του Λεωνίδα Καλλιδώνη
Οι δείκτες των σεξουαλικών επιδόσεων έχουν βρεθεί στο ναδίρ τους τελευταίους μήνες, με πρώτα θύματα τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους παντρεμένους, όπως προκύπτει από μεγάλη επιδημιολογική έρευνα. «Χαρακτηριστικό είναι ότι η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών στις μέρες μας είναι μειωμένη κατά 60% συγκριτικά με αντίστοιχη έρευνα του 2007», επισημαίνει μιλώντας στο Healthview ο Πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας Κώστας Κωνσταντινίδης. Τα συμπεράσματα προκύπτουν από τις τηλεφωνικές απαντήσεις που έδωσαν 1.100 παντρεμένοι άνδρες, επιβεβαιώνοντας, δυστυχώς, ότι η φτώχεια φέρνει γκρίνια, κρεβατομουρμούρες και αϋπνίες…
healthview.gr : Κάθε πέρυσι και καλύτερα, αν σκεφτούμε ότι πέρυσι…δεν είχαμε ΔΝΤ;Κώστας Κωνσταντινίδης : Ατυχώς, ναι. Το επιβεβαιώνουν, άλλωστε και οι αριθμοί. Είναι χαρακτηριστικό, λοιπόν, ότι, ενώ σε ανάλογη έρευνα που είχαμε κάνει το 2006, το 29% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι έκαναν σεξ δύο φορές την εβδομάδα, το αντίστοιχο ποσοστό μειώθηκε σε 18% το 2007, σε 11% το 2008 και σε μόλις 9% το 2.009 και τους πρώτους μήνες του 2010.
healthview.gr : Που αποδίδονται αυτές οι «φτωχές» ερωτικές επιδόσεις;Κώστας Κωνσταντινίδης : Αποδίδονται στο γεγονός ότι έχει τραυματιστεί η συνολική ερωτική φαντασίωση των Ελλήνων ανδρών, λόγω της οικονομικής κρίσης. Σε ποσοστά προκύπτει ότι η αναστολή εκσπερμάτωσης έφθασε από το 4% στο 13% τους τελευταίους έξι μήνες, ενώ και ο αυνανισμός λειτουργεί πλέον ως βασική διέξοδος της οργασμικής ολοκλήρωσης για το 49% των ανδρών, ενώ αυτή «η καθημερινή ενασχόληση» αφορούσε μόνο το 26% τα προηγούμενα χρόνια.
healthview.gr : Είναι εντυπωσιακό, από την έρευνα που κάνατε, ότι…ελάχιστοι Έλληνες θεωρούν σήμερα το σεξ ως σημαντικό στοιχείο στη σχέση τους.
Κώστας Κωνσταντινίδης : Πράγματι, όταν τους ρωτούσαμε «Τι θεωρείτε πιο σημαντικό στη σχέση σας;», το 42% απάντησε την οικονομική κατάσταση. Σε ένα ποσοστό 31% ανέφερε ως σημαντικό στοιχείο τη συναισθηματική κατάσταση και μόνο το 16% το σεξ.
Επιπρόσθετα, 41% όσων ρωτήθηκαν θεωρούν τα οικονομικά προβλήματα ως τον κύριο παράγοντα που επηρεάζει τη σεξουαλική τους ζωή, ενώ ένα ποσοστό 21% αναφέρει το εργασιακό άγχος. Προφανώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μας έριξε και…τη λίμπιντο.
healthview.gr : Προέκυψαν και ποιοτικά συμπεράσματα, για το ποιοί είναι εκείνοι που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση, όσον αφορά στη σεξουαλική τουσ δραστηριότητα;Κώστας Κωνσταντινίδης : Φυσικά. Όπως ήταν αναμενόμενο, άλλωστε, διαπιστώσαμε ότι η οικονομική κρίση αγγίζει περισσότερο τους ελεύθερους επαγγελματίες, που κατά τεκμήριο, έχουν μεγαλύτερο άγχος και ανασφάλεια, καθώς δεν έχουν μόνιμα εξασφαλισμένο εισόδημα. Προς επιβεβαίωση- καθώς μιλάμε με αριθμούς- αδυναμία στύσης εμφανίζει συχνά το 41% των ελεύθερων επαγγελματιών, το 38% των επιστημόνων-ελευθέρων επαγγελματιών, το 28% των εργατών και το 13% των ιδιωτικών υπαλλήλων. Ανεξάρτητα, πάντως, από το επάγγελμα ή την κοινωνική τάξη, εκείνοι που έχουν δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την οικονομική κρίση, είναι οι παντρεμένοι.
healthview.gr : Πώς καταλήξατε σε αυτό το συμπέρασμα;
Κώστας Κωνσταντινίδης : Πάρα πολύ εύκολα. Απλώς, παρατηρήσαμε την τάση του ρυθμού έκδοσης διαζυγίων. Διαπιστώσαμε, λοιπόν, ότι η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει και σε κατακόρυφη αύξηση των διαζυγίων, καθώς το πορτοφόλι, τελικά, και όχι το σεξ, είναι εκείνο που μπορεί να χωρίσει ή να ενώσει ένα ζευγάρι. Η εξήγηση που δίνουμε έχει να κάνει με την έντονη ενοχή προς τη σύζυγο. Επιπλέον, από τις απαντήσεις που λάβαμε, προκύπτει ότι μόλις το 28% των παντρεμένων δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη σεξουαλική τους ζωή, σε αντίθεση με τους διαζευγμένους που δηλώνουν ότι απολαμβάνουν το σεξ σε ποσοστό 72%. Ίσως στους διαζευγμένους τα οικονομικά βάρη να ελαφραίνουν, μαζί με τα οικογενειακά βάρη…
healthview.gr : Προφανώς, λοιπόν, βγήκαν και συμπεράσματα που να συνδέουν την οικονομική κρίση και με την απιστία…
Κώστας Κωνσταντινίδης : Όντως. Η έρευνα έδειξε καθαρά και τη μεγάλη τάση για απιστία, η οποία είναι ολοφάνερη κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Το 49% δηλώνουν ότι απατούν τις συζύγους τους, από τους οποίους το 35% περιστασιακά και το 13% βρίσκονται σε μόνιμη εξωσυζυγική σχέση. Αυτή τη μορφή απιστίας την αποδίδουμε στην αντίδραση του ατόμου σε μια θεσμοθετημένη, αλλά καταρρέουσα αξία, όπως είναι ο γάμος, ιδίως σε περιόδους οικονομικής κρίσης, όπου οι πιέσεις προς το ζευγάρι εντείνονται και πολλαπλασιάζονται. .....http://healthview.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.