# #

26 Δεκ 2012

Η Πιερία στην αρχαιότητα....



Όρια της αρχαίας Πιερίας ήταν ο Αλιάκμων στα βόρεια, ο Πηνειός στα νότια, ο Όλυμπος καi τα Πιέρια στα δυτικά και η θάλασσα στα ανατολικά. 

Περιελάμβανε δηλαδή, εκτός από το έδαφος που καταλαμβάνει σήμερα ο νομός Πιερίας, και την περιοχή κατά μήκος της ανατολικής όχθης του Αλιάκμονα, γύρω στα Παλατίτσια και τη Βεργίνα (σήμερα στον νομό Ημαθίας) μεταξύ των οποίων εκτείνονται τα ερείπια που αποδίδονται στην αρχαία πόλη της Πιερίας Βάλλα. 

Από τους χρόνους του Ομήρου και του Ησιόδου, τουλάχιστον, ο Όλυμπος παίρνει εντελώς ξεχωριστή θέση στην ελληνική μυθολογία. Στους πρόποδες του, ανάμεσα...
στην Κατερίνη και το Λιτόχωρο, βρίσκεται το Δίον, με το παμμακεδονικό Ιερό του Ολύμπου Δία, κοντά στο χωριό Μαλαθριά. Πληροφορίες γι' αυτό από τους προϊστορικούς χρόνους δεν υπάρχουν, λόγω των περιορισμένων ανασκαφικών ερευνών. 

Είναι πάντως γνωστό ότι οι Μακεδόνες βασιλιάδες το είχαν λαμπρύνει με αναθήματα. Εκεί οργάνωνε ο Αρχέλαος (413-399 π.Χ.) ετήσιες γιορτές, στις οποίες συμμετείχαν όλοι οι Μακεδόνες, με θυσίες, θεατρικούς και μουσικούς αγώνες, και οι οποίες διαρκούσαν 9 ημέρες, κάθε μια αφιερωμένη και σε μια Μούσα. Πα τις γιορτές αυτές έχτισε ο Αρχέλαος νέο ναό του Δία, στάδιο και θέατρο, και εξασφάλισε το ιερό και την πόλη με ισχυρά τείχη. 

Στο Δίον επίσης γιόρτασε ο Φίλιππος την καταστροφή (348 π.Χ.) της Ολύνθου και εκεί πρόσφερε θυσίες στον Ολύμπιο Δία ο Αλέξανδρος πριν ξεκινήσει για την ασιατική εκστρατεία του (334 π.Χ). Κα το ξαναθυμήθηκε πάλι μετά τη νίκη του στον Γρανικό, οπότε ανάθεσε στο Λύσιππο να φιλοτεχνήσει έφιππους ανδριάντες των 25 αγαπημένων του εταίρων που είχαν πέσει στη μάχη και να στηθούν μαζί με ένα δικό του στο Δίον, όπου επίσης υπήρχαν χρυσοί ανδριάντες των βασιλιάδων της Μακεδονίας.
Οι ανασκαφές έχουν φέρει στο φως αρκετά ενδιαφέροντα ευρήματα. Μπορεί κανείς να παρακολουθήσει τα τείχη της πόλης, που σχηματίζουν τραπέζιο έκτασης 400 στρεμμάτων περίπου, όπου διακρίνονται κατά διαστήματα οι πύργοι, ενώ οχυρωτική τάφρος συνδεόταν με το ποτάμι, τη Βαφύρα των αρχαίων, που ήταν ναυσίπορος. Φαίνονται επίσης οι θέσεις του σταδίου και του θεάτρου. 
Εκεί πρέπει να ήταν και το τέμενος του Δία Π» πρόσφατα αποκαλύφθηκε ανατολικότερα ένα ρωμαϊκό ωδείο, ενώ μέσα στην πόλη έχουν αποκαλυφθεί πλακόστρωτοι δρόμοι πλάτους 4 μ και σπουδαία λείψανα παλαιοχριστιανικών βασιλικών, για τις οποίες γίνεται λόγος παρακάτω. Αξιόλογοι είναι επίσης οι μακεδόνικοι τάφοι, που ερευνήθηκαν στην περιοχή της Μαλαθριάς και της Καρίτσας. Αλλοι σπουδαίοι τόποι συνδεμένοι με τη μυθολογία είναι τα Λείβηθρα και η Πίμπλεια, που εντοπίζονται στα τωρινά Κανάλια και στη Μπάρα, που σχηματίζουν χείμαρροι του Κάτω Ολύμπου, κοντά στη Σκοτίνα. Τα Λείβηθρα θεωρούνταν πατρίδα του Ορφέα. 

Σπουδαίες αρχαίες πόλεις της Πιερίας ήταν το Ηράκλειον κοντά στον Πλαταμώνα, η Μεθώνη, όπου ο Φίλιππος έχασε το ένα του μάτι κατά την πολιορκία της, το Αιγήνιον, η Πέτρα, το Κίτρος και φυσικά η Πύδνα, όπου οι Ρωμαίοι νίκησαν τον τελευταίο βασιλιά της Μακεδονίας Περσέα (148 Π.Χ.). Μετά τη ρωμαϊκή κατάκτηση και η Πιερία συμμερίζεται τις τύχες της υπόλοιπης Μακεδονίας. 

Τα αρχαιολογικά ευρήματα της Πιερίας είναι συγκεντρωμένα στο μουσείο Θεσσαλονίκης, στο τοπικό μουσείο του Δίου και στην αρχαιολογική συλλογή που υπάρχει στην Κατερίνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.