Όσο συνεχίζεται ο «πόλεμος» των δημοσκοπήσεων (που έχει και επιχειρηματική χροιά ενόψει της νέας περιόδου που ξεκινά…), οι «δημοσκοπολογούντες» επιχειρούν να διαβάσουν τα ρεύματα της κοινωνίας πίσω από τα εντυπωσιακά νούμερα και από το ποιο κόμμα προηγείται.
Η ανάγνωση των κοινωνικών ρευμάτων είναι ενδιαφέρουσα και προκύπτει μέσα από πολλές ερωτήσεις.
Είναι χαρακτηριστικό πως, όπως προκύπτει από τους πίνακες που δημοσιεύουμε, οι εταιρείες που συστηματικά δίνουν εκτίμηση ψήφου (όπως η VPRC και η Public Issue) δίνουν τη νίκη στον ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς επειδή συνυπολογίζουν και τα «ποιοτικά» χαρακτηριστικά.
Αντίθετα οι εταιρείες που αρκούνται στη δήλωση πρόθεσης ψήφου (δηλαδή στη φωτογραφία της στιγμής) κατά βάση δίνουν πρώτη τη Ν.Δ., αλλά με μικρή και αναστρέψιμη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μήπως το συμπέρασμα είναι ότι τώρα προηγείται η Ν.Δ., αλλά θα κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ;
Προφανώς είναι ένα πρόωρο, ενδεχομένως και αυθαίρετο, συμπέρασμα. Υπάρχουν όμως και άλλα στοιχεία που συνηγορούν ότι η Αριστερά μπορεί να κερδίσει τις εκλογές.
Σε πολλές έρευνες ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγαλύτερη άνοδο από τη Ν.Δ., άσχετα αν είναι πρώτος ή δεύτερος, άρα η δυναμική είναι μαζί του:
για παράδειγμα στην Κάπα Research μέσα σε μία εβδομάδα ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει 2,5% και η ΝΔ 0,3%, ενώ στην Public Issue ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει μέσα σε πέντε μέρες 1,5% και η ΝΔ χάνει 0,5%.
Αλ. Τσίπρας: Πρωθυπουργικά χαρακτηριστικά
Παράλληλα έχουν παγιωθεί τα πολιτικά χαρακτηριστικά που «συνοδεύουν» τον Αλ. Τσίπρα σε σύγκριση με τον Α. Σαμαρά, όπως είναι η καταλληλότητα στην πρωθυπουργία (που αποτελεί και σημαντικό κριτήριο ψήφου), η δημοφιλία, το ότι αντιμετωπίζεται ως ο μελλοντικός ηγέτης της Κεντροαριστεράς / Αριστεράς σε ποσοστά άνω του 47% στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, της ΔΗΜΑΡ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Αυτά τα στοιχεία «συμπληρώνονται» με την ανοδική εικόνα που δείχνει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα εξουσίας. Ένα κρίσιμο στοιχείο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χαμηλότερη συσπείρωση (μέχρι και πάνω από 10%) από εκείνη της Ν.Δ. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί ευκολότερα να κερδίσει 1% - 2% που είναι κρίσιμο για την εκλογική νίκη, την ώρα που η Ν.Δ. πιάνει «ταβάνι» στη συσπείρωσή της, η οποία κυμαίνεται στο 90%.
Ταυτόχρονα προκύπτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει μεγάλα ποσοστά από πολλά κόμματα, ενώ η ΝΔ από λιγότερα (ουσιαστικά μόνο από ΔΗΣΥ, που είχε κάτω από 3%, ΔΗΜΑΡ, Ανεξάρτητους Έλληνες). Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ «υποδέχεται» το 15% - 22% της δύναμης του ΚΚΕ, της ΔΗΜΑΡ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, και στις περισσότερες μετρήσεις και της Χρυσής Αυγής.
Κόμμα των παραγωγικών ηλικιών
Ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται ως «το κόμμα της παραγωγικής ηλικίας». Η εμπιστοσύνη που του δείχνουν οι ηλικίες έως και 54 ετών σηματοδοτεί την αγωνία τριών γενεών που αντιμετωπίζουν το φάσμα της οικονομικής καταστροφής, της ανεργίας και της φτωχοποίησης.
Αντίθετα η Ν.Δ. πλεονεκτεί στις μεγαλύτερες ηλικίες, που όμως είναι μικρότερες ως ποσοστό του εκλογικού σώματος.
Τα παραπάνω στοιχεία εξηγούν και το ότι, σύμφωνα με την MRB, ο ΣΥΡΙΖΑ πλεονεκτεί στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής (40,1% θετικές απαντήσεις), τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, την αναπτυξιακή πολιτική και την πολιτική για την οικονομία. Αντίθετα για το μεταναστευτικό και τα εθνικά και αμυντικά θέματα η γνώμη είναι αρνητική.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.