# #

31 Οκτ 2011

Σκοπιανή ταινία εξοργίζει τη Βουλγαρία





Βούλγαροι Ευρωβουλευτές κατακεραυνώνουν την κυβέρνηση Γκρουέβσκι που πλέον επιδίδεται σε νέο είδος προκλήσεων με τη χρηματοδότηση ανθελληνικών και αντιβουλγαρικών ταινιών.

Στο άρθρο μας με τίτλο Θέλουν τα Σκόπια να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση;  είχαμε αναφέρει την φημολογούμενη συγχρηματοδότηση αντιβουλγαρικής ταινίας, με τίτλο "Τρίτο Ημίχρονο", από τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Γκρουέφσκι, στην οποία απεικονίζεται η Βουλγαρία ως φασιστική χώρα, υπεύθυνη για την εξορία των Εβραίων από πόλεις που ανήκουν σήμερα στην πΓΔΜ.

Οι φήμες επαληθεύονται καθώς Βούλγαροι ευρωβουλευτές εξοργισμένοι με την εν λόγω Σκοπιανή ταινία, ζήτησαν από τον ...
Επίτροπο Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε να αντιμετωπίσει τα Σκόπια σχετικά με την ταινία.


Οι ευρωβουλευτές Αντρέι Κοβάτσεφ (EPP), Εβγκένι Κιρίλοβ (S & D) και Στανιμίρ Ίλτσεβ (ALDE) υπέγραψαν μια επιστολή, στην οποία δηλώνουν την ανησυχία τους για την "απόπειρα χειραγώγησης της ιστορίας των Βαλκανίων" και "τη διάδοση μίσους" από την πλευρά της υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας έναντι των γειτόνων της.

Η Σκοπιανή ταινία "Τρίτο Ημίχρονο" έχει γυριστεί στην πΓΔΜ ως μια πλούσια χρηματοδοτούμενη διεθνής παραγωγή, και απεικονίζει έναν αγώνα ποδοσφαίρου που παίχτηκε το 1942 μεταξύ δύο ομάδων του βουλγαρικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου - των Levksi και Makedonia.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ταινία απεικονίζει τους Βούλγαρους ως φασίστες, οι οποίοι σχεδιάζουν να σκοτώσουν τον προπονητή της ομάδας "Makedonia", ο οποίος είναι εβραϊκής καταγωγής.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου στα Σκόπια η ταινία αποσκοπεί στο να φέρει τους "Μακεδόνες" κοντά. Ωστόσο, ο Λαζάρ Μλαντένοφ, πρόεδρος του Βουλγαρικού Πολιτιστικού Συλλόγου στα Σκόπια, δήλωσε ότι  πάρα πολλές σκηνές της ταινίας δημιουργούν μια πολύ βαριά αντι-βουλγαρική ατμόσφαιρα.

Η ταινία πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Νικόλα Γκρουέφσκι, ο οποίος χρηματοδότησε την ταινία με ένα εκατομμύριο ευρώ από το ταμείο του κράτους.

Ποιός είναι ο γενικός χορηγός της ταινίας; Η Τράπεζα Sparkasse, μέλος του Γερμανικού τραπεζικού ομίλου, την απόσυρση της υποστήριξης της οποίας έχουν ζητήσει οι Βούλγαροι ευρωβουλευτές.

Στην επιστολή τους προς τον Φούλε, οι ευρωβουλευτές δήλωσαν ότι "η πολιτική της ΠΓΔΜ είναι αντίθετη προς τις ευρωπαϊκές αξίες μας" και δείχνει ότι τα Σκόπια παραβιάζουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αναφέροντας διάφορα κείμενα από ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι Βούλγαροι ευρωβουλευτές χρησιμοποίησαν το ακρωνύμιο ΠΓΔΜ, αν και η Βουλγαρία ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που αναγνώρισε τα Σκόπια με την συνταγματική της ονομασία, αφού αποσχίστηκε από τη Γιουγκοσλαβία το 1991.
Ο Κιρίλοβ δήλωσε ότι η κυβέρνηση Γκρουέφσκι "το έχει παρακάνει" με τις  εθνικιστικές δραστηριότητες, με στόχο την ενίσχυση της δημοτικότητάς του. "Αυτό μπορεί να τον βοήθησε να κερδίσει τις εκλογές, αλλά ο Μακεδονικός  λαός σύντομα θα συνειδητοποιήσει  ότι αυτό δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας."

Το Γραφείο του Επιτρόπου Φούλε δήλωσε ότι είχε μόλις λάβει την επιστολή και ότι ζήτησε από τις υπηρεσίες της ΕΕ στα Σκόπια την παροχή πρόσθετων πληροφοριών.


Για την ιστορία: Τι ισχυρίζονται τα Σκόπια

Κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, η περιοχή της σημερινής πΓΔΜ κατακτήθηκε από τη Βουλγαρία και την Ιταλία. Οι Βουλγαρικές αρχές ήταν υπεύθυνες για την απέλαση περίπου 7.000 Εβραίων από τα Σκόπια και το Μοναστήρι.

Η αλήθεια
Κανένας εβραίος δεν απελάθηκε από τη Βουλγαρία κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου. Το 1943, οι βούλγαροι αξιωματούχοι έλαβαν την ιστορική απόφαση "να αρνηθούν την διαταγή του ναζιστικού καθεστώτος να απελάσουν τους εβραίους της Βουλγαρίας, παρά την παρουσία των γερμανικών στρατευμάτων στη χώρα." Η άρνηση αυτή έσωσε και τους 48.000 Εβραίους που ζούσαν στη Βουλγαρία κατά την περίοδο αυτή από το να απελαθούν στα στρατόπεδα θανάτου των ναζί. Όταν ιδρύθηκε το Ισραήλ το 1948, περίπου 45.000 από τους εβραίους της Βουλγαρίας μετανάστευσαν εκεί και σήμερα περίπου 5.000 παραμένουν στη Βουλγαρία, οι περισσότεροι από τους οποίους ζουν στην Σόφια.1
Η απόφαση αυτή ελήφθη, παρά το γεγονός ότι η  Βουλγαρία ήταν σύμμαχος με τη Γερμανία του Χίτλερ. Καμμία τέτοια λαϊκή πίεση δεν ασκήθηκε ποτέ στα Σκόπια και το Μοναστήρι.
MacedoniaHellenicLand.Eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.