# #

20 Οκτ 2021

Τα "σκάνδαλα" του πρωθυπουργού

 Θα πρέπει να ήταν ελάχιστοι, αυτοί που δεν έμειναν έκπληκτοι, από την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Stefan Löfven, στις 22 Αυγούστου ότι στο συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Σουηδίας που διεξάγεται 3 έως 7 Νοέμβριου, δεν θα ξαναβάλει υποψηφιότητα για αρχηγός του κόμματος και ταυτόχρονα, θα παραιτηθεί από της θέση του ως επικεφαλής της κυβέρνησης.



Η χώρα πάει σε εκλογές στις 11 Σεπτεμβρίου 2022 και ο Löfven, είναι πρωθυπουργός από τον Σεπτέμβρη του 2014. Με περίπου ένα χρόνο πριν από αυτές, επέλεξε να αφήσει της σκυτάλη στην Magdalena Andersson, νυν υπουργό Οικονομικών. Που όπως αποδείχθηκε, ήταν η σχεδόν ομόφωνη προτίμηση όλων των κομματικών οργανώσεων της χώρας και αναμένεται να αναλάβει πρωθυπουργός της Σουηδίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών.

Επειδή, όμως, στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες, τα ΜΜΕ φέρνουν στη δημοσιότητα υποθέσεις σκανδάλων στα οποία εμπλέκονται επικεφαλής κρατών –με πιο πρόσφατη την περίπτωση του Αυστριακού καγκελάριου Sebastian Kurz- αξίζει να αναφερθεί κανείς και στα “σκάνδαλα” του Löfven κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρωθυπουργός. να αναφερθεί κανείς και στα “σκάνδαλα” του Löfven κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρωθυπουργός.

Ο Löfven πήρε αμέσως θέση. Το ρολόι ήταν δώρο των International Αssociation of Machinists and Aerospace Workers από τις αρχές του ‘90, δεν ήταν Patek Philippe Calatrava αξίας 27.000 ευρώ και μπορούσε ο καθένας να το αγοράσει από το site των συνδικάτων δίνοντας περίπου 70 ευρώ. Το δώρισε μάλιστα σε μια ετήσια δημοπρασία της σουηδικής Ραδιοφωνίας, που μαζεύει χρήματα για παιδιά που ζουν σε εμπόλεμες ζώνες, και προέτρεψε οποιονδήποτε από αυτούς που έκαναν την “αποκάλυψη”, να το αγοράσουν στην αξία που ανέφεραν. Δεν εμφανίστηκε κάποιος αλλά ένας ιδιοκτήτης εστιατορίου, έδωσε 65.000 sek (περίπου 6.500 ευρώ) και το πήρε. Ο Löfven, που συνήθιζε να τρώει στο συγκεκριμένο εστιατόριο, του χάρισε και την γραβάτα του ως bonus.


«Οι νικητές της πανδημίας» και «οι δολοφόνοι των γέρων»


Το δεύτερο “σκάνδαλο” είναι σχετικά πρόσφατο και αποκαλύφθηκε το Δεκέμβρη του 2020. Η πανδημία ήταν στο φόρτε της και τα περιοριστικά μέτρα για τους πολίτες, ήταν αρκετά, όταν ο Löfven, “πιάστηκε” από το φωτογραφικό φακό πολίτη, να επισκέπτεται εμπορικό κέντρο τέσσερεις ημέρες πριν τα Χριστούγεννα. Η επίσκεψη στο εμπορικό κέντρο, περιελάβανε αλλαγή μπαταρίας στο ρολόι του, αγορά ανταλλακτικών για την ξυριστική μηχανή και αγορά δώρου Χριστουγέννων για την σύζυγο.

Τα ΜΜΕ έδωσαν έκταση- ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει με διάγγελμα να σεβαστούν οι πολίτες τις συστάσεις των ειδικών - και ο ίδιος απολογήθηκε, αναγνωρίζοντας το λάθος του. Παρά το γεγονός πως η επίσκεψη ήταν σε ώρα που το μαγαζί ήταν εντελώς άδειο, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του.

Επίσης, αξίζει εδώ να σημειωθεί εδώ πως στη Σουηδία δεν υπήρξε ποτέ lockdownlockdown. Υπήρξαν συστάσεις, όμως, για αποφυγή επίσκεψης και αγορών σε εμπορικά κέντρα, αποφυγή επίσκεψης σε εστιατόρια, κινηματογράφους, θέατρα και γενικά να κρατάνε οι πολίτες αποστάσεις.

Αυτά ήταν λοιπόν τα δυο “σκάνδαλα” στα οποία ενεπλάκη ο υπό παραίτηση Σουηδός πρωθυπουργός, στα περίπου εφτά χρόνια της θητείας του.

Υπήρχε κι ένα τρίτο, στο δεύτερο έτος της θητείας του, αλλά αυτό δεν αφορούσε προσωπικά εκείνον. Η τότε υπουργός Μέσης Εκπαίδευσης, Aida Hadzialic, σε έλεγχο ρουτίνας της τροχαίας στην σουηδική πλευρά της γέφυρας Öresund, που συνδέει της χώρα με τη Δανία, διαπιστώθηκε να έχει 0,2 gr αλκοόλ στο αίμα. Αυτό είναι και το ελάχιστο όριο που θεωρείται παράνομο στη χώρα ενώ στη Δανία είναι 0,5gr. Η υπουργός, χωρίς τα ΜΜΕ να έχουν γράψει σχετικά, δημοσιοποίησε η ίδια το συμβάν και παραιτήθηκε ταυτόχρονα από τη θέση της.


NIKO AGO

*Ο Niko Ago είναι Δημοσιογράφος της Δημόσιας Σουηδικής Τηλεόρασης, SVT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.