ENA KEIMENO TOY ΚΩΣΤΑ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗ* ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΤΑ ΤΟΥ Ν. ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η Iskra αναδημοσιεύσει το κείμενο του Κώστα Γρηγοριάδη, πρωην σκιτσογράφου από το 1990 του "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ", ο οποίος παραιτήθηκε από την εφημερίδα του Ιούλη του 2013 διαμαρτυρόμενος για τις απανωτές απολύσειςστην εφημερίδα.
Το κείμενο του Κ. Γρηγοριάδη αποτελεί ένα σχόλιο με αφορμή ρεπορτάζ στο Κυριακάτικο Βήμα( 17/11), το οποίο δημοσιεύει επιστολή του Ν. Μπογιόπουλου προς το Π.Γ., την ΚΕ του ΚΚΕ και το Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπα κια αφορά τις αρνητικές εξελίξεις στο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ καθώς και εσωκομματικό κείμενο της ΚΕ του ΚΚΕ, που βάλλει κατά του Ν. Μπογιόπουλου (ολόκληρο το ρεπορτάζ του Κυριακάτικου Βήματος παρακάτω).
ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:
ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΚΚΕ;
Του ΚΩΣΤΑ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗ
Στο Κυριακάτικο ΒΗΜΑ (17/11/2013) υπάρχει μια έκπληξη για όλους τους κομμουνιστές, τα μέλη και τους οπαδούς του ΚΚΕ. Η ναυαρχίδα του ΔΟΛ δημοσιεύει δύο εσωκομματικά κείμενα τα οποία, όπως φαίνεται, συνιστούν όλο το εσωκομματικό πλαίσιο που οδήγησε στην απόλυση του Νίκου Μπογιόπουλου από τον Ριζοσπάστη. Σύμφωνα με όσα γράφει η εφημερίδα τα κείμενα αυτά είναι:
Η επιστολή Μπογιόπουλου προς την ηγεσία του κόμματός, με ημερομηνία 29/9/2013, όπου ο γνωστός δημοσιογράφος εκθέτει τις απόψεις του για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Ριζοσπάστης,εκφράζοντας καθαρά την διαφωνία του με τις κομματικές επιλογές.
Η απάντηση της ΚΕ του ΚΚΕ, στην επιστολή Μπογιόπουλου που στην κατάληξή της έχει την απόφαση του κεντρικού κομματικού οργάνου να απολυθεί από τον Ριζοσπάστη ο γνωστός δημοσιογράφος.
Το ΒΗΜΑ έχει αποδείξει και στο παρελθόν πως έχει πολύ καλές πηγές μέσα στο ΚΚΕ. Οπότε θα αποφύγουμε να ασχοληθούμε με τα..
ερωτηματικά που προκύπτουν από αυτή τη δημοσίευση και τη στόχευση της. Ας τα απαντήσει το ίδιο το ΚΚΕ.Η επιστολή Μπογιόπουλου προς την ηγεσία του κόμματός, με ημερομηνία 29/9/2013, όπου ο γνωστός δημοσιογράφος εκθέτει τις απόψεις του για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Ριζοσπάστης,εκφράζοντας καθαρά την διαφωνία του με τις κομματικές επιλογές.
Η απάντηση της ΚΕ του ΚΚΕ, στην επιστολή Μπογιόπουλου που στην κατάληξή της έχει την απόφαση του κεντρικού κομματικού οργάνου να απολυθεί από τον Ριζοσπάστη ο γνωστός δημοσιογράφος.
Το ΒΗΜΑ έχει αποδείξει και στο παρελθόν πως έχει πολύ καλές πηγές μέσα στο ΚΚΕ. Οπότε θα αποφύγουμε να ασχοληθούμε με τα..
