Περισσότερη ακτινοβολία δεχόμαστε από τα ασύρματα τηλέφωνα και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές στα σπίτια μας, παρά από τις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας.
Η ακτινοβολία είναι χαμηλότερη από τα νομοθετημένα όρια, όπως αποδεικνύεται από τα αποτελέσματα λεπτομερών μετρήσεων σε 15 εσωτερικούς χώρους (εργασίας, σπίτια, σχολεία).
Οι μετρήσεις στη Θεσσαλονίκη γίνονται στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου, «Seawind», που υλοποιείται στην Ελλάδα και άλλες τέσσερις χώρες, με χρηματοδότηση της ΕΕ, από το ΑΠΘ.
Το έργο έχει διάρκεια τριών ετών και στοχεύει στην επίλυση των ζητημάτων που αφορούν στην έκθεση από ασύρματα δίκτυα και τους ενδεχόμενους κινδύνους για την υγεία. Υλοποιείται από οκτώ παγκοσμίου φήμης ομάδες ειδικών επιστημόνων, οι οποίες περιλαμβάνουν ένα μεγάλο εύρος ειδικοτήτων από τη Mηχανική μέχρι τη Βιολογία, σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Ελβετία, Γερμανία, Βέλγιο, Ελλάδα, Δανία).
Ηδη έχουν γίνει μέχρι στιγμής 26 λεπτομερείς μετρήσεις σε 15 θέσεις (χώροι εργασίας, σπίτια, σχολεία) στην περιοχή της Θεσσαλονίκης για την εκτίμηση της έκθεσης σε μη-ιοντίζουσα ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.
Αποτελέσματα...
Τα πρώτα αποτελέσματα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Εργαστηρίου Ραδιοεπικοινωνιών του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Θεόδωρο Σαμαρά, δείχνουν ότι η ακτινοβολία από ασύρματες συσκευές (ασύρματο τηλέφωνο ή δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών) είναι συγκρίσιμη ή μεγαλύτερη από την ακτινοβολία που φτάνει στους εσωτερικούς χώρους από τους σταθμούς βάσης κινητής τηλεφωνίας στον αστικό ιστό, αλλά πάντα πολλές φορές χαμηλότερη από τα νομοθετημένα όρια. Επίσης, το ερευνητικό έργο περιλαμβάνει την εκτίμηση έκθεσης σε ακτινοβολία φορητών συσκευών με τη βοήθεια των πιο προηγμένων υπολογιστικών συστημάτων. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται αριθμητικά ομοιώματα όλων των ηλικιών (έγκυοι, βρέφη, παιδιά, έφηβοι, ενήλικες).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.