24 Απρ 2010
Οι όροι του δανεισμού .....????
Στο μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) θα προσφύγει η Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε και επισήμως ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, από το Καστελόριζο.
Παρακάτω, παρουσιάζονται τα σημεία - κλειδιά της συμφωνίας και τους όρους του δανεισμού.
Ποιος θα μας δανείσει
Οι χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ ως ενιαίο νόμισμα και το ΔΝΤ συμμετέχουν στο πρόγραμμα στήριξης. Τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης θα συμβάλουν στο δάνειο ανάλογα με την κεφαλαιακή συμμετοχή τους στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Η κατανομή του δανείου
Η Ευρωζώνη θα καλύψει τα 2/3 του ποσού και το υπόλοιπο το ΔΝΤ.
Διάρκεια του προγράμματος δανεισμού
Τρία χρόνια.
Χρηματικό ποσό
Το ποσό των 30 δισ. ευρώ θα χορηγηθεί στο πρώτο έτος. Τα ποσά για το 2011 και το 2012 δεν έχουν καθοριστεί ακόμα, διότι είναι αβέβαιο τι μπορεί να χρειαστεί η Ελλάδα μέχρι τότε. Η αβεβαιότητα για τα τελικά διαθέσιμα κεφάλαια επηρεάζει αρνητικά το κλίμα της αγοράς.
Παρόλο που το ΔΝΤ δεν έχει δηλώσει το ποσό που θα μπορούσε να δανείσει την Ελλάδα, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα φτάσει στα 12,5 με 15 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με αναλυτές, η οικονομική βοήθεια θα καταφέρει να καλύψει μόνο τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες της Ελλάδας.
Επιτόκιο
Κυμαινόμενο: Bάση του Euribor με 300 επιβάρυνση. Πρόσθετη επιβάρυνση 100 μονάδων για δάνεια άνω των 3 ετών και 50 μονάδων για τα λειτουργικά έξοδα.
Η ευρωζώνη έχει αναφέρει ότι το τριετές δάνειο της Ελλάδας θα έχει επιτόκιο της τάξης του 5%. Αντίθετα, το επιτόκιο του ΔΝΤ θα είναι μικρότερο, όπως έχει ανακοινώσει ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν.
Πώς θα πάρουμε το δάνειο
Η Ελλάδα ζήτησε τα χρήματα με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει μόνη της την αγορά. Η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πρόκειται να εξετάσει κατά πόσο ισχύει αυτό, εφόσον οι χώρες δείξουν πρόθυμες να συνεισφέρουν.
Η ΕΚΤ θα αναλάβει τη χορήγηση των δανείων, ενώ η Κομισιόν θα λειτουργήσει ως συντονιστής της διαδικασίας. Όσον αφορά στους όρους των δανείων του 2011 και του 2012, η Ελλάδα βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με την ΕΚΤ, την Κομισιόν και το ΔΝΤ
Προϋποθέσεις
Ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν πως η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να προβεί σε νέα μέτρα για να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Στόχος είναι να μειωθεί κατά 4% στο 2010.
Ωστόσο, η ΕΕ σημείωσε ότι οι προσπάθειες μείωσης του ελλείμματος θα πρέπει να ενταθούν το 2011 και το 2012. Σύμφωνα με την ΕΕ, το ΔΝΤ είναι σχεδόν απίθανο να ζητήσει την επιβολή νέων μέτρων, καθώς το παρόν πρόγραμμα είναι πιο φιλόδοξο από ό,τι περίμενε.
Πότε θα λάβουμε το δάνειο
Η Ελλάδα αναμένει να πάρει τα κεφάλαια πριν από τις 19 Μαΐου για να καλύψει χρέος 8,5 δισ. ευρώ. Κανονικά, η χορήγηση των δανείων πρέπει να πάρει την κοινοβουλευτική έγκριση των κρατών - μελών της Ευρωζώνης, αλλά πολλές χώρες έχουν αναθέσει το ζήτημα σε κοινοβουλευτικές επιτροπές Οικονομικών.
Το ΔΝΤ δεν χρειάζεται να πάρει τέτοια έγκριση, πράγμα που συντελεί στην πιο γρήγορη εκταμίευση των κονδυλίων.
Εμπόδια
Η οικονομική στήριξη ενδέχεται να έρθει αντιμέτωπη με τους γερμανικούς νόμους. Όμως, ευρωπαϊκές πηγές υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση της Μέρκελ έχει διαβεβαιώσει το Eurogroup πως δεν τίθεται νομικό πρόβλημα.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Reuters
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.