλήσουν αλλά θα ξεπουλήσουν. Όλα στο σφυρί!
Διαβάστε και τούτο το εξεφτελιστικό από τον αγγλικό The Guardian με τίτλο ”Η Ελλάδα ξεπουλάει” και που δημοσιεύεται στο σημερινό Έθνος εδώ…
Και μόλις πριν λίγες μέρες το «μεσιτικό γραφείο» που, τάχα μου, μας κυβερνά ανακοίνωσε ότι ενοικιάζονται σαράντα ελληνικά νησάκια για 50 ή 99 χρόνια σε Αιγαίο και Ιόνιο . Αλλά είναι τόσο ανίκανοι που δεν πρόσεξαν ότι τα 24 απ’ αυτά τα νησάκια δεν μπορούν να ενοικιαστούν για τουριστική εκμετάλλευση καθότι άλλα από αυτά είναι ενταγμένα στο ευρωπαϊκό περιβαλλοντικό πρόγραμμα “Natura”, άλλα χαρακτηρισμένα σαν αρχαιολογικές ή απαράμιλλου φυσικού κάλλους περιοχές, ενώ άλλα ανήκουν σε ιδιώτες, και άρα απαγορευμένη κάθε παρέμβαση για δόμηση!
Και δικαιολογημένα βγήκαν κι έκαναν οργισμένες δηλώσεις δήμαρχοι των δήμων στους οποίους ανήκουν τα προς ενοικίαση νησάκια… Διαβάστε επιγραμματικά μερικές:
«Γ. Δαμουλάκης, δήμαρχος Μήλου: Παλαβώσανε τελείως…»,  
«Π. Κροντηράς, δήμαρχος Τήνου: Αυτογελοιοποιούνται με την πρόταση», 
«Θ. Πατεράκης, δήμαρχος Σητείας: Είναι αρχαιολογική και περιοχή Natura», 
«Σ. Μποζίκης, δήμαρχος Ζακύνθου: Θα προσφύγω στη Δικαιοσύνη», 
«Γ. Κάτσινος, δήμαρχος Ηγουμενίτσας: Απόφαση «βόμβα» για το περιβάλλον», 
«Κ. Σημιτσής, δήμαρχος Καβάλας: Η Θαλασσοπούλα δεν πωλείται»!
Με τη φόρα που έχουν πάρει οι «μεσίτες» μας, μην παραξενευτούμε καθόλου ότι σε λίγο μπορεί και να  βάλουν ενοικιαστήριο και στον Παρθενώνα, στους Δελφούς και σ’ άλλους ανεκτίμητους αρχαιολογικούς χώρους της πολύπαθης χώρας μας. 
Άλλωστε, μόλις τον περασμένο Γενάρη βγήκε δημόσια εκείνος ο γελοίος Γεράσιμος Γιακουμάτος της Ν. Δ. και δήλωσε: «… καλύτερα να ενοικιάσει η πολιτεία την Ακρόπολη και όχι μόνον. Να ενοικιάσει όλους τους αρχαιολογικούς χώρους, τους Δελφούς, τον Ναό του Απόλλωνα, όλους και μάλιστα τώρα, για να εισρεύσουν χρήματα στα δημόσια ταμεία.»!
Ενοικιαστήριο στον Παρθενώνα!!!… 
Για να επαληθευτεί έτσι και το όνειρο- εφιάλτης του νομπελίστα μας Γιώργου Σεφέρη, που είδε ένα βράδυ και το περιγράφει στο βιβλίο του «Δοκιμές, 2ος τόμος, Ίκαρος»:
«… Πρέπει να είχε περάσει καιρός, σα να γύριζα από μακρύ ξενιτεμό, στους δρόμους κανείς δε με γνώριζε και δε γνώριζα κανέναν. Απομεσήμερο νωρίς αλλά ο ήλιος σκεπασμένος. Βρέθηκα στην Ακρόπολη. Εμπρός στη δυτική πρόσοψη του Παρθενώνα, ένα ταραγμένο πλήθος. Όλοι κοίταζαν τις κεντρικές κολόνες και χοχλακούσαν. Ρώτησα κάποιον που χειρονομούσε πλάι μου.
-Ρε, τι ζωντόβολο είσαι συ; Από πού μας κουβαλήθηκες; Δεν ξέρεις τίποτε;
Τον κοίταζα χαμένος.
-Να ο πλειστηριασμός! Άνοιξε τα στραβά σου! Αν κερδίσει εκείνη η αμερικάνικη οδοντόπαστα, σώθηκε ο προϋπολογισμός μας για δεκαετίες.
Κοίταξα με προσοχή στην κατεύθυνση που μου ‘δειχνε. Ανάμεσα στις δυο κεντρικές κολόνες, ξεχώρισα ένα τραπεζάκι σκεπασμένο με πράσινη τσόχα και, καθισμένος πίσω του, ένας ξυρισμένος κύριος με γυαλιά. Φορούσε μαύρο κοστούμι και κρατούσε φιλντισένιο σφυρί. Ρώτησα αποβλακωμένος:
-Ποιος πλειστηριασμός;
-Πού ζεις, μωρέ; Εδώ χαλνάει κόσμος!… Τζένιο η κυβέρνησή μας. Θα τις παραχωρήσει αυτές τις πέτρες. Τι μας χρειάζονται εμάς;
Εκείνη τη στιγμή ο μαυροντυμένος κύριος χτύπησε το σφυρί. “Κατεκυρώθη!”, φώναξε κάποιος. “Κατεκυρώθη! Κατεκυρώθη!”, αντιλάλησε η βοή του πλήθους
-Κέρδισαν οι Αμερικάνοι! Είπε έξαλλος ο γείτονάς μου σαν άνθρωπος που παρακολουθεί ποδόσφαιρο.
Η ταραχή φούσκωνε μέσα μου.
-Και τι θα κάνουν; Κατόρθωσα να ρωτήσω.
-Είναι δαιμόνιοι, αποκρίθηκε. Θα πελεκήσουν τούτες τις κολόνες σε σχήμα σωληνάριου της οδοντόπαστας!
Ένοιωθα πως το πλήθος φύραινε γύρω μου και μ’ άφηνε ολότελα μόνο. Τότες είδα τον Παρθενώνα γυμνό ανατριχιαστικά, χωρίς αέτωμα, χωρίς γείσο, με τις κολόνες του πελεκημένες, γυαλιστερές, παρασταίνοντας υπέρογκα σωληνάρια. Ο βραχνάς με τίναξε απ’ το κρεβάτι καθώς ούρλιαζα. Ώρα πέντε το πρωί.
 Δεν είμαι αρκετός να αναλύσω τούτο το όνειρο. Μόνο μια παρατήρηση πάνω στην ονειρική συμπεριφορά μου. Πολλές φορές μου έτυχε να ιδώ όνειρα που παρουσιάζονται με κρυστάλλινη σαφήνεια. Αν είναι εφιαλτικά, ο εφιάλτης δουλεύει στο βάθος και ξεσπά στο τέλος».
Μάλιστα, αυτά τα εφιαλτικά “προφητικά” ο Γ. Σεφέρης… Ο εφιάλτης δούλεψε πολύ στο βάθος και ξέσπασε στις μέρες μας…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.