Αντιμετωπίσθηκε μάλιστα κατʼ απόλυτη προτεραιότητα και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο εισηγητής έχει ήδη ξεκινήσει τη σύνταξη της εισήγησής του, για να είναι έτοιμη τη μέρα της εκδίκασης.
Λαμβάνοντας υπόψη και το κλίμα που επικρατεί γενικότερα στις τάξεις των δικαστικών (έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό από τα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης) νομικοί κύκλοι αποκλείουν αναβολή της συζήτησης (σʼ αυτό συγκλίνουν πληροφορίες από δικαστές του ΣτΕ) και ότι η τελική απόφαση θα πρέπει να αναμένεται μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις έγκριτων συνταγματολόγων, το «μπλόκο» από το Συμβούλιο της Επικρατείας θα αφορά τις περικοπές μισθών και συντάξεων του Δημοσίου και θα αποτελέσει αναμφίβολα ένα «ηχηρό ράπισμα» για την κυβέρνηση που θα υποχρεωθεί να πάρει πίσω τα συγκεκριμένα μέτρα. Οι ίδιοι συνταγματολόγοι θεωρούν ότι στην απόφαση του ΣτΕ δεν πρόκειται να αντιδράσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς οι αμοιβές και οι συντάξεις προστατεύονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Είναι προφανές ότι μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργήσει νέα δεδομένα και θα υποχρεώσει την κυβέρνηση αφενός να προχωρήσει σε νέα διαπραγμάτευση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και αφετέρου να αναζητήσει άλλους τρόπους περιστολής των κρατικών δαπανών. Στην ουσία θα ανατραπεί ολόκληρο το σχέδιο πάνω στο οποίο στηρίχθηκε η προσπάθεια για τη δημοσιονομική προσαρμογή.
Στην κυβέρνηση επικρατεί, όπως είναι φυσικό, έντονος προβληματισμός εν όψει της συζήτησης της 8ης Οκτωβρίου και κανείς δεν πρέπει να αποκλείσει παρασκηνιακές κινήσεις με στόχο τον επηρεασμό των μελών του ΣτΕ. Αν και εκφράζονται επιφυλάξεις για το κατά πόσο οι δικαστές θα αντέξουν στις πιέσεις και αν τελικά θα αποφασίσουν με καθαρά νομικά κριτήρια και οδηγό το Σύνταγμα, είναι τέτοιο το κλίμα, όχι μόνο στον δικαστικό χώρο, αλλά και στην κοινωνία, που δεν μπορούν να πάνε κόντρα, πέραν του γεγονότος ότι υπάρχει πράγματι αντισυνταγματικότητα, δεδομένου ότι υπάρχει πάγια νομολογία που λέει ότι δεν μπορεί να αφαιρεθούν δικαιώματα νομοθετημένα.
Υπενθυμίζεται ότι στην προσφυγή που κατέθεσαν στις 29 Ιουλίου δέκα φορείς (Δικηγορικός Σύλλογος, ΑΔΕΔΥ, Τεχνικό Επιμελητήριο, ΕΣΗΕΑ κ.ά.), αλλά και ιδιώτες, θέτουν μεταξύ άλλων θέμα αντισυνταγματικότητας στη λήψη της απόφασης για το Μνημόνιο (νόμος 3845 /2010). Ενώ πρόκειται ουσιαστικά για διεθνή σύμβαση και βάσει του άρθρου 28 του Συντάγματος θα έπρεπε να ψηφισθεί από τα 3/5 της Βουλής, με απόφαση της κυβέρνησης ψηφίσθηκε μόνο από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ.
Επίσης χαρακτηρίζουν μη νόμιμη την απόφαση με την οποία εκχωρήθηκαν στον υπουργό Οικονομικών αρμοδιότητες της Βουλής να υπογράφει κάθε Μνημόνιο, δανειακή σύμβαση και ό,τι άλλο κρίνει απαραίτητο για την εκτέλεση του Μνημονίου, διότι όπως τονίζουν αντίκειται στο άρθρο 36 του Συντάγματος. Εξάλλου ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δ. Παξινός έχει επισημάνει ότι η κατάργηση συλλογικών διαπραγματεύσεων και συλλογικών συμβάσεων συνιστά ανεπίτρεπτη παρέμβαση στην ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά και στη συνδικαλιστική ελευθερία.
Σημειώνεται ότι επικεφαλής της ομάδας των νομικών που χειρίζονται την προσφυγή είναι ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου και για χρόνια διευθυντής του Νομικού Γραφείου του Ανδρέα Παπανδρέου, κ. Γιώργος Κασιμάτης. |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.