Σε «ωμές» παρεμβάσεις στα εσωτερικά του Μαυροβουνίου και απροκάλυπτους εκβιασμούς σε βάρος της ανεξάρτητης αυτής χώρας προβαίνουν Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες σε μία προσπάθεια να σπάσουν τους δεσμούς με τη Ρωσία ως αντίποινα στην υπόθεση της Ουκρανίας όπου η Δύση έχει ηττηθεί από τις στρατηγικές κινήσεις της Μόσχας.
Επιχειρούν δηλαδή με ανάλογο τρόπο να μετατρέψουν το Μαυροβούνιο σε νέα Ουκρανία και να προκαλέσουν έναν ακόμη εμφύλιο στα Βαλκάνια αυτή τη φορά. Η Ρωσία δεν είναι διατεθειμένη πάντως να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια και ήδη έχει ρίξει…
προειδοποιητικές βολές, αρχικά προς την κυβέρνηση Τζουκάνοβιτς αλλά με προφανή στόχο τη Δύση.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Politika» του Βελιγραδίου, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ποντγκόριτσα απέστειλε εγγράφως στην κυβέρνηση του Μίλο Τζουκάνοβιτς λίστα με σειρά τροποποιήσεων που θα πρέπει να γίνουν στο νόμο για την πάταξη της διαφθοράς που κατατέθηκε προς συζήτηση στη Βουλή.
Μεταξύ άλλων, οι ΗΠΑ προτείνουν να επιβάλλεται ποινή φυλάκισης και όχι μόνο χρηματική ποινή στους δημόσιους λειτουργούς που θα καταθέσουν ψευδή δήλωση περιουσιακής κατάστασης κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους.
Ο πρωθυπουργός, Μίλο Τζουκάνοβιτς, απέρριψε τις προτάσεις της πρεσβείας των ΗΠΑ επισημαίνοντας ότι με άλλο νόμο του ποινικού κώδικα καλύπτεται η δήλωση ψευδών στοιχείων.
Το γεγονός αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Μόσχας. Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο Μαυροβούνιο, Αντρέι Νεστερένκο κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «δεν σέβονται την κυριαρχία και την ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου και το αντιμετωπίζουν σαν προτεκτοράτο τους».
Το γεγονός αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Μόσχας. Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο Μαυροβούνιο, Αντρέι Νεστερένκο κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «δεν σέβονται την κυριαρχία και την ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου και το αντιμετωπίζουν σαν προτεκτοράτο τους».
Την ίδια στιγμή και με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση επικέντρωσε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με το Μαυροβούνιο στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ειδικότερα στο κεφάλαιο 30 του διαπραγματευτικού πλαισίου που προβλέπει διάσπαση των σχέσεων του Μαυροβουνίου με τη Ρωσία.
Ένα γενικό πλαίσιο των αποφάσεων αυτών δίδεται στο πόρισμα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου αναφέρεται ότι, «το Μαυροβούνιο θα πρέπει, σε πρώτη φάση, να προσαρμόσει τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που έχει με τη Ρωσία στις συνθήκες χώρας προς ένταξη στην Ε.Ε που κατέχει και στη συνέχεια να αποχωρήσει πλήρως από την συγκεκριμένη συμφωνία».
Πρόκειται δηλαδή για έναν ωμό εκβιασμό που κάνουν οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον. Κάτι αντίστοιχο με αυτό που επιχείρησαν στην Ουκρανία και προκάλεσαν την κρίση και την πυροδότηση ενός εμφυλίου πολέμου.
Ο Τζουκάνοβιτς έδωσε χώρο στις ΗΠΑ και στην Ε.Ε. να συμπεριφέρονται στο Μαυροβούνιο ως «προτεκτοράτο», όπως είπε ο Ρώσος πρεσβευτής, κάνοντας δηλώσεις σε βάρος της Ρωσίας κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Ουάσιγκτον, ενώ τάχθηκε υπερ της Ε.Ε. στην αντιμετώπιση της Ουκρανικής κρίσης.
Η Μόσχα παρενέβη διπλωματικά και χαρακτήρισε «εχθρικές προς τη Ρωσία» τις δηλώσεις Τζουκάνοβιτς και τον επέκρινε για την σύμπραξη του με την Ε.Ε. στο θέμα της Ουκρανίας κάνοντας λόγο για «απογοητευτική απόφαση». Επί της ουσίας ωστόσο οι βολές της Ρωσίας είχε στόχο τη Δύση που ανοίγει ένα ακόμη μέτωπο για να την πλήξει.
ΗΠΑ και ΕΕ δεν μπορούν να χωνέψουν αυτό που έπαθαν στην Ουκρανία και φαίνεται πώς θέλουν να κάνουν άνω κάτω τον πλανήτη για να καταφέρουν ένα πλήγμα σε βάρος της Ρωσίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.