ΜΕ ΤΗ «ΣΦΡΑΓΙΔΑ» ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΑΡΜΟΔΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ Ε.Ε.
Εθνικό σχέδιο δράσης για τον Ολυμπο
*Συναίνεση και σύγκλιση απόψεων (με τις επιμέρους προσεγγίσεις κάθε κόμματος) στη χθεσινή συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Ορεινών Όγκων της Βουλής *Τι είπαν βουλευτές κι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και φορέων..
Στην αναγκαιότητα εκπόνησης, χρηματοδότησης και υλοποίησης Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την προστασία, την ανάδειξη και την αξιοποίηση του Ολύμπου συνέκλιναν τα πολιτικά κόμματα και οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης από Θεσσαλία και Πιερία, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής των Ελλήνων.
Το σχέδιο, βάση για το οποίο είναι οι προτάσεις που παρουσιάστηκαν χθες στη Βουλή, θα έχει τη «σφραγίδα» της Βουλής των Ελλήνων και επιδίωξη της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, με τη συνδρομή και των βουλευτών, είναι να εξασφαλισθούν επιπλέον πόροι από τον κρατικό προϋπολογισμό και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Θα λάβει αυτή η χρηματοδοτική στήριξη τη μορφή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος στα πρότυπα του προγράμματος «ΠΙΝΔΟΣ»; Οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης δηλώνουν ότι θα το επιδιώξουν παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία. Σε κάθε περίπτωση αναμένουν και μεσομακροπρόθεσμα οφέλη, καθώς όπως λένε, με την έγκαιρη προετοιμασία θα είναι έτοιμοι να απορροφήσουν πόρους από πάσης φύσεως προγράμματα.
Από τη χθεσινή συνεδρίαση της Υποεπιτροπής της Βουλής προκύπτουν πάντως τρία ενθαρρυντικά στοιχεία (το αν και πόσο ωφελήσουν απομένει βέβαια να φανεί στην πράξη):
- Το σχέδιο για τον Όλυμπο εξασφαλίζει την έγκριση της Βουλής, κίνηση με μεγάλη αξία σε πολιτικό-συμβολικό επίπεδο («αλλιώς θα αντιμετωπίζουν στα υπουργεία ένα σχέδιο που έχει τη σφραγίδα της Βουλής, αλλιώς μια πρόταση δύο περιφερειών και κάποιων δήμων», είπε στην «Ε» παράγοντας της αυτοδιοίκησης).
- Υπάρχουν σημεία σύγκλισης τόσο μεταξύ των κομμάτων (με τις επιμέρους προσεγγίσεις που έχει το καθένα βεβαίως) όσο και κυρίως μεταξύ των περιφερειών Θεσσαλίας και Δυτικής Μακεδονίας, των περιφερειακών ενοτήτων Λάρισας και Πιερίας και των δήμων Ελασσόνας, Τεμπών και Δίου-Ολύμπου.
- Η προεργασία που έχει γίνει από τις εν λόγω περιφέρειες, περιφερειακές ενότητες και δήμους κρίνεται ως επαρκής και όλοι συμφωνούν πως οι προτάσεις που παρουσιάστηκαν και χθες μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου.
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
Η χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής έγινε σε τελείως διαφορετικό κλίμα απ’ ό,τι η προηγούμενη, στην οποία ως γνωστόν οι εκπρόσωποι της Λάρισας είχαν κληθεί τελευταία στιγμή. Χθες λοιπόν δόθηκε άνεση χρόνου στους αυτοδιοικητικούς αλλά και εκπροσώπους φορέων να εκθέσουν τις απόψεις τους, ενώ σε γενικές γραμμές επικράτησε συναινετικό κλίμα χωρίς να λείπουν οι διαφορετικές απόψεις κυρίως στο τι περιεχόμενο δίνει ο καθένας στις έννοιες προστασία και ανάπτυξη.
«Από την εποχή των μελετών και των προτάσεων πρέπει να περάσουμε στην εποχή των έργων, της υλοποίησης», τόνισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, επισημαίνοντας ότι «πλέον πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αξιοποιούμε τις ευκαιρίες όταν παρουσιάζονται κι όχι να σχεδιάζουμε στο παρά πέντε». Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας επανέλαβε ότι «είμαστε εποχή του «εμείς» κι όχι του «εγώ», ζήτησε απ’ όλους να κάνουν ένα βήμα συνεργασίας και αφού χαρακτήρισε το εγχείρημα «δύσκολο» υπογράμμισε: «πρέπει να κυνηγάμε τον χρόνο θέτοντας παράλληλες προτεραιότητες».
«Κάποιοι στο εξωτερικό ξέρουν τον Όλυμπο κι όχι την Ελλάδα», σημείωσε η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου για να τονίσει την εμβέλεια του βουνού. Η κ. Καραλαριώτου ετάχθη υπέρ της συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων πλευρών και τόνισε ότι το σχέδιο ανάπτυξης πρέπει να καλύψει και την ευρύτερη περιοχή του Ολύμπου. Ειδική αναφορά έκανε στην αναγκαιότητα σύνδεσης του τουριστικού προϊόντος με την τοπική παραγωγή.
Υπέρ της συνεργασίας ετάχθη και ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γιώργος Πασχόπουλος, ο οποίος έκανε κριτική στο πρόγραμμα «Καλλικράτης» για τα προβλήματα που κληροδότησε στην αυτοδιοίκηση, επισήμανε όμως ότι ο «Καλλικράτης» έδωσε την ευκαιρία στην αυτοδιοίκηση «να ασχοληθούμε όλοι μαζί, ενιαία και αποφασιστικά με τον Όλυμπο». Ο κ. Γ. Πασχόπουλος συμφώνησε με το εθνικό σχέδιο δράσης και πρότεινε να αξιοποιηθούν οι δύο φετινές επέτειοι: των 100 χρόνων από την ανάβαση στον Όλυμπο και από την απελευθέρωση της Ελασσόνας, της πρώτης πόλης που απελευθερώθηκε το 1912 στη Βόρεια Ελλάδα.
Να αξιοποιηθεί ο δήμος Τεμπών ως «πύλη εισόδου» στον Όλυμπο πρότεινε ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κώστας Κολλάτος, ο οποίος τόνισε ότι το σχέδιο δράσης για τον Όλυμπο «πρέπει να θέτει στο επίκεντρο την αειφορία, να προϋποθέτει την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών από τον σχεδιασμό μέχρι την υλοποίηση και να εντάσσεται σε εθνική αναπτυξιακή πολιτική, της οποίας να αποτελεί υποσύνολο».
Υπέρ της κοινής πρότασης με στοχευμένες δράσεις για τον Ολύμπο ετάχθη και η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κ. Σοφία Μαυρίδου, η οποία επισήμανε πάντως ότι πρέπει να κρατηθούν ισορροπίες για το πού ανήκει γεωγραφικά ο Όλυμπος.
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Δίου κ. Βασίλης Βροχορίτης εξέφρασε την αντίθεσή του στο να διανοιχθεί δρόμος κοντά στην κορυφή του Ολύμπου λέγοντας ότι η πρόσβαση στην κορυφή πρέπει να παραμείνει δύσκολη για να διατηρήσει το βουνό τον μύθο του.
ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
«Τον Όλυμπο δεν μπορούμε ούτε να τον κόψουμε φέτες, ούτε να τον περιφράξουμε με συρματόπλεγμα», τόνισε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ κ. Βασίλης Έξαρχος, ο οποίος πρότεινε μεταξύ άλλων να διασυνδεθεί ο Όλυμπος με τα παράλια της Λάρισας κι αντί να «φυτευτούν πολυώροφα ξενοδοχεία στο βουνό οι επισκέπτες του Ολύμπου να μένουν στα ξενοδοχεία της παραλίας και να κάνουν ημερήσιες εκδρομές». Ως προτεραιότητες έθεσε «την ήπια τουριστική ανάπτυξη, την παραγωγή προϊόντων ποιότητας με ταυτότητα, τη βελτίωση των βασικών υποδομών, την ανάδειξη και προβολή του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής».
«Είναι νυχτωμένοι όσοι περιμένουν να αναπτυχθεί μια χώρα μόνο από τον τουρισμό. Χωρίς γεωργία και βαριά βιομηχανία δεν πρόκειται να φάμε ψωμί», υποστήριξε ο Λαρισαίος βουλευτής του ΚΚΕ κ. Αντώνης Σκυλλάκος, εκτιμώντας ότι τα επόμενα χρόνια η τουριστική κίνηση θα μειωθεί ως αποτέλεσμα της μείωσης του εισοδήματος τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό. Ο κ. Αντ. Σκυλλάκος στάθηκε ιδιαίτερα στην προστασία του Ολύμπου στηρίζοντας κάθε βήμα προς τη μεγαλύτερη προστασία του βουνού. «Να μην το βλέπουμε στατικά, η εξασφάλιση μεγάλης προστασίας ωφελεί σε βάθος χρόνου και τον τουρισμό», επισήμανε.
«Το σχέδιο για τον Όλυμπο πρέπει να είναι φιλόδοξο με προοπτική 20ετίας ή και περισσότερο, ρεαλιστικό, ευέλικτο, ολοκληρωμένο κι όχι αποσπασματικό», πρότεινε από την πλευρά της η Λαρισαία βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Βάσω Αλεξανδρίδου. «Στο σχέδιο – πρόσθεσε – πρέπει να καταγράφονται οι στόχοι και οι τρόποι με τους οποίους θα επιτευχθούν, οι πρωτοβουλίες, οι δράσεις και τα έργα, το ύψος και οι πηγές χρηματοδότησης, τα χρονοδιαγράμματα και κυρίως ποιος αναλαμβάνει να κάνει τι».
«Γιατί να κόβει το Empire State Building στη Νέα Υόρκη περισσότερα εισιτήρια από τον Όλυμπο; Τι κέρδισαν ως τώρα η χώρα και οι τοπικές κοινωνίες από τον Όλυμπο;», διερωτήθη ο βουλευτής Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας κ. Χρήστος Ζώης στην «αιρετική» όπως χαρακτήρισε ομιλία του. Ο κ. Χρ. Ζώης είπε ότι «ανάπτυξη και προστασία είναι η μία προϋπόθεση της άλλης» κι ετάχθη υπέρ του να είναι εύκολα προσβάσιμη η κορυφή του Ολύμπου λέγοντας ότι δεν κατανοεί γιατί «πρέπει να είναι έπαθλο για τους πολύ ρομαντικούς ή τους δεινούς αναρριχητές».
Στη συνεδρίαση μίλησαν ακόμη ο αντιδήμαρχος Ελασσόνας, κ. Αθανάσιος Καψάλης, ο πρόεδρος του «Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου», κ. Παύλος Ανδρεδάκης, ο αντιπρόεδρος του «Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου», καθηγητής Δασολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) κ. Θεοχάρης Ζάγκας, ο διευθυντής του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελασσόνας κ. Σπύρος Αναγνωστάκης, η δασάρχης Ελασσόνας κ. Ζωή Φτίκα και ο πρόεδρος του δικτύου ΜΚΟ «Περραιβία» κ. Κώστας Σκριάπας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.