Από τα δύο, όμως αυτά ντοκουμέντα προκύπτουν μια σειρά στοιχεία τα οποία οφείλουμε να επισημάνουμε:
Η ηγεσία του ΚΚΕ εμμέσως πλην σαφώς παραδέχεται ότι ένας από τους λόγους που απολύθηκε ο Νίκος Μπογιόπουλος, αφορά στην ενέργειά του, ασκώντας το καταστατικό του δικαίωμα, να γράψει την άποψή του στον προσυνεδριακό διάλογο για το 19ο Συνέδριο του Κόμματος. Ενώ στα λόγια αναγνωρίζεται το δικαίωμα σε κάθε κομματικό μέλος να πει ελεύθερα και δημόσια την άποψη του στον προσυνεδριακό διάλογο, στη συνέχεια η ΚΕ αρνείται αυτό το δικαίωμα στον Ν. Μπογιόπουλο- και τον επικρίνει- επικαλούμενη το γεγονός ότι δούλευε στο Ριζοσπάστη και άρα έπρεπε να αυτολογοκριθεί για να μην αξιοποιήσει τη διαφωνία του ο ταξικός εχθρός. Τέτοια, βέβαια διάταξη αυτολογοκρισίας του Ν. Μπογιόπουλου και των στελεχών του κόμματος δεν υπήρχε και δεν υπάρχει σε κανένα καταστατικό του ΚΚΕ. Κι ούτε επιχειρήθηκε ποτέ να εισαχθεί σε καταστατικό κομματικό κείμενο. Το ερώτημα επομένως είναι σαφές: Ποιος σώζει την τιμή του ΚΚΕ; Εκείνος που τηρεί το καταστατικό ή εκείνος που ζητεί την εφαρμογή ενός καταστατικού το οποίο δεν υπάρχει;
Ο Νίκος Μπογιόπουλος, στο σημείωμά του προς την ΚΕ, αναφέρει ότι «αναβάθμιση της εφημερίδας (σ.σ. του Ριζοσπάστη) με απολύσεις δεν γίνεται» και εκφράζει την διαφωνία του με κόψιμο στηλών (ανάμεσα στις οποίες και της στήλης «Ημεροδρόμος», την οποία επιμελείτο ο ίδιος). Η ΚΕ του ΚΚΕ φαίνεται πως έχει διαφορετική γνώμη και γι’ αυτό του έδειξε την πόρτα της εξόδου. Ποιος επομένως υπερασπίζεται το ΚΚΕ; Εκείνος που έχει αποδεκατίσει τον Ριζοσπάστη από το συντακτικό του δυναμικό απολύοντας, σχεδόν, όλους όσους διαφωνούσαν, ακριβώς επειδή διαφωνούσαν, ή εκείνος που αντιστέκεται σ’ αυτή την κατρακύλα;
Στο σημείωμα του Νίκου Μπογιόπουλου φαίνεται καθαρά η δήλωσή του να παραιτηθεί από τον μισθό του και να εργαστεί, στο εξής, εθελοντικά και αμισθί στο Ριζοσπάστη. Η ΚΕ αντί να αξιοποιήσει αυτή την προσφορά, του έδειξε την πόρτα της εξόδου αποδεικνύοντας, έτσι, ότι δεν τον ήθελε στην κομματική εφημερίδα. Μπορεί όμως να υπάρξει αναβάθμιση του Ριζοσπάστη και όφελος για το ΚΚΕόταν τα κομματικά μέλη και οι δημοσιογράφοι χωρίζονται σε αρεστούς και μη αρεστούς από την κομματική ηγεσία; Ποιο κομματικό όφελος προκύπτει από την καρατόμηση και τις απολύσεις των μη αρεστών- πέρα από το στενό συντεχνιακό όφελος μιας ηγετικής ομάδας που, για να κάνει ό,τι της αρέσει χωρίς αντιστάσεις, δεν θέλει ενοχλητικούς στα πόδια της; Συνιστά τιμή για το ΚΚΕ αυτή η πρακτική ή η τιμή του βρίσκεται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνσή;
