9 Σεπ 2016

Η κυβέρνηση εγκαταλείπει το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων από την Γερμανία


Παρέμβαση έκανε η ανεξάρτητη  ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναφορών της Ευρωβουλής σχετικά με την πρόταση του Προεδρείου να μπει ταφόπλακα στο θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων που οφείλει η Γερμανία στην Ελλάδα. 

Σύμφωνα με την ευρωβουλευτή τεράστιες ευθύνες σ’ αυτό φέρει και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αφού πέρα απ’ τις προεκλογικές δεσμεύσεις της σήμερα είναι «ξεκάθαρο ότι πέραν των επικοινωνιακών κορόνων, πέραν των κυβερνητικών τακτικισμών η συνθηκολόγηση είναι απόλυτη και δυστυχώς ...
αφορά και την ίδια μας την ιστορία».

Αναλυτικά η τοποθέτηση της Σοφίας Σακοράφα : «Είναι βέβαιο ότι σήμερα σε αυτήν την αίθουσα θα ακούσουμε νομικές τεκμηριώσεις, διασταλτικές ερμηνείες περί αρμοδιοτήτων για ένα ζήτημα όμως που θέλω να το περιγράψω με την ακρίβεια του βάρους που έχει: μιλάμε για τις αξιώσεις που συνδέονται με τα πιο ειδεχθή εγκλήματα κατά την ανθρωπότητας και εν προκειμένω κατά του ελληνικού λαού.
Αξιώσεις απαράγραπτες από την ιστορία, την πολιτική αλλά και τη δικονομία.

Περί αυτού πρόκειται. Η όποια προσπάθεια υποβάθμισής του σε ερμηνείες υποκρύπτει την πλήρη συνθηκολόγηση της Ευρώπης των αξιών στο κυρίαρχο ευρωπαϊκό κατεστημένο που παραμορφώνει την ιστορία και αγνοεί επιδεικτικά τις πληγές που προκάλεσε στο λαό μας μια άλλη ιστορική στιγμή, αυτή του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου.

Η ιστορία όμως που δεν δικαιώνεται ποτέ δεν κλείνει και με την έννοια αυτή το ελάχιστο που πρέπει να γίνει είναι να παραμείνει ανοικτή η Αναφορά, όπως επιτάσσει το δίκαιο, η δικαιοσύνη, η ηθική και πολιτική υποχρέωση που έχει η σύγχρονη Ευρώπη και οι σύγχρονοι ευρωπαϊκοί λαοί σε αυτούς που αντιστάθηκαν στο ναζισμό. Αυτό δεν αποτελεί χρέος μόνον στην ιστορία αλλά και χρέος απέναντι στο  “ποτέ ξανά!”.

Σε σχόλιο που έκανε για την ελληνική κυβέρνηση υπογράμμισε : “Προσωπικά εξακολουθώ να πιστεύω -και αυτό πράττω - ότι δεν υπάρχουν χαμένες υποθέσεις, αλλά υποθέσεις που έχουν εγκαταλειφθεί. Και το τονίζω αυτό  προς την ελληνική κυβέρνηση από τη οποία το ελάχιστο που περιμέναμε ήταν να μπει η υπογραφή του υπουργού Δικαιοσύνης για την εκτέλεση της απόφασης που αφορά στο μαρτυρικό Δίστομο και η εγγραφή των τεκμηριωμένων απαιτήσεων στον προϋπολογισμό, όπως άλλωστε με ένταση δεσμευόταν προεκλογικά. 

Γίνεται και σε αυτό το πεδίο ξεκάθαρο ότι πέραν των επικοινωνιακών κορόνων, πέραν των κυβερνητικών τακτικισμών η συνθηκολόγηση είναι απόλυτη και δυστυχώς αφορά και την ίδια μας την ιστορία.

Κλείνω τονίζοντας ότι η σχέση της αριστεράς με την ιστορία δεν εξαντλείται σε επιτύμβιες ανθοδέσμες. Είναι ζωντανή, δυναμική, αδιάλειπτη και κυρίως συνεπής».


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.