Αλλαγή πλεύσης στην εξωτερική της πολιτική εμφανίζεται να κάνει η Τουρκία, σύμφωνα τουλάχιστον με τα χθεσινά δημοσιεύματα δύο τουρκικών πολιτικών εφημερίδων, φτάνοντας ακόμα και σε άρση του δόγματος του «casus belli» στο ενδεχόμενο επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.
Σύμφωνα με τους συντάκτες των δημοσιευμάτων, στο νέο Πολιτικό Εγγραφο Εθνικής Ασφάλειας, επίσημο εγχειρίδιο για την εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, υπάρχουν σημαντικές αλλαγές...σε σχέση με την εξωτερική πολιτική που είχε ανακοινωθεί στο προηγούμενο έγγραφο πριν από πέντε χρόνια.
Η εφημερίδα «Sabah» έχει το θέμα του νέου Πολιτικού Εγγράφου Εθνικής Ασφάλειας στην πρώτη σελίδα με τίτλο «Τα 12 μίλια δεν είναι πλέον αιτία πολέμου». Οπως γράφει η διπλωματική συντάκτρια της εφημερίδας Ντουιγκού Γκιουβέντς, στο έγγραφο, του οποίου ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η συγγραφή και είναι γνωστό ως «Βιβλίο των Κόκκινων Γραμμών» της Τουρκίας, οι γειτονικές χώρες δεν χαρακτηρίζονται πλέον ως «εξωτερική απειλή», αλλά ως στοιχείο συνεργασίας. Σύμφωνα με το σχέδιο που ετοιμάζεται, το θέμα της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων σε 12 ναυτικά μίλια, που μέχρι τώρα χαρακτηριζόταν ως casus belli, στο εξής δεν θα θεωρείται ως προέχουσα απειλή.
Κατά τη συντάκτρια «συμπεριλαμβάνεται πλέον και στο Πολιτικό Εγγραφο Εθνικής Ασφάλειας η πολιτική της Τουρκίας για μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες, πολιτική που εφαρμόζεται εδώ και αρκετό καιρό». Το εν λόγω κείμενο θα ολοκληρωθεί προς στο τέλος του έτους και αναμένεται να επικυρωθεί στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.
Από το 2005
Στο τελευταίο Εγγραφο, που είχε γραφεί το 2005 και ανανεώνεται κάθε πενταετία, αναφερόταν ότι η επέκταση από την Ελλάδα των χωρικών της υδάτων σε 12 ναυτικά μίλια θεωρείται αιτία πολέμου. Στη νέα γραφή η επέκταση των χωρικών υδάτων από την Ελλάδα σε 12 μίλια δεν χαρακτηρίζεται ως προέχουσα απειλή, ενώ αντί γι' αυτό υπογραμμίζεται η συνεργασία και αναφέρεται ότι με το Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου, που έχει ξεκινήσει με την Ελλάδα, στόχος είναι η ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε κάθε τομέα.
Η «Milliyet» για το θέμα στην πρώτη σελίδα της έχει τον τίτλο «Απάλειψη απειλών από το Κόκκινο Βιβλίο». Στο δημοσίευμα τονίζεται πως στο τμήμα εξωτερικής πολιτικής του Πολιτικού Εγγράφου Εθνικής Ασφάλειας που ξαναγράφεται, η Ρωσία, το Ιράν, το Ιράκ και η Ελλάδα, που παλιότερα αναφέρονταν ως «προέχουσα απειλή», παύουν να αποτελούν απειλή.
Στο δημοσίευμα, που υπογράφει η συνεργάτιδα της εφημερίδας Ασλί Αϊντίντασμπας, τονίζεται ότι η πολιτική της κυβέρνησης για «μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες» θα αποτελέσει σφραγίδα στο Πολιτικό Εγγραφο Εθνικής Ασφάλειας που ξαναγράφεται. Η συντάκτρια αναγράφει ότι «ενώ το Ιράκ παρουσιαζόταν ως απειλή στο προηγούμενο Εγγραφο λόγω του ΡΚΚ, το νέο Εγγραφο επισημαίνει τη συνεργασία με την κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης και τους Ιρακινούς στον αγώνα κατά του ΡΚΚ».
Τα δύο δημοσιεύματα των εφημερίδων αποτέλεσαν το κύριο θέμα της ενημέρωσης που έγινε χθες από τους αρμοδίους στην ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα προς το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.
«Θα περιμένουμε»
Οι περισσότεροι αξιωματούχοι του υπουργείου Αμυνας από τους οποίους ζητήθηκε να αξιολογήσουν τα δημοσιεύματα απέφυγαν να κάνουν οποιαδήποτε κρίση καθώς, όπως έλεγαν, «θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε την κόκκινη βίβλο, να δούμε τις ακριβείς διατυπώσεις και μόνο τότε θα μπορέσουμε να κρίνουμε». Λίγοι που προχώρησαν σε σχολιασμό στο σύνολό τους υποστήριξαν ότι πιθανότατα πρόκειται για τη γνωστή διγλωσσία της Τουρκίας καθώς άλλα λέει και άλλα κάνει στην καθημερινότητα. Οι ίδιοι κύκλοι τόνισαν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία παίρνει πίσω το θέμα «casus belli». Η πρώτη ήταν στα μέσα του 2005 και παρά ταύτα δεν είδαμε τίποτα να αλλάζει. * ...Ελευθεροτυπια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.