# #

3 Μαΐ 2020

Τελευταία μέρα καραντίνας: ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ SMS ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ – ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΜΑΣΚΑ – ΠΟΙΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΝΟΙΓΟΥΝ

Το σκίτσο της ημέρας - 02/05/20

Αρχίζει η σταδιακή άρση των μέτρων, σε λιγότερο από ένα 24ωρο στη χώρα μας, έπειτα από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μπούμε σε καραντίνα από τα μέσα Μαρτίου για να μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων και να μην εξαπλωθεί ο νέος κορωνοϊός.
Από αύριο, Δευτέρα, 4 Μαΐου, σταματάμε να στέλνουμε sms στον 5ψήφιο αριθμό 13033 ή να έχουμε γραπτή βεβαίωση για τις μετακινήσεις μας εντός του νομού όπου είναι η μόνιμη κατοικία μας. Υπενθυμίζεται, ότι ακόμη,
δεν επιτρέπεται η μετακίνηση σε άλλο νομό ή σε νησί.
Επίσης, εκτός από την άθληση σε εξωτερικούς χώρους, πλέον επιτρέπεται το κολύμπι στη θάλασσα που μέχρι και σήμερα Κυριακή, 3 Μαΐου απαγορεύεται δια νόμου.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, «επιτρέπεται η κίνηση σε όλη τη χώρα εντός περιφερειακής ενότητας. Για τις περιπτώσεις που αφορούν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη ισχύει η δυνατότητα μετακίνησης εντός μητροπολιτικού ιστού. Αυτό σημαίνει ότι περιφερειακές ενότητες οι οποίες απαρτίζουν το μητροπολιτικό ιστό, υπάρχει ελεύθερη μετακίνηση μεταξύ τους. Ένας συμπολίτης μας μπορεί να φύγει από την Ελευσίνα και να πάει στη Νέα Μάκρη. Τι δεν μπορούν να κάνουν στην Αττική; Δεν μπορούν να ταξιδέψουν στην Τροιζήνα. Γιατί; Διότι πρέπει να περάσουν μέσα από άλλους νομούς. Δεν μπορούν να ταξιδέψουν στα νησιά, γιατί τα νησιά διέπονται από ειδικό καθεστώς. Άρα στις μητροπολιτικές περιοχές Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μετατρέπεται η μεταξύ ενοτήτων μετακίνηση, αλλά όχι εκτός περιφέρειας, εκτός μητροπολιτικού ιστού, με τις αιρεσιμότητες που σας ανέφερα».
Επίσης, από τις 4 Μαΐου, επιτρέπεται η μεταφορά ακόμη δύο ατόμων στη μετακίνηση με τα Ι.Χ. Ακόμη, έχει ανακοινωθεί παράταση της μη ισχύος του δακτυλίου για τις μετακινήσεις στο κέντρο της Αθήνας και για τον μήνα Μάιο.
Ποια καταστήματα ανοίγουν από τις 4 Μαΐου; Τις επιχειρήσεις που θα ανοίξουν από Δευτέρα, καθώς και το ωράριο λειτουργίας τους γνωστοποίησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης.
Από τη Δευτέρα επαναλειτουργούν:
-Βιβλιοπωλεία
-Καταστήματα γραφικής ύλης
-Καταστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών
-Τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού
-Αθλητικού εξοπλισμού
-Ανθοπωλεία
-ΚΤΕΟ
-Κουρεία, κομμωτήρια
-Κέντρα αισθητικής
-Καταστήματα για γυάλισμα υποδημάτων
-Καταστήματα οπτικών και ακουστικών βαρηκοΐας.
Σε όλες τις παραπάνω επιχειρήσεις, τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι πελάτες οφείλουν να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας καθυώς προβλέπονται διοικητικές κυρώσεις.
Οι πολίτες θα μπορούν να καλούν στο 1520 προκειμένου να καταγγείλουν μη τήρηση των μέτρων ή φαινόμενα αισχροκέρδειας.
Ωράριο λειτουργίας
- Η ώρα έναρξης για τα εμπορικά καταστήματα είναι στις 10:00 για τις επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν στην Περιφέρεια Αττικής. Από το ωράριο αυτό εξαιρούνται τα νησιά και τα καταστήματα στη Θεσσαλονίκη.
- Το ωράριο που ισχύει στις επιχειρήσεις τροφίμων π.χ. σούπερ μάρκετ, παραμένει έως τις ‪9 Μαΐου, ‪από τη Δευτέρα έως Παρασκευή από τις ‪7:00 έως τις 21:00 και το Σάββατο από τις ‪7:00 έως τις 20:00.
- Παραμένουν σε ισχύ οι αποφάσεις των αντιπεριφερειαχών για τις τουριστικές περιοχές ως προς τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.
- Κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, 7:00 έως τις 22:00 καθημερινές και το Σάββατο από τις 7:00 έως τις 21:00.
Απαγορεύεται η παροχή υπηρεσιών personal training ή pilates ή μασάζ σε όσες από τις παραπάνω επιχειρήσεις διαθέτουν αυτές τις παροχές.
Σε όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων επιτρέπεται ένας πελάτης ανά  15 τμ. Σε ασανσέρ επιτρέπεται το 40% από τα επιτρεπόμενα άτομα.
Τέλος, στα γραφεία πρέπει να τηρείται η απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των εργαζομένων.
Κεκλεισμένων θυρών οι ναοί έως 16 Μαΐου
Νέα παράταση στο καθεστώς των κεκλεισμένων των θυρών στους ναούς και άλλους θρησκευτικούς χώρους για λειτουργίες και λατρευτικές συνάξεις δίνει η κυβέρνηση. 
Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, με ΚΥΑ των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας, παρατείνεται μέχρι και τις 16 Μαΐου, με τις ήδη ισχύουσες προϋποθέσεις, η δυνατότητα τέλεσης λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων κλπ με την παρουσία μόνο θρησκευτικού λειτουργού και του απαραίτητου βοηθητικού προσωπικού και χωρίς την παρουσία άλλων προσώπων. Επίσης, επιτρέπεται εκ νέου η ατομική προσευχή. 
Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες η άρση των παραπάνω μέτρων θα ισχύσει από την Κυριακή 17 Μαΐου, όταν οι ναοί και οι άλλοι θρησκευτικοί χώροι θα ανοίξουν στους πιστούς, με την τήρηση πάντως των προληπτικών μέτρων (μάσκες, συγκεκριμένος αριθμός ατόμων με βάση το χώρο κ.ά).
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΚΥΑ «ο συνολικός αριθμός των εντός των χώρων λατρείας παρευρισκομένων καθορίζεται σύμφωνα με την αναλογία του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ επιφανείας και με ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους. Σε περίπτωση που η επιφάνεια του χώρου λατρείας υπερβαίνει τα 500 τ.μ., ως μέγιστος αριθμός παρευρισκομένων ορίζεται ο αριθμός πενήντα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.