# #

25 Αυγ 2011

"Tίτλοι τέλους" για την ελληνική οικονομία - Αγωνία για την ασφάλεια της χώρας


Image
Όλα δείχνουν ότι τους επόμενους τέσσερις μήνες μέχρι το τέλος του έτους, όλοι θα γίνουμε θεατές του ρέκβιεμ της ελληνικής  οικονομίας  ή τουλάχιστον αυτό που ξέρουμε όλοι ως «ελληνική οικονομία» από το 2002 και μετά.

Κατά κάποιο τρόπο έρχεται η Νέμεσις για όλους εκείνους που έσπρωξαν τη χώρα, βασικά τις τράπεζες και το τραπεζικό σύστημα με παραοικονομία (τότε…) της τάξεως του 60%  και σήμερα όχι κάτω από 40% να εισέλθει παντελώς απροετοίμαστη σε έναν στίβο μάχης απίστευτα δύσκολο, ο οποίος στην πορεία αυτών των δέκα χρόνων ισοπέδωσε την όποια εγχώρια βιομηχανία (αφού όλα τα βιομηχανικά προϊόντα ήταν φθηνότερα να εισάγονται από το εξωτερικό) και έδωσε την χαριστική βολή στο...
πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
Το δυστύχημα είναι ότι οι μεν τράπεζες και τραπεζίτες καταρρέουν (υπάρχει έντονη φημολογία για μεγάλο τραπεζικό όμιλο που μπορεί να έχει εξαιρετικά δυσάρεστες ανακονώσεις οσονούπω), αλλά ουδείς από αυτούς θα κλάψει με τον τρόπο που θα κλάψει ο μέσος Έλληνας.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 επιτάχυναν την καταστροφή, αφήνοντας πίσω ένα κράτος με τεράστια ελλείμματα. Ο τρίτος παράγων που οδηγεί στην ολική πτώχευση της χώρας ήταν οι δαπάνες για την υγεία, στην οποία με την βοήθεια πανίσχυρων κυκλωμάτων, έφτασαν στο κολοσσιαίο νούμερο των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ ανά έτος, περίπου το 20% των ετήσιων εσόδων της χώρας (στοιχεία από την κοινή συνέντευξη του υπουργού Υγείας Α.Λοβέρδου με τον τότε υπουργό Άμυνας Ε.Βενιζέλο)!
Η πρόβλεψη της S&P για επερχόμενη ολική πτώχευση της χώρας μέχρι το τέλος του 2011 δεν προσέθεσε τίποτα παραπάνω σε αυτό που όλοι όσοι δεν είχαν παρωπίδες ήξεραν:  Η οικονομία έχει λάβει πορεία μη αναστρέψιμη. Τα μέτρα που λαμβάνονται απλά ανακυκλώνουν και εμβαθύνουν την ύφεση και αυτό δεν το λέμε εμείς, το λένε τα νούμερα.
Με απλή αριθμητική, απλά δεν μπορείς να περιμένεις να εισπράξεις από κάτι που δεν υπάρχει. Όσο για το «κοινό νόμισμα» αυτό θεωρείται πλέον κατ’ελάχιστον «πολυτέλεια» για την Ελλάδα και ίσως καθ’υπερβολή «βαρίδι» στα πόδια μιας οικονομίας που παλεύει να γίνει ανταγωνιστική.
Αλλά  η ελληνική οικονομία αυτή την στιγμή δεν υπάρχει ή τουλάχιστον δεν υπάρχει με την έννοια των αγορών. Καθρέπτης όλου αυτού του δράματος  το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Έχει «πεθάνει» και δεν ακούει ούτε σε ανακλαστικά «τινάγματα». Πρόβλεψη της αγοράς ότι τα χειρότερα έρχονται. Και μάλιστα έρχονται και πολύ γρήγορα. Σήμερα όλη η Ευρώπη έχει «ανοίξει» καλά, αλλά η Αθήνα έπαυσε να έχει τα χαρακτηριστικά «συγκοινωνούντων δοχείων» με τις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές.
Σήμερα, νέο ιστορικό υψηλό πάνω από τις 1.600 μ.β. σημειώνει την Πέμπτη το spread του ελληνικού δεκαετούς, καταγράφοντας την 8η διαδοχική μέρα ανόδου, μετά τα προβλήματα που προκάλεσε η συμφωνία Ελλάδας-Φινλανδίας για τις εγγυήσεις, θέτοντας σε κίνδυνο το δεύτερο πακέτο βοήθειας. Νέο ρεκόρ και στις αποδόσεις των διετών ελληνικών ομολόγων στο 43% σήμερα, ενώ μία ανάσα πριν τις 3.000 μ.β. βρίσκονται την Πέμπτη και τα ελληνικά CDS.
«Οι αγορές αμφισβητούν κατά πόσο το δεύτερο πακέτο διάσωσης θα λάβει ποτέ την έγκριση όλων των χωρών – μελών της ευρωζώνης. Δε νομίζω ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν πολύ χειρότερα από ότι ήδη είναι», δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής σταθερού εισοδήματος της Bayerische Landesbank, Marius Daheim.
Το premium που απαιτούν οι επενδυτές για τη διακράτηση των δεκαετών ελληνικών ομολόγων έναντι του γερμανικού ομολόγου βάσης (bund) εκτοξεύεται στις 1.613 μ.β. την Πέμπτη, κατά 46,07 μ.β. υψηλότερα σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης.
Αντίθετα σταθεροποιητικά κινούνται αυτή την ώρα τα spreads της υπόλοιπης ευρωπαϊκής περιφέρειας. Συγκεκριμένα, ήπια πτωτικά μέχρι και 4 μονάδες βάση κινούνται σήμερα τα spreads Ιρλανδίας, Ισπανίας και Ιταλίας διαμορφούμενα στις 688 μ.β., 275 μ.β. και 279 μ.β., αντίστοιχα. Αντίθετα, μικρή άνοδο μιας μονάδας βάσης σημειώνει το πορτογαλικό spread στις 893 μ.β.
Παράλληλα, κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα βρίσκεται σήμερα και το κόστος ασφάλισης έναντι χρεοκοπίας της Ελλάδας, με τα πενταετή ελληνικά CDS να ενισχύονται στις 2.832 μ.β.
Στο ταμπλό ο Γενικός Δείκτης υποχωρούσε πριν λίγο στο 0,25% στις 890 μονάδες   έχοντας βρεθεί νωρίτερα να σημειώνει απώλειες έως και 1,77% στις 8787,18 μονάδες. Για όποιον δεν έχει καταλάβει, στις 870 μονάδες ήταν το 1996 και από τότε έχουν μπει πολλές ισχυρές εταιρείες, σήμερα έχουμε ένα τελείως διαφορετικό Χρηματιστήριο. Σε αποπληθωρισμένα μεγέθη μιλάμε για κάπου 500 μονάδες
Οι ευθύνες της κυβέρνησης για την  εξέλιξη της κατάστασης είναι κολοσσιαίες, αλλά βέβαια δεν ευθύνεται μόνο αυτή. Το ίδιο το πολιτικό σύστημα και κατ’επέκταση η κοινωνική αλλοτρίωση που επικράτησε στη χώρα, ειδικά μετά το 1980 ευθύνεται για το δράμα που έρχεται.
Η κορύφωση του οποίου υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάϊο του 2012. Η Ε.Βενιζέλος έστειλε αγωνιώδεις επιστολές με την οποία ζητεί την επίσπευση του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων προς τον αρμόδιο επίτροπο για θέματα Οικονομικών Υποθέσεων, Olli Rehn και τις χώρες που συμμετέχουν στον μηχανισμό εθελοντικής ανταλλαγής (PSI) o υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Συγκεκριμένα, ο κ. Βενιζέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε από τον κ. Rehn να διατυπωθούν άμεσα και έγκαιρα οι ενστάσεις της Κομισιόν επί του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων, ώστε να επισπευστούν οι διαδικασίες.
Αλλά όλα αυτά είναι διαδικαστικά. Οι επερχόμενες εκλογές (είναι βέβαιο ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε εκλογές) είναι πλέον εξαιρετικά αμφίβολο κατά πόσο θα είναι χρήσιμες. Η είσοδος στο κυβερνητικό σχήμα της Ν.Δ. (δύσκολα θα καταφέρει με τον υπάρχοντα εκλογικό νόμο να κερδίσει την αυτοδυναμία έστω και αν υπερέχει πλέον 5-8 μονάδες του ΠΑΣΟΚ) θα έπρεπε να είχε γίνει τον Ιούνιο, τώρα πολύ δύσκολα θα σταλεί το κατάλληλο μήνυμα στο εξωτερικό που πλέον «καίγεται» και το δικό τους σπίτι.
Το πιο κρίσιμο απ'όλα, τώρα, το μεγάλος στοίχημα του Έθνους, είναι να απομονωθεί η επερχόμενη οικονομική καταστροφή, όσο μπορεί, από την ασφάλεια της χώρας.
Και η τελευταία ρανίδα εθνικής ενέργειας πρέπει να αφιερωθεί στην ασφάλεια της χώρας. Οι οικονομίες καταρρέουν, επανα-δημιουργούνται και ανασταίνονται.
Η ασφάλεια και η εδαφική ακεραιότητα, αλλά και η απώλεια ελέγχου και δικαιωμάτων επί περιοχών, αν απωλεσθούν, μόνο με πόλεμο μπορούν να επανακτηθούν...


 defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.