# #

17 Δεκ 2017

Παλαιοί Πόροι Πιερίας: Ο παραδοσιακός οικισμός στο βουνό των Ολύμπιων θεών.


«Πνιγμένο» στο πράσινο, με ένα υπέροχο δάσος γεμάτο μαύρη πεύκη, κουμαριές, πεύκα, πλατάνια, καστανόδεντρα κ.α.... ρυάκια και ρεματιές, λιθόκτιστα σπίτια που χρονολογούνται τον 18ο και 19ο αιώνα, λιθόστρωτα καλντερίμια, ξωκλήσια και υπέροχη θέα στο Θερμαϊκό κόλπο, το πανέμορφο χωριό των Παλαιών Πόρων της Πιερίας αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις της φύσης και όχι μόνο!

Βρίσκεται σε υψόμετρο ...600μ., στη σκιά της κορυφής του μυθικού Ολύμπου, 5 μόλις χιλιόμετρα από τους Νέους Πόρους. 

Από το 1976, οι κάτοικοί του αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν για μία καλύτερη ζωή, ιδρύοντας τον οικισμό Νέοι Πόροι, οι οποίοι σταδιακά αναπτύχθηκαν τουριστικά.


Το «φιλί της ζωής» για τους ελάχιστους κατοίκους που έμειναν στους Παλαιούς Πόρους ήταν η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος από το 1995 και η δημιουργία της πρώτης ταβέρνας του χωριού στην πλακόστρωτη πλατεία. 

Η μοναδικότητα και ομορφιά του χωριού δε θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη από κανέναν. Ετσι, έγινε και γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια, ώστε ο τόπος να ξαναζωντανέψει και να υποδεχθεί με άρτιες υποδομές τον κόσμο που θέλει να τον επισκεφθεί.

Τα σπίτια, είναι σχεδόν όλα χτισμένα με πέτρα, διατηρώντας στο ακέραιο τον παραδοσιακό χαρακτήρα του οικισμού ενώ παράλληλα, γίνονται διάφορες εργασίες, αναπαλαιώσεις, συντηρήσεις και ανακατασκευές. Ηδη λειτουργούν ξενοδοχεία, όμορφοι ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια για την άνετη διαμονή των επισκεπτών καθώς επίσης ταβέρνες και εστιατόρια.

Οι Παλαιοί Πόροι αποτελούν μοναδικό προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου, για χαλάρωση και ξεκούραση καθώς και εξαιρετική επιλογή για τους λάτρεις της φύσης και της πεζοπορίας.

Οπως είπαμε, είναι μόλις 5 χλμ από τους Νέους Πόρους,15 χλμ από τη Λεπτοκαρυά,  45 χλμ. από την Κατερίνη, 68 χλμ. από τη Λάρισα, 108 από τη Θεσσαλονίκη και 400 από την Αθήνα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.