Το τέλος της εγχώριας παραγωγής γάλακτος θα σημάνει η επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος
Η επιμήκυνση θα σημαίνει και μείωση της ποιότητας του γάλακτος τονίζουν αγελαδοτρόφοι στην “Εποχή”
Τι πέντε, τι πεντέμισι, τι εφτά μέρες;
Όταν λέμε φρέσκο γάλα εννοούμε ...
φρέσκο.
Αυτή είναι η τοποθέτηση του υπουργού Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, στη συζήτηση που εκείνος άνοιξε για την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος από τις πέντε στις εφτά μέρες. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης, κάνει λόγο για τοποθετήσεις χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση, που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή, ενώ ο Κ. Χατζηδάκης απαντά ότι «οι αγελαδοτρόφοι οφείλουν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση της κρίσης την ώρα που ενάμιση εκατομμύρια άνθρωποι είναι άνεργοι».
Αφορμή για τη συζήτηση στάθηκε η έκθεση του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), η οποία παρουσιάζει το φρέσκο ελληνικό γάλα ακριβότερο κατά 35% από το μέσο όρο της Ε.Ε. Βέβαια, τα στοιχεία αυτά είναι αναληθή, αφού το ελληνικό φρέσκο γάλα είναι 5 ημερών με χαμηλή παστερίωση, ενώ στην Ε.Ε. δεν υπάρχει αντίστοιχων προδιαγραφών φρέσκο γάλα, αλλά το μακράς διάρκειας των δέκα ημερών με υψηλή παστερίωση. Ο Κ. Χατζηδάκης ισχυρίζεται ότι ο καταναλωτής θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει, ανάλογα με το διαθέσιμο βαλάντιο, όποιο φρέσκο γάλα θέλει από μίας ημέρας έως εφτά ημερών. Την επιστημονική του διαφωνία εκφράζει ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός (ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ). Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή διασφάλισης ποιότητας, Αντώνη Φωτόπουλο, «η επιμήκυνση διάρκειας ζωής του γάλακτος σημαίνει υψηλότερη παστερίωση στο γάλα, άρα και μείωση της θρεπτικής του αξίας. Επίσης, η κατάργηση της υποχρεωτικής αναγραφής της χώρας προέλευσης δεν θα επιτρέπει στους καταναλωτές να διακρίνουν το ελληνικό γάλα από το εισαγόμενο, το οποίο παράγεται και διακινείται σε διαφορετικές συνθήκες».
Η μοναδική εξοικονόμηση προς όφελος του καταναλωτή, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης, Μάξιμο Χαρακόπουλο, θα είναι 1,5 ευρώ το μήνα για μια τετραμελή οικογένεια, ενώ οι συνέπειες για την εγχώρια κτηνοτροφική παραγωγή θα είναι ολέθριες