Oι βιολογικές αλλαγές, που συνοδεύουν αναπόφευκτα το πέρασμα των χρόνων, είναι αναμενόμενο να επηρεάσουν τη σεξουαλική ανταπόκριση του άνδρα. Συνεπώς, όπως το πέρασμα των χρόνων διαγράφεται στο πρόσωπό μας, έτσι διαγράφεται και στη σεξουαλική λειτουργία μας. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι γίνεται χειρότερη, αλλά απλώς ότι αλλάζει.
Ποιοι παράγοντες όμως επιδρούν αρνητικά στη σεξουαλική υγεία του άνδρα;...
Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι το περιβάλλον και ο τρόπος ζωής του άνδρα επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη σεξουαλική λειτουργία του. Με σειρά προτεραιότητας, οι παράγοντες που απειλούν την υγιή σεξουαλική του ζωή παράλληλα με την ηλικία είναι: - Το άγχος - Το κάπνισμα - Η έλλειψη φυσικής άσκησης - Οι κακές διατροφικές συνήθειες.
Γενικότερα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι οποιαδήποτε συμπεριφορά συμβάλλει θετικά στην υγεία μας επηρεάζει θετικά και το σεξ. Άλλωστε, η σεξουαλική μας υγεία αποτελεί μέρος της γενικότερης υγείας μας.
Ειδικά το στρες αποτελεί ίσως τον πιο κοινό ψυχογενή αιτιοπαθογενετικό παράγοντα σεξουαλικής δυσλειτουργίας και φαίνεται να προτιμάει τον άνδρα, ο οποίος είναι περισσότερο ευάλωτος από τη γυναίκα στην εκδήλωση σεξουαλικών προβλημάτων εξαιτίας του. Ο άνδρας που μεγαλώνει και είχε μάθει να τρέφει την αυτοπεποίθησή του μέσα από τη σεξουαλική του έκφραση, αισθάνεται πολύ πιο εύθραυστος στις αλλαγές του χρόνου.
Σε αυτό το σημείο, αξίζει να επισημάνουμε ότι η γυναίκα έχει καταλυτικό ρόλο στην ενίσχυση του συντρόφου της, ο οποίος ζητάει τη σεξουαλική της επιβεβαίωση για να τονώσει την αυτοεικόνα του. Μια γυναίκα λοιπόν, που περιποιείται τον εαυτό της, έχει πιο ενεργό ρόλο στη σεξουαλική διέγερση του συντρόφου της και φροντίζει την εικόνα που καθημερινά προσφέρει στον σύντροφό της, φροντίζει παράλληλα και για τη διατήρηση της σεξουαλικής τους ζωής.
Μπορεί ένας άνδρας, λοιπόν, να απολαύσει το σεξ με τη γυναίκα του στα 65 και στα 70 του χρόνια; Η απάντηση είναι πως βεβαίως και μπορεί. Η σεξουαλική ζωή του άνδρα συνεχίζεται ώς την ηλικία που εκείνος επιθυμεί, αρκεί να προσαρμοστεί στις αλλαγές που εμφανίζονται με την πάροδο του χρόνου.
Πιθανόν η σκληρότητα της στύσης του να μην είναι η ίδια, η ταχύτητα επέλευσης της διέγερσής του να είναι πιο αργή ή να μη μπορεί να κάνει σεξ δύο φορές την ίδια μέρα, όπως σε νεώτερες ηλικίες, αλλά ο βαθμός ικανοποίησης παραμένει ο ίδιος. Άλλωστε, το σεξ ποτέ δεν ταυτιζόταν με τις ποσοτικές επιδόσεις, αλλά πρωτίστως με την επικοινωνία και την αμοιβαιότητα.
Η σεξουαλική ζωή στον άνδρα συνεχίζει να υπάρχει έως τα βαθιά γεράματα και η σημασία της παραμένει η ίδια για την ποιότητα, την εγγύτητα και τη συναισθηματική πληρότητα της σχέσης, αλλά και την ψυχική του υγεία.
Ο δρ Θάνος Ασκητής είναι ψυχίατρος- νευρολόγος, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας.
Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.