Ο Νίκος Μπογιόπουλος δηλώνει κατηγορηματικά στο σημείωμά του ότι δεν πρόκειται να υπογράψει ατομική σύμβαση εργασίας με τον Ριζοσπάστη, ότι είναι κάθετα αντίθετος με τις ατομικές συμβάσεις εργασίας στην κομματική εφημερίδα και γενικότερα κι ότι μένει σταθερός στην πολιτική του ΚΚΕ που υπερασπίζεται τις συλλογικές συμβάσεις Εργασίας. Η ΚΕ του ΚΚΕ- που έξω στην κοινωνία δεν έχει ακόμη αποποιηθεί τις συλλογικές συμβάσεις-, για τους εργαζόμενους στο κόμμα υπερασπίζεται τις ατομικές συμβάσεις, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να ισχυρίζεται ότι αυτό είναι προς το καλό αυτών των εργαζομένων. «Για να αντιμετωπιστούν- λέει- προβλήματα που υπάρχουν με τους ίδιους τους συντρόφους εργαζόμενους: υψηλή φορολόγηση, δυσκολίες διεκδίκησης παροχών κλπ». Και στη βάση αυτή, επειδή προφανώς σκέφτεται το καλό των εργαζομένων στο κόμμα (!!!), απέλυσε και τον Νίκος Μπογιόπουλο από τον Ριζοσπάστη. Ποιος λερώνει την τιμή του κόμματος και το εξευτελίζει στα μάτια του ταξικού εχθρού; Αυτός που υπερασπίζεται- και μάλιστα με αυτό τον τρόπο- τις ατομικές συμβάσεις στο εσωτερικό του δίνοντας το… καλό παράδειγμα προς τα έξω ή εκείνος που ορθώνει ανάστημα σ’ αυτή την πρακτική υπερασπιζόμενος των συλλογικό χαρακτήρα των συμβάσεων εργασίας; Ποιος είναι με το ΚΚΕ ως κόμμα της εργατικής τάξης και ποιος υπονομεύει τον χαρακτήρα του κόμματος; Ποιος τελικά είναι αυτός που δίνει όπλα στον ταξικό εχθρό αφοπλίζοντας ταυτόχρονα τους εργαζόμενους;
Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα για την ηγεσία του ΚΚΕ. Η κατάσταση σαφής και υπεκφυγές στην απάντησή τους δεν χωράνε.
*Από το http://kostas-cartoonist.blogspot.gr/2013/11/17-11-12.html
Στη συνέχεια η Iskra παραθέτει αυτούσιο το ρεπορτάζ του Λάμπρου Σταυρόπουλου από το Κυριακάτικο Βήμα ( 17/11/13 ) που αφορά την επιστολή του Ν. Μπογιόπουλου και το εσωκομματικό κείμενο σε βάρος του από την ΚΕ του ΚΚΕ.
Ν. ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: ΣΤΗΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ "ΠΥΡΑ" ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΣΥΝΕΜΟΡΦΩΘΗ...
ΤΟΥ ΛΑΜΠΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ
Η άγνωστη επιστολή του προς την ηγεσία και το εμπιστευτικό εσωκομματικό σημείωμα-απάντηση της ΚΕ του ΚΚΕ.
Στην κομματική «πυρά» στέλνει ο Περισσός τον μέχρι πρότινος δημοσιογράφο του «Ριζοσπάστη» - και εκ των διαφωνούντων με τη «λάθος πορεία», όπως είχε αποκαλέσει πριν από το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ τη «γραμμή» της ηγεσίας - κ. Ν. Μπογιόπουλο. Σύμφωνα με εμπιστευτικό εσωκομματικό σημείωμα το οποίο διακινείται στις οργανώσεις, επιχειρείται η κομματική «διαπόμπευσή» του καθώς κατηγορείται ότι με τη στάση του «αφήνει περιθώρια αξιοποίησής του από την αστική πολιτική και τον οπορτουνισμό». Το εμπιστευτικό σημείωμα της ΚΕ του ΚΚΕ είναι ταυτόχρονα απάντηση της ηγεσίας σε προηγούμενη επιστολή του κ. Μπογιόπουλου προς την ΚΕ, το ΠΓ, αλλά και τον γενικό γραμματέα του κόμματος κ. Δ. Κουτσούμπα. Το «Βήμα» φέρνει στο φως της δημοσιότητας και τα δύο κείμενα.
Η επιστολή του κ. Μπογιόπουλου (με ημερομηνία 29/9/2013) κατέκρινε την πολιτική των απολύσεων όπως και την περικοπή στηλών και τη μείωση των σελίδων του «Ριζοσπάστη», υποστηρίζοντας ότι «αναβάθμιση της εφημερίδας με τέτοιους τρόπους δεν γίνεται». «Πέραν του εντελώς λαθεμένου δρόμου με τις απολύσεις, που συνεχίζεται, η γνώμη που διατύπωσα στη Διεύθυνση και στην Κομματική Οργάνωση είναι ότι αντιθέτως δεν πρέπει να κοπεί καμία στήλη», επισήμαινε ο κ. Μπογιόπουλος, ενώ αναφορικά με τη δική του στήλη («Ημεροδρόμος»), η οποία καταργήθηκε, τόνιζε ότι «έγινε αφορμή για τροφοδότηση συζητήσεων στον Τύπο ενάντια στο ΚΚΕ και σε εμένα».
Υπογράμμιζε δε ότι «η στήλη κόπηκε στο πλαίσιο της τιμωρητικής εναντίον μου τακτικής λόγω των απόψεων που εξέφρασα - ως είχα καταστατικό δικαίωμα - στον προσυνεδριακό διάλογο. Η στήλη κόπηκε παρ' ότι μετά το Συνέδριο εφαρμόζω ως κομματικό μέλος τις αποφάσεις του Συνεδρίου και παρ' ότι δεν υπάρχει από μέρους μου καμία παραβίαση του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού». Οπως προκύπτει από την επιστολή, πριν από το κόψιμο της στήλης του ο κ. Μπογιόπουλος είχε ενημερώσει την ηγεσία ότι επιστρέφει το σύνολο του μισθού του στο κόμμα:
Υπογράμμιζε δε ότι «η στήλη κόπηκε στο πλαίσιο της τιμωρητικής εναντίον μου τακτικής λόγω των απόψεων που εξέφρασα - ως είχα καταστατικό δικαίωμα - στον προσυνεδριακό διάλογο. Η στήλη κόπηκε παρ' ότι μετά το Συνέδριο εφαρμόζω ως κομματικό μέλος τις αποφάσεις του Συνεδρίου και παρ' ότι δεν υπάρχει από μέρους μου καμία παραβίαση του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού». Οπως προκύπτει από την επιστολή, πριν από το κόψιμο της στήλης του ο κ. Μπογιόπουλος είχε ενημερώσει την ηγεσία ότι επιστρέφει το σύνολο του μισθού του στο κόμμα:
«Ηδη από τις 12 Σεπτέμβρη - και πριν από το κόψιμο (24/9/2013) της στήλης "Ημεροδρόμος - ενημέρωσα τη Διεύθυνση και την κομματική καθοδήγηση, παρ' ότι η τελευταία πληρωμή στον "Ριζοσπάστη" αφορούσε τη μισθοδοσία του Νοέμβρη του 2012 και ζώντας από μέσα τα οικονομικά προβλήματα του ΚΚΕ, ότι από τον Σεπτέμβρη του 2013 θα προσφέρω τις υπηρεσίες μου στην εφημερίδα αμισθί. Εθελοντικά.Δεν επιθυμώ ούτε τον κομματικό μισθό που αποφασίστηκε στο Συνέδριο. Τον επιστρέφω στο Κόμμα», τόνιζε, ενώ έκανε γνωστό ότι «για τα προς το ζην θα αναζητήσω εργασία σε άλλα ΜΜΕ (όχι φυσικά σε εφημερίδα)» και ότι «θα εφαρμόσω πιστά τη θέση του Κόμματος για την υπεράσπιση των συλλογικών συμβάσεων».
«Η μη είσπραξη μισθού και η εθελοντική εργασία μου επ' ουδενί σημαίνει ότι θα παραιτηθώ από την εφημερίδα ή από τη συλλογική σύμβαση ή ότι θα δεχτώ ποτέ να υπογράψω ατομική σύμβαση εργασίας ή ότι θα δεχτώ αδιαμαρτύρητα εφαρμογή τέτοιου μέτρου ειδικά στον "Ριζοσπάστη"», δήλωνε ο κ. Μπογιόπουλος και σημείωνε ότι «εδώ και μήνες και από την πρώτη στιγμή όταν ενημερωθήκαμε για τις επικείμενες απολύσεις, τελώ στη διάθεσή της και προσφέρομαι αντί της απόλυσης οποιουδήποτε άλλου συναδέλφου να συμπεριλάβει εμένα στη λίστα των απολύσεων».
ΤΟ «ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟ» ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΣΟΥ
Η ηγεσία του ΚΚΕ αποφάσισε την «αποδέσμευση» του κ. Μπογιόπουλου, δείχνοντάς του την πόρτα της εξόδου. Στο εσωκομματικό κείμενο της ΚΕ «στιγματίζεται» η κίνησή του να αρθρογραφήσει στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου, όπως και άλλοι «διαφωνούντες», αμφισβητώντας την ορθότητα της κομματικής «γραμμής»: «Βεβαίως κάθε κομματικό μέλος έχει δικαίωμα να εκφράσει την άποψή του και δημόσια στα πλαίσια του προσυνεδριακού διαλόγου. Ειδικά, όμως, το μέλος του Κόμματος ή το μέλος της ΚΝΕ που αρθρογραφεί στον "Ριζοσπάστη" χρειάζεται να διατυπώνει στη βάση τού καταστατικού ελεύθερα τη γνώμη του με υπευθυνότητα», σημειώνεται με νόημα στο εσωκομματικό σημείωμα, υπονοώντας ότι η διατύπωση διαφορετικής γνώμης δεν θεωρείται από την ηγεσία «υπευθυνότητα».
Ενώ υπενθυμίζεται ότι (το μέλος του κόμματος χρειάζεται) «να παίρνει υπόψη του ότι ζούμε και παλεύουμε σε ένα εχθρικό περίγυρο, με τους ποικιλώνυμους αντιπάλους να έχουν το Κόμμα στο στόχαστρό τους μόνιμα». «Κανένα μέλος του Κόμματος δεν πρέπει να αφήνει περιθώρια αξιοποίησής του από την αστική πολιτική και τον οπορτουνισμό. Πολύ περισσότερο μάλιστα η όποια διαφορετική γνώμη δεν μπορεί να τεκμηριώνεται με διαστρεβλώσεις ή λογοκριμένα αποσπάσματα, όπως συμβαίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση με το σχετικό προσυνεδριακό άρθρο του σ. Ν. Μπογιόπουλου σε σχέση με τη θέση που διατύπωσε η σ. Αλέκα Παπαρήγα - τότε ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος - για το κριτήριο ψήφου στο Κόμμα», υπογραμμίζει η ΚΕ του ΚΚΕ, συνδέοντας επί της ουσίας την απόλυσή του με την πολιτική διαφοροποίησή του από τους χειρισμούς τής τότε ηγεσίας, οι οποίοι οδήγησαν στην εκλογική συντριβή του 2012.
Οσον αφορά την κατάργηση της στήλης του, ο Περισσός δηλώνει ότι «δεν έχει καμία σχέση με "τιμωρητική τακτική" εις βάρος του», παρατηρώντας μάλιστα ότι «η κατάργηση της στήλης είναι ένα από τα πιο προσφιλή ζητήματα επίθεσης στο κόμμα τόσο από μέρους του αστικού Τύπου όσο και του οπορτουνισμού». «Ο σ. Μπογιόπουλος θεωρεί ότι την ευθύνη γι' αυτή την εξέλιξη την έχει η ΚΕ του Κόμματος. Η ΚΕ, όμως, δεν μπορεί να αποφασίζει με κριτήριο τη γνώμη του αστικού Τύπου αλλά μόνο με κομματικά κριτήρια», αναφέρεται, χωρίς ωστόσο να εξηγείται ποια είναι αυτά που δεν πληρούσε ο κ. Μπογιόπουλος, ενώ σε μια σαφή προσπάθεια «στιγματισμού» του σημειώνεται: «Αλλωστε είναι γνωστό ότι η αστική τάξη και τα μέσα της ακολουθούν πάγια την τακτική να παίρνουν υπό την "προστασία τους" κατά καιρούς όποιους για δικούς τους λόγους επιλέγουν, προκειμένου να χτυπήσουν και να δυσφημήσουν το Κόμμα».
Οσον αφορά την κατάργηση της στήλης του, ο Περισσός δηλώνει ότι «δεν έχει καμία σχέση με "τιμωρητική τακτική" εις βάρος του», παρατηρώντας μάλιστα ότι «η κατάργηση της στήλης είναι ένα από τα πιο προσφιλή ζητήματα επίθεσης στο κόμμα τόσο από μέρους του αστικού Τύπου όσο και του οπορτουνισμού». «Ο σ. Μπογιόπουλος θεωρεί ότι την ευθύνη γι' αυτή την εξέλιξη την έχει η ΚΕ του Κόμματος. Η ΚΕ, όμως, δεν μπορεί να αποφασίζει με κριτήριο τη γνώμη του αστικού Τύπου αλλά μόνο με κομματικά κριτήρια», αναφέρεται, χωρίς ωστόσο να εξηγείται ποια είναι αυτά που δεν πληρούσε ο κ. Μπογιόπουλος, ενώ σε μια σαφή προσπάθεια «στιγματισμού» του σημειώνεται: «Αλλωστε είναι γνωστό ότι η αστική τάξη και τα μέσα της ακολουθούν πάγια την τακτική να παίρνουν υπό την "προστασία τους" κατά καιρούς όποιους για δικούς τους λόγους επιλέγουν, προκειμένου να χτυπήσουν και να δυσφημήσουν το Κόμμα».
Παρά την απόφασή του να δουλέψει αφιλοκερδώς στον «Ριζοσπάστη», η ηγεσία διακηρύσσει: «Ισχύει η θέση ότι η δουλειά στον "Ριζοσπάστη" για τα κομματικά μέλη πρέπει να είναι αποκλειστική και με αυτό το δεδομένο δεν συμφωνούμε και με την απόφαση του συντρόφου να εργαστεί σε άλλα αστικά μέσα». Οσον αφορά την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και την υιοθέτηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας, ο Περισσός επικαλείται το νέο καταστατικό του κόμματος, βάσει του οποίου η αποζημίωση που λαμβάνουν πλέον τα μέλη και στελέχη που εργάζονται στα (κομματικά) ΜΜΕ θα αμείβονται με τον μισθό των επαγγελματικών στελεχών του ΚΚΕ (σύμφωνα με πληροφορίες είναι περί τα 800 ευρώ). Οπως αναφέρεται σχετικά, το ΠΓ «κατέληξε στη συγκεκριμένη μορφή με κριτήριο πρώτα απ' όλα να απαλλαγεί το Κόμμα από την υψηλή οικονομική επιβάρυνση, αλλά και για να αντιμετωπιστούν προβλήματα που υπάρχουν με τους ίδιους τους συντρόφους εργαζόμενους: υψηλή φορολόγηση, δυσκολίες διεκδίκησης παροχών κ.λπ.».
http://www.iskra.gr/
http://www.knossopolis.com/-vs-21-1967.html
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΚΕ ΕΛΛΑΔΟΣ;;;;;;;;;;;;;
ΠΟΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ;;;;;;;;;;;;;;;;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
http://paspartoy.blogspot.gr/2012/08/blog-post_5561.html
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΚΕ ΕΛΛΑΔΟΣ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
ΝΑΖΙ ΚΑΝΕΙΣ Η` ΝΑ ΜΗΝ ΖΕΙ
http://istoriakatoxis.blogspot.gr/2012/08/a.html
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://antipliroforisi.blogspot.gr/2013/04/blog-post_6343.html
ΑπάντησηΔιαγραφή100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΣ ΠΟΥΛΑΝΕ ΟΛΟΙ ΞΥΠΝΗΣΤΕ
ΤΟ ΚΚΕ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΩΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ;;;;;;;;;;;;;;;;;
ΓΙΑΤΙ;;;;;;;;;;ΑΦΟΥ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΒΑΡΝΤΑΣΚΑ......
ΜΕΧΡΙ ΤΟ 1939 ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ ΔΕΙΤΕ ΤΟ
http://history-of-macedonia.com/2009/10/23/vardarska-oxi-makedonia-skopia-ellina-allodapou/