# #

11 Σεπ 2022

Ένας υδάτινος παράδεισος στις πλαγιές του Ολύμπου

Εντυπωσιακοί καταρράκτες, βάθρες με κρυστάλλινα νερά, πλούσια βλάστηση και απόκρημνες πλαγιές

Ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός στους ντόπιους για μονοήμερες αποδράσεις, το Ρέμα του Ορλιά παραμένει terra incognita για πολλούς από εμάς. Βρίσκεται στις ανατολικές πλαγιές του βουνού των θεών, πολύ κοντά στο Δίον, και στη ροή του σχηματίζει ένα παραμυθένιο τοπίο με εντυπωσιακούς καταρράκτες και βάθρες με κρυστάλλινα νερά. Και το καλύτερο; Η προσέγγιση αυτού του μικρού παράδεισου δεν απαιτεί καθόλου κόπο.

Ένα από τα αρχαιότερα ρέματα στην Πιερία και ιδιαίτερης σημασίας για τον Όλυμπο, ο Ορλιάς κατά την αρχαιότητα ήταν ποτάμι και ονομαζόταν αρχικά Ελικώνας προτού συνδεθεί με τον κύριο εκπρόσωπο της τραγουδιστικής τέχνης και της λύρας, Ορφέα. 

Σύμφωνα με τον μύθο, στον Ελικώνα κατοικούσαν οι...

 Πιερίδες Μούσες τραγουδώντας και χορεύοντας κοντά στον πατέρα τους, τον Δία. Ο Ορφέας, που έμεινε στην ιστορία για τον μεγάλο έρωτά του με την Ευρυδίκη, βρήκε φρικτό θάνατο από τις Πιερίδες Μούσες στον Ελικώνα ποταμό στο σημείο που αυτός χάνεται στα έγκατα της γης.



Σύμφωνα με τον Παυσανία, οι Μούσες μετανιωμένες για το αποτρόπαιο έγκλημα που διέπραξαν, έσπευσαν ευθύς αμέσως στα νερά του ποταμού Ελικώνα για να εξαγνιστούν. Ο ποτάμιος θεός όμως αρνήθηκε να τις εξαγνίσει και εξαφανίστηκες κάτω από την επιφάνεια της γης για να ξαναεμφανιστεί λίγο πιο μακριά με το όνομα Βαφύρας ή Ορλιάς,  στο σημείο όπου σχηματίζει και τους καταρράκτες κοντά στο Δίον, συνεχίζοντας τον ρου του μέχρι την εκβολή του στη θάλασσα. Το ποτάμι πήρε το όνομα Βαφύρας, δηλαδή βαμμένος με αίμα, ή Ορλιάς από την κραυγή αγωνίας του αδικοχαμένου Ορφέα.



Σε αντίθεση με τα περισσότερα ρέματα που σχηματίσουν καταρράκτες και βάθρες, ο Ορλιάς προσεγγίζεται εξαιρετικά εύκολα. Ξεκινώντας από το Δίον, την ιερή πόλη των Μακεδόνων, συνεχίστε με κατεύθυνση τον Όλυμπο, στις πλαγιές του οποίου κάποιοι λένε πως μπορεί κανείς να ακούσει το τραγούδι των Μουσών. Ακολουθείστε την πινακίδα που οδηγεί στο καταφύγιο της Κορομηλιάς και έπειτα τις πινακίδες για Όλυμπο. Έπειτα από πορεία περίπου 4 χιλιομέτρων θα συναντήσετε το ξωκλήσι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης με τον όμορφα διαμορφωμένο περιβάλλοντα χώρο, όπου και μπορείτε να αφήσετε το αυτοκίνητό σας.

Από εδώ, 50 μόλις μέτρα μακριά βρίσκεται ο πρώτος μικρός καταρράκτης με την υπέροχη βάθρα με τα παγωμένα πεντακάθαρα νερά της. Μπορείτε να κάνετε μια πρώτη βουτιά ή απλώς να αναζητήσετε τον δεύτερο και πιο εντυπωσιακό καταρράκτη που βρίσκεται ελάχιστα από εδώ. Θα χρειαστεί να κατευθυνθείτε πάλι προς το σημείο από το οποίο ξεκινήσατε. Λίγο πριν φτάσετε στο ξωκλήσι, μια κατακόκκινη καρδιά ζωγραφισμένη σε έναν βράχο δείχνει το μονοπάτι που οδηγεί σε μόλις τρία λεπτά στον δεύτερο, σημαντικά ψηλότερο κι εντυπωσιακότερο, καταρράκτη, ο οποίος δημιουργεί και μια μεγαλύτερη και πιο βαθιά βάθρα, ιδανική για παγωμένες βουτιές από τα παρακείμενα βράχια.

Καταρράκτης Κόκκινου Βράχου

Ως εδώ τα πράγματα ήταν όντως πολύ εύκολα. Εάν όμως θέλετε να συνεχίσετε, η  διαδρομή προς τον τρίτο και μεγαλύτερο καταρράκτη του Ορλιά απαιτεί να καταβάλετε λίγο κόπο παραπάνω. Προκειμένου να επισκεφθείτε τον καταρράκτη του Κόκκινου Βράχου, βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζί σας κατάλληλα παπούτσια και προαιρετικά μπατόν και να είστε προετοιμασμένοι να βραχείτε. Ακολουθείστε το μονοπάτι που οδηγεί στο καταφύγιο Κορομηλιά και ανηφορίζει παράλληλα με το απαράμιλλης ομορφιάς  ρέμα Ορλιά. Το μονοπάτι κινείται ανηφορικά μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο με υπέροχη βλάστηση. Κινούμενοι πάντα παράλληλα με το ρέμα, μετά από πεζοπορία περίπου μιας ώρας, θα φτάσετε στο σημείο όπου το μονοπάτι της Κορομηλιάς διασταυρώνεται με αυτό που οδηγεί στον καταρράκτη. Μετά από πέντε λεπτά πεζοπορίας θα βρεθείτε στην κοίτη του ρέματος που είναι και το σημείο εισόδου. Αναλόγως την εποχή και του όγκου του νερού, η διάσχιση του ρέματος μπορεί να παρουσιάζει έναν παραπάνω βαθμό δυσκολίας και είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα βραχείτε, έστω και λίγο. Λίγα μέτρα πιο κάτω θα συναντήσετε τον εντυπωσιακό καταρράκτη του Κόκκινου Βράχου, τα νερά του οποίου πέφτουν με βουή και μανία από ύψος 20 μέτρων και σχηματίζουν μια υπέροχη πεντακάθαρη βάθρα.


Το καταφύγιο της Κορομηλιάς

Εάν το επιθυμείτε, μπορείτε να επιστρέψετε στο σημείο της διασταύρωσης και να πάρετε το μονοπάτι για το ορειβατικό καταφύγιο της Κορομηλιάς, το οποίο απέχει από εδώ περίπου 9 χιλιόμετρα. Το μονοπάτι διασχίζει ένα υπέροχο πυκνό δάσος με μαυρόπευκα και θεόρατες οξιές. Σε κάποια σημεία η ανηφόρα αποκτά μεγάλη κλίση και η πεζοπορία γίνεται κοπιαστική. Η προσέγγιση του καταφυγίου μπορεί να γίνει εναλλακτικά με αυτοκίνητο, ακολουθώντας έναν σχετικά καλό χωματόδρομο με κάποια πιο δύσκολα σημεία. Το καταφύγιο βρίσκεται σε ένα πλάτωμα σε υψόμετρο 1.100 μέτρων. Στη φιλόξενη βεράντα του μπορείτε απολαύσετε φαγητό, ζεστό τσάι και καφέ. Το σίγουρο είναι ότι μετά από τέτοια ανάβαση χρειάζεται. Το καταφύγιο προσφέρει και τη δυνατότητα διαμονής. Εάν λοιπόν επιθυμείτε να διανυκτερεύσετε εδώ, καλό είναι να επικοινωνήσετε με το καταφύγιο από πριν για να βεβαιωθείτε ότι υπάρχει διαθεσιμότητα, να κάνετε κράτηση και να ενημερωθείτε για όλα όσα πρέπει να έχετε μαζί σας (τηλ: 6942 243349).

Από το καταφύγιο της Κορομηλιάς μπορείτε να ενημερωθείτε και για άλλες δραστηριότητες που γίνονται στο ρέμα του Ορλιά, όπως  canyoning, καθώς και τους συλλόγους και τις εταιρίες που διοργανώνουν τέτοιες εκδρομές.

https://www.travel.gr/

1 σχόλιο:

  1. Δυστυχώς χθες το μεσημέρι 11/9/2022 για άλλη μια φορά η θάλασσα στην παραλία μας γέμισε βοθρολυματα και οι τουρίστες έντρομοι βγαίνανε από το νερό. Τρομαγμένοι και απορημένοι κοιτούσαν τη θάλασσα και φωτογράφιζαν το "φαινόμενο". Η δυσωδία δε ήταν πολύ έντονη. Εάν για άλλη μια φορά γίνουμε διεθνώς ρεζίλι ποιος θα φταίει;
    Ποιος είναι υπεύθυνος για αυτό; Εισαγγελέας υπάρχει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.