# #

2 Αυγ 2017

Λεπτοκαρυά....ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ


Σήμερα 1 Αυγούστου 2017 και ώρα 19.00 στην παραλία της Λεπτοκαρυάς στο Καφέ Ορφέας, συναντηθήκαμε μια ομάδα δημοτών και κατοίκων του χωριού μας για να συζητήσουμε την άσχημη εικόνα που παρουσιάζει η Λεπτοκαρυά εν μέσω τουριστικής περιόδου . 

Το ενδιαφέρον και η αγάπη των μελών της ομάδας , για τον τόπο μας ,είναι τα βασικά κίνητρα που οδήγησαν στη σύνταξη και διατύπωση του παρακάτω κειμένου, με θέματα που αφορούν σε προβλήματα που εντοπίζονται στη Δημοτική Κοινότητα της Λεπτοκαρυάς του Δήμου Δίου-Ολύμπου.

Μετά από συνεχείς παρατηρήσεις και αξιολογήσεις των προβλημάτων αυτών κι έχοντας ως βασική επιδίωξή μας την κινητοποίηση-ενεργοποίηση των φορέων που είναι αρμόδιοι για την επίλυσή τους, προχωρούμε και προς την καταγραφή συγκεκριμένων προτάσεων-αιτημάτων:


1.Πρόβλημα: 
Η εικόνα των παράπλευρων και της παραλιακής οδού , αλλά κυρίως της παραλίας , δε συνάδει με τις προτιμήσεις, αισθητικές ή δεοντολογικές των μόνιμων κατοίκων της Λεπτοκαρυάς αλλά και των τουριστών. Πιο συγκεκριμένα, επικρατεί παρουσία πολλών σκουπιδιών και μπαζών, άναρχη τοποθέτηση οχημάτων , έλλειψη παντελούς φροντίδας και αισθητικής….
Αίτημα: Επιτακτική προβάλλεται η ανάγκη να επιληφθούν του θέματος οι αρμόδιοι φορείς του Δήμου.
Ιδιαίτερα απαιτείται να αντιμετωπιστεί άμεσα η ντροπιαστική εικόνα που παρουσιάζουν οι παραγεμισμένοι από σκουπίδια και με άσχημη οσμή, κάδοι του παραλιακού πεζόδρομου (και όχι μόνο) , κατά τον απογευματινό και βραδινό περίπατο των τουριστών, περιμένοντας να αδειάσουν αργά το βράδυ η την άλλη μέρα το πρωί.
Επίσης να απομακρυνθούν άμεσα μπάζα και άλλα υλικά από την ακτή άλλα και τους γύρω δρόμους , από συνεργεία του Δήμου. Εκτός από την αισθητική υποβάθμιση του τοπίου , αποτελούν κίνδυνο ατυχημάτων για τουρίστες και δημότες.
Άμεσο καθαρισμό και απολύμανση της γύρω περιοχής των μεγάλων κάδων απορριμμάτων στους κοινόχρηστους χώρους, που αποτελούν εστίες μόλυνσης και κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
Φροντίδα άμεση θα πρέπει να δοθεί και στον καλλωπισμό της παραλίας , παρόλο που ήδη περάσαμε το μέσον της σεζόν. Χρειάζεται κόψιμο χόρτων και διαφόρων παραφυάδων , βάψιμο φανών και μεταλλικών κάδων , ασβέστωμα πεζοδρομίων , φύτεμα εποχιακών λουλουδιών στα παρατημένα παρτέρια και πολλά άλλα που θα έπρεπε ήδη να είχαν καταγραφεί και φροντιστεί.
Προτείνεται εκτός των άλλων, υπάλληλος του Δήμου το απόγευμα να μαζεύει τα σκουπίδια της παραλίας.

2. Πρόβλημα: 
Η παρουσία πολλών αδέσποτων ζώων σε χώρους δημόσιους ή ιδιωτικούς.
Αίτημα: Η συγκέντρωση και ο εμβολιασμός των ζώων αυτών από κτηνιάτρους του Δημοσίου θα προστατεύσει την υγεία των κατοίκων της περιοχής.
3.Πρόβλημα: 
Οι αυθαίρετες επεμβάσεις δημοτών σε χώρους που, με βάση την πράξη εφαρμογής του πολεοδομικού σχεδιασμού (2002), χαρακτηρίστηκαν ως πεζόδρομοι, πλατείες και χώροι πρασίνου. Οι επεμβάσεις αυτές , που αφορούν κυρίως σε περιφράξεις κοινόχρηστων χώρων, παρακωλύουν τη διέλευση από τους χωρους αυτούς , σε άτομα που κατοικούν σε όμορες περιοχές , ενώ γίνονται συχνά αιτίες διαπληκτισμών και συγκρούσεων μεταξύ των κατοίκων της περιοχής.
Αίτημα: Επιβάλλεται η άμεση οριοθέτηση των χώρων αυτών από την Τεχνική υπηρεσία του Δήμου και στη συνέχεια η πλήρης εφαρμογή του πολεοδομικού σχεδιασμού (του 2002)
4.Πρόβλημα: 
Απαράδεκτη είναι και η εικόνα στις εισόδους-εξόδους της Δημοτικής Κοινότητας Λεπτοκαρυάς.
Αίτημα:Η φροντίδα και ο καλλωπισμός εδαφών στις συγκεκριμένες περιοχές καλό είναι να είναι βασικό μέλημα των αρμόδιων δημοτικών φορέων.
5. Πρόβλημα: 
Η απουσία κάδων ανακυκλώσιμων υλικών, σε μια περιοχή που κατά τους θερινούς μήνες είναι επισκέψιμη από πλήθος τουριστών.
Αίτημα: Η τοποθέτηση των συγκεκριμένων κάδων θα μειώσει το οικονομικό κόστος του Δήμου για τη συγκέντρωση και διαχείριση των απορριμμάτων (Η διαχείριση των ανακυκλώσιμων υλικών γίνεται από ιδιώτες επιχειρηματίες).
Προτείνεται ,επειδή παρατηρήθηκε ανώριμη στάση και των δημοτών σε προηγούμενη προ ετών προσπάθεια για ανακύκλωση , να δημιουργηθεί εκπαιδευτικό έντυπο που θα μοιράζεται από το Δήμο στους δημότες μέσω της ΔΕΥΑΝΟ.

6. Πρόβλημα: 
Τις ώρες αιχμής ,όταν οι τουρίστες αλλά και οι μόνιμοι κάτοικοι κατεβαίνουν στην παραλία για τον απογευματινό και βραδινό τους περίπατο , ο συνωστισμός που παρατηρείται στον κεντρικό δρόμο κάτω από την υπόγεια διάβαση καθώς και στον παραλιακό δρόμο είναι τεράστιος. Όλος αυτός ο κόσμος , μιας και ο πεζόδρομος είναι πολύ μικρός, αλλού καλυμμένος και σε πολλά σημεία ανύπαρκτος , αναπόφευκτα , περπατά ,συνωστίζεται μέσα στην άσφαλτο , μαζί με αυτοκίνητα , μηχανάκια , ποδήλατα και ‘άλλα οχήματα’ , με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητά τους ,ιδίως των παιδιών και των ηλικιωμένων.
ΑΙΤΗΜΑ. Να δοθεί άμεση λύση και μάλιστα σε συνεργασία με την Τροχαία , μιας και η υγεία και σωματική ακεραιότητα των πολιτών είναι το πρώτο δημόσιο αγαθό που πρέπει να μας απασχολεί και όχι τα μικροσυμφέροντα. (Αρκετοί συμπολίτες μας έγιναν μάρτυρες πρόσφατα ενός φρικτού ατυχήματος με θύμα άτυχη ηλικιωμένη τουρίστρια.)
Ίσως, επιτέλους να βγει από τα συρτάρια του Δήμου η μελέτη για το Συγκοινωνιακό πρόβλημα της Λεπτοκαρυάς , που εκπόνησε Πανεπιστημιακό Τμήμα της Θεσσαλονίκης. Η μελέτη αυτή βέβαια , παραγγέλθηκε και πληρώθηκε από τον Δήμο , έστω και με μεγάλη καθυστέρηση , αλλά κανείς μέχρι τώρα δεν μπήκε στον κόπο να εφαρμόσει. Κάποιες από τις παρεμβάσεις που προέβλεπε είναι άμεσα εφαρμόσιμες και θα έλυναν καίρια συγκοινωνιακά προβλήματα

7. Η επικινδυνότητα της διέλευσης πεζών από την οδό που παράκειται σε υπόγεια διάβαση που βρίσκεται πλησίον του Σιδηροδρομικού Σταθμού.
Αίτημα: Η διαγράμμιση τμήματος της οδού που βρίσκεται κοντά στην έξοδο της προαναφερόμενης διάβασης, αλλά και η τοποθέτηση φωτεινών σηματοδοτών θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση της ταχύτητας των διερχόμενων αυτοκινήτων καθώς και την ασφαλή διέλευση των πεζών.
Ανάλογα μέτρα απαιτείται να ληφθούν και για τις οδούς που οδηγούν στα κτήρια των εκπαιδευτηρίων της περιοχής, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή και απρόσκοπτη μετάβαση μαθητών και γονέων σε αυτά.

8. Πρόβλημα: 
Η απουσία διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων στον αρχαιολογικό χώρο των «Λειβήθρων» και γενικότερα στη Δημοτική Κοινότητα Λεπτοκαρυάς .
Αίτημα: Η διοργάνωση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων (χορωδιακών φεστιβάλ, θεατρικών παραστάσεων…)από πολιτιστικούς φορείς του Δήμου στον συγκεκριμένο χώρο και όχι μόνο. Έτσι, θα γίνει ευρέως γνωστός ο αξιόλογος αυτός τόπος και θα αναβαθμιστεί πολιτιστικά και τουριστικά ο Δήμος μας.

9. Πρόβλημα: 
Ο δρόμος που οδηγεί στην ακτή και βρίσκεται πλησίον της γέφυρας «Γκαντίρη» παραμένει κλειστός εδώ και δυο μήνες.
Αίτημα: Απαιτείται η διάνοιξή του.

10.Πρόβλημα: .
Η καταστροφή στοιχείων του υγρότοπου (θαλάσσιου και παράκτιου εδάφους), εξαιτίας του λανθασμένου τρόπου καθαρισμού του από ανάδοχη ιδιωτική εταιρία.
Αίτημα: Επιβάλλεται η επιμελής εξέταση των στοιχείων και των παραμέτρων εκείνων που θα οδηγήσουν σε ουσιαστική και αποτελεσματική καθαριότητά του.
Προτείνεται μέχρι να μελετηθεί από σχετικό ίδρυμα η κατάσταση της παραλίας και καταστεί βέβαιο ότι δεν επιφέρεται οικολογική καταστροφή με τον συγκεκριμένο τρόπο καθαρισμού, να απομακρυνθεί άμεσα το μηχάνημα του ιδιώτη και να φροντίζεται η παραλία από εργάτες καθαριότητας του Δήμου. 

11. Πρόβλημα: 
Απαράδεκτη η εικόνα της ελληνικής σημαίας στην κεντρική πλατεία λόγω φθοράς.
Αίτημα: Είναι αναγκαία η άμεση αντικατάστασή της.

12. Πρόβλημα: 
Καθυστερεί πολύ η ολοκλήρωση του έργου του βιολογικού καθαρισμού.
Αίτημα: Να ενημερωθούν οι δημότες σχετικά με την εταιρεία που ανέλαβε τη διαχείρισή του.

13. Πρόβλημα: 
Η απουσία ενός Τουριστικού οργανισμού.
Αίτημα: Να διερευνηθεί η δυνατότητα δημιουργίας ενός τουριστικού οργάνου αποκλειστικά για τη Δημοτική Κοινότητα Λεπτοκαρυάς.

14. Πρόβλημα: 
Κυκλοφοριακά προβλήματα. Έλλειψη σηματοδότησης οδών. Τα τουριστικά λεωφορεία που παρκάρουν μπροστά από την είσοδο της υπόγειας διάβασης , εμποδίζουν την ορατότητα και την κυκλοφορία των οχημάτων και υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης ατυχημάτων.
Αίτημα: Άμεση επίλυση των παραπάνω , όσο για τα λεωφορεία βάσει σχεδίου υπάρχει συγκεκριμένος χώρος που πρέπει να τα εξυπηρετεί.

15. Πρόβλημα: 
Ο πεζόδρομος της παραλιακής διακόπτεται απότομα στο ρέμα Γκαντίρη .Οι ανάγκες στην παραλία έχουν αλλάξει. και η έλλειψη πεζοδρόμου στο συγκεκριμένο σημείο δημιουργεί πολλά προβλήματα.
Αίτημα: Άμεση μελέτη και δημιουργία του πεζοδρόμου και των απαραίτητων υποδομών που απαιτούνται στο ρέμα και τους παράπλευρους χώρους. Το πανέμορφο αυτό ρέμα με το υπέροχο φυσικό τοπίο, χρειάζεται άμεσα ήπια αισθητική παρέμβαση , με σεβασμό προς το περιβάλλον.

16. Πρόβλημα: 
Τα γήπεδα 5Χ5 δεν ηλεκτροδοτούνται και γενικότερα έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Σπασμένα και σκουριασμένα δοκάρια και περίφραξη , σκουπίδια παντού.
Αίτημα: Να ηλεκτροδοτηθούν και να επιμεληθούν το χώρο άμεσα συνεργεία του Δήμου. Όπως βέβαια και ανάλογη άμεση φροντίδα χρειάζονται και οι σπασμένες μπασκέτες στο 1ο Δημοτικό σχολείο. 

Την εκπροσώπησή της η ομάδα όπως και τον συντονισμό των περεταίρω ενεργειών της , αναθέτει σε μια επταμελή επιτροπή που αποτελείται από τους παρακάτω.

1. ΑΤΣΑΒΕΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
2. ΓΕΡΟΜΙΧΑΛΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
3. ΓΙΑΝΤΣΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
4. ΚΑΡΑΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
5. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ
6. ΤΟΥΡΝΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
7. ΤΡΑΓΑΝΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Το παραπάνω υπόμνημα διαμόρφωσαν και υπογράφουν οι παρακάτω παρόντες δημότες –μέλη της ομάδας
1. ΑΤΣΑΒΕΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
2. ΓΑΙΤΑΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
3. ΓΕΛΑΔΑΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
4. ΓΕΛΑΔΑΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
5. ΓΕΛΑΔΑΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
6. ΓΕΡΟΜΙΧΑΛΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
7. ΓΙΑΝΤΣΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
8. ΓΙΑΝΤΣΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
9. ΔΑΣΙΟΣ ΝΙΚΟΣ
10. ΚΑΛΑΜΑΡΑΣ ΘΩΜΑΣ
11. ΚΑΡΑΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
12. ΚΑΡΑΛΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
13. ΚΑΤΕΛΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
14. ΚΑΤΕΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
15. ΚΟΥΚΑΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΧΑΡΗ
16. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
17. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ
18. ΜΑΥΡΟΜΑΤΗΣ ΣΑΒΒΑΣ
19. ΜΟΥΣΔΡΑΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
20. ΜΠΑΚΑΛΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
21. ΜΠΑΚΑΛΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗ
22. ΜΠΑΚΑΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ
23. ΜΠΑΚΑΛΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ
24. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
25. ΠΑΤΣΙΑΤΖΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
26. ΤΟΥΡΝΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
27. ΤΡΑΓΑΝΟΥ ΜΑΡΙΑ
28. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
29. ΤΣΙΝΙΕΡΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
30. ΧΑΤΖΗ ΑΝΘΟΥΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.