Ο Κουβέλης λέει για Ευρωπαϊκή στροφή του ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο καλοκαίρι που τον καλύπτει πλήρως, δηλαδή όταν έφερε το τρίτο μνημονιο και έγινε δεξιός!!!
Ετοιμος να επιστρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ, ενδεχομένως και στην κυβέρνηση δηλώνει ο πρόεδρος της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, αναμένοντας απλώς τη σχετική πρόσκληση από τον Αλέξη Τσίπρα.
Ο πρώην πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υπογραμμίζει στο Βήμα της Κυριακής ότι έχουν πλέον εκλείψει οι λόγοι που τον οδήγησαν να αποχωρήσει από τον Συνασπισμό και θεωρεί ότι μπορεί και ο ίδιος να συμβάλει στην προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση, τώρα που η κυβέρνηση ολοκληρώνει την ευρωπαϊκή στροφή της.
Κύριε πρόεδρε,
τον τελευταίο καιρό το όνομά σας φέρεται μεταξύ αυτών που συζητούνται για κάποιον επόμενο ανασχηματισμό. Σας ενδιαφέρει; Εχετε συζητήσει κάτι σχετικό;
τον τελευταίο καιρό το όνομά σας φέρεται μεταξύ αυτών που συζητούνται για κάποιον επόμενο ανασχηματισμό. Σας ενδιαφέρει; Εχετε συζητήσει κάτι σχετικό;
«Δεν έχω ευθύνη για την ονοματολογία. Οχι, δεν έχω συζητήσει τίποτε σχετικό. Επειδή με ρωτάτε μάλιστα, οφείλω να σας πω ότι αυτό που με ενδιαφέρει είναι η προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου, ώστε κάποια στιγμή η κοινωνία και η οικονομία να βγουν από τον θανάσιμο εναγκαλισμό της κρίσης. Αυτόν τον στόχο υπηρέτησα και θα εξακολουθήσω να υπηρετώ με όλες μου τις δυνάμεις».
Ναι, αλλά αυτό που λέτε δεν αποκλείει ενδεχόμενη υπουργοποίησή σας.
«Σεις είπατε...».
Θα επιμείνω: θα επιστρέψετε στον ΣΥΡΙΖΑ;
«Η εκτίμησή μου είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το περασμένο καλοκαίρι πραγματοποίησε μια σημαντική ευρωπαϊκή στροφή. Καρπός της μετακίνησης αυτής – προσωπικά θα τη χαρακτήριζα ως μετατόπιση στον χώρο του αριστερού ρεαλισμού – υπήρξε η σκληρή αλλά αναγκαία συμφωνία με τους δανειστές και η αποδοχή εκ μέρους του της θέσης ότι η ευρωζώνη αποτελεί μονόδρομο για τα συμφέροντα της χώρας και της κοινωνίας. Η εξέλιξη αυτή αίρει σε μεγάλο βαθμό τους λόγους που κατέστησαν επιβεβλημένη την αποχώρησή μας από τον Συνασπισμό το 2010».
Να συμπεράνω λοιπόν ότι επιστρέφετε στον ΣΥΡΙΖΑ. Πότε; Στο συνέδριο;
«Eίναι θέμα του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ να επεξεργαστεί ένα σχέδιο πολιτικής και οργανωτικής συμπόρευσης των δυνάμεων που, με κορμό εκείνον, εργάζονται για την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου. Θεωρώ πάντως πως οι συνθήκες είναι ώριμες για να συναντηθούμε».
Πρόσφατα συναντηθήκατε με τον Πρωθυπουργό. Υπάρχει στο μυαλό του και το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες;
«Οχι, δεν αποκόμισα κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, η αίσθησή μου είναι ότι η κυβέρνηση είναι ειλικρινής όταν λέει ότι δεν έχει εκλογικό σενάριο. Πόσω μάλλον που εν προκειμένω η λαϊκή εντολή είναι και ρητή και πρόσφατη. Πρόθεσή του εκτιμώ ότι είναι η κυβέρνηση να εφαρμόσει τη συμφωνία του καλοκαιριού με τρόπο κοινωνικά δίκαιο, ώστε η χώρα να μπει στη διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους».
Προτείνατε κάτι στον κ. Τσίπρα;
«Του πρότεινα να προχωρήσει στην αλλαγή της εκλογικής νομοθεσίας και να καταργήσει το μπόνους των 50 εδρών, που διαστρέφει την αυθεντική βούληση του εκλογικού σώματος και παραμορφώνει την αντιπροσώπευση. Σε κάθε περίπτωση, να το ελαχιστοποιήσει και να το εξορθολογήσει. Του πρότεινα επίσης να προωθήσει την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, εκεί που φωλιάζει η πελατειακή συναλλαγή, ως μέτρο καταπολέμησης του μαύρου πολιτικού χρήματος».
Εξακολουθείτε να διαφωνείτε με την προοπτική της δημιουργίας ενός τρίτου πόλου από την Κεντροαριστερά, τώρα που φαίνεται ότι συγκλίνουν Ποτάμι και ΠαΣοΚ;
«Δεν διαφωνώ με τη δημιουργία ενός τρίτου πόλου – διαφωνώ με τη δημιουργία ενός πόλου που λειτουργεί ως ο κατ’ επάγγελμα εταίρος της Νέας Δημοκρατίας. Θα σας έλεγα μάλιστα ότι όσο στελέχη του συγκεκριμένου χώρου αποδέχονται ή προωθούν διλήμματα – όπως είναι τα περί συμπαράταξης των μεταρρυθμιστών ή των ευρωπαϊστών απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ – μεταδίδουν το μήνυμα της συμπληρωματικής δύναμης. Η θέση μου είναι ότι στις συνθήκες ενίσχυσης του διπολισμού που διαμορφώνουν η επικράτηση του κ. Μητσοτάκη στη ΝΔ και η ρεαλιστική στροφή του ΣΥΡΙΖΑ ο χώρος της Κεντροαριστεράς δεν αρκεί να συσπειρωθεί. Οφείλει να διεκδικήσει και το ζήτημα της ουσιαστικής πολιτικής του αυτονομίας».
Δεν σας ενοχλεί ως αριστερό ότι το περίφημο «ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς» έγινε ανέκδοτο ύστερα από τόσους διορισμούς συγγενών και κομματικών φίλων;
«Ξέρετε, κόμματα και πρόσωπα που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να θεμελιωθούν οι πελατειακές σχέσεις υποδύονται τώρα τους αδιάφθορους. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην κυβέρνηση για να ακυρώσει και το κομματικό κράτος. Ακούω διάφορα τρομερά και φοβερά για μαζικούς διορισμούς χιλιάδων ανθρώπων στο Δημόσιο, την ώρα που οι πάντες γνωρίζουν ότι δεν μπορεί να γίνει ούτε ένας διορισμός! Τι μπορεί να συμβεί; Αξιοποίηση ενός σχετικά μικρού αριθμού μετακλητών – οι αρμόδιοι υπουργοί ομιλούν για 600 με 700 –, η θητεία των οποίων λήγει με τη λήξη της θητείας του υπουργού ή υφυπουργού που τους προσέλαβε. Πιθανώς και σε αυτό το επίπεδο να έχουν γίνει λανθασμένες επιλογές ή κινήσεις που θα έπρεπε να αποφευχθούν, αλλά να ξέρουμε για ποιο πράγμα συζητάμε. Θέλουμε να καταργηθεί ο θεσμός των μετακλητών, των προσώπων δηλαδή ορισμένης θητείας που εμπιστεύονται τα πολιτικά πρόσωπα; Αν το πιστεύουμε, ας το συζητήσουμε δημοσίως, χωρίς υπερβολές και μεγαλοστομίες, που εκφωνούνται χάριν εντυπώσεων».
http://anemosantistasis.blogspot.com/2016/04/blog-post_79.html#ixzz44lmzM3OG
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.