# #

20 Ιαν 2022

Νέα αποκαλυπτική έρευνα: Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V υπερτερεί αυτού της Pfizer ενάντια στην Όμικρον



Αποτελέσματα μελετών δείχνουν τα ποσοστά αποτελεσματικότητας του εμβολίου Sputnik V έναντι αυτού της Pfizer, απέναντι στη μετάλλαξη Όμικρον. Αποδεικνύεται ότι τα αντισώματα που παράγει το ρωσικό εμβόλιο μειώνονται πιο αργά σε αντίθεση με το σκεύασμα της Pfizer.
Το εμβόλιο Sputnik V είναι δύο φορές πιο αποτελεσματικό από το εμβόλιο της Pfizer για την εξουδετέρωση της μετάλλαξης Όμικρον, όπως προκύπτει από την πρόσφατη ανάλυση του Εθνικού Ινστιτούτου για Λοιμώδη Νοσήματα «Lazzaro Spallanzani» της Ιταλίας, του ρωσικού Ερευνητικού Κέντρου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Γκαμαλέγια και του κρατικού ιατρικού Πανεπιστημίου της Μόσχας «Sechenov».
Οι ερευνητές έβαλαν «απέναντι» το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού Sputnik V και το εμβόλιο τύπου mRNA των Pfizer/BioNTech, σε μία συγκριτική μελέτη που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο MedRxiv.
Στόχος ήταν να ερευνηθεί η αποτελεσματικότητα των δύο εμβολίων απέναντι στη μετάλλαξη Όμικρον.

 Η εξέταση έγινε από 12 Ιταλούς επιστήμονες σε εργαστήριο της Ρώμης, χρησιμοποιώντας δείγματα αίματος ατόμων που εμβολιάστηκαν με αυτά τα εμβόλια, τα οποία είχαν παρόμοια επίπεδα ...

αντισωμάτων IgG (ανοσοσφαιρίνης G) και την ίδια δραστηριότητα εξουδετέρωσης έναντι της αρχικής παραλλαγής του νέου κορονοϊού που καταγράφηκε στη Γουχάν.

Τα ανατρεπτικά αποτελέσματα

Όπως προκύπτει, σε σύγκριση με τη δόση της Pfizer, το Sputnik V είχε 2,1 φορές περισσότερα αντισώματα απέναντι στην Όμικρον συνολικά, και 2,6 φορές περισσότερα αντισώματα, τρεις μήνες μετά τον εμβολιασμό.

Όσον αφορά στην πιο ενδελεχή ανάλυση των μηχανισμών προστασίας, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι το Sputnik V εξουδετερώνει την παραλλαγή Όμικρον επειδή σχηματίζει μία πιο ισχυρή ανοσιακή απόκριση λόγω του υψηλότερου επιπέδου αντισωμάτων.

Κατά την ανασκόπηση του βασικού επιπέδου των RBD - ειδικών αντισωμάτων IgG, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι εντός του ανώτερου 25% των δειγμάτων με υψηλότερα επίπεδα IgG, το 100% των ατόμων εμβολιασμένων με Sputnik V, είχαν αυτά τα αντισώματα, σε σύγκριση με το 83,3% της ομάδας της Pfizer.
Συνολικά, το 74,2% των δειγμάτων αίματος του Sputnik V εξουδετέρωσε με επιτυχία την Όμικρον, σε σχέση με το 56,9% της Pfizer.

Πώς εξηγείται

Αναφορικά με τους λόγους για τους οποίους το Sputnik V δημιουργεί μία τέτοια ανοσιακή απόκριση απέναντι στην Όμικρον, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες, όπως η παραγωγή ενός πολύ ευρύτερου φάσματος εξουδετερωτικών αντισωμάτων, ενώ οι δόσεις της Pfizer χρησιμοποιούν την πρωτεΐνη S, σε σταθεροποιημένη με προλίνη μορφή που στοχεύει συγκεκριμένα μέρη των μορίων του αντιγόνου, τα οποία, στην περίπτωση της Όμικρον, συνήθως παραμορφώνονται από μεταλλάξεις του ιού.
Η ετερόλογη πρωτογενής τεχνολογία ενίσχυσης του Sputnik V παίζει επίσης ρόλο, με το ρωσικό εμβόλιο να χρησιμοποιεί δύο διαφορετικούς φορείς αδενοϊού, με την πλατφόρμα του ανθρώπινου φορέα αδενοϊού να έχει ένα επιπλέον πλεονέκτημα καλύτερης μίμησης της λοίμωξης. Η δημοσίευση των Ινστιτούτων «Spallanzani» και Γκαμαλέγια, στο MedRxiv χαρακτηρίζει αυτήν την προσέγγιση ως την πιο αποτελεσματική.
«Σήμερα, η αναγκαιότητα μίας τρίτης αναμνηστικής δόσης είναι προφανής. Και η πιο αποτελεσματική προσέγγιση, που ήδη έχει φανεί σε διάφορες μελέτες, είναι η χρήση ετερόλογου ενισχυτικού εμβολιασμού που πρωτοεισήχθη στα εμβόλια κατά του κορονοϊού, από το Sputnik V».

Η κοινή ιταλορωσική μελέτη επιβεβαιώνει, επίσης, αρχικά ευρήματα του Ινστιτούτου Γκαμαλέγια, που δημοσιεύθηκαν από το MedRxiv, τον Δεκέμβριο του 2021.

Σύμφωνα με το έγγραφο, το Sputnik V διαθέτει μία υψηλή δραστηριότητα εξουδετέρωσης του ιού, απέναντι στη μετάλλαξη Όμικρον.
Το Sputnik V έχει εγκριθεί προς χρήση σε 71 χώρες με συνολικό πληθυσμό 4 δισεκατομμυρίων, με την Αυστραλία να είναι το πιο πρόσφατο κράτος που αναγνώρισε το ρωσικό εμβόλιο.
Το Sputnik Light έχει εγκριθεί σε 30 χώρες. Και τα δύο εμβόλια έχουν αναπτυχθεί με τη χρήση μίας γνωστής τεχνολογίας φορέα αδενοϊού, με 30χρονη ιστορία και αποδεδειγμένη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

πηγή

1 σχόλιο:

  1. Οσο θα θεωρειτε τα mRNA εμβολια,τοσο θα εχετε την απορια.Για καντε μια βολτα εδω στη γειτονια να δειτε και το κινεζικο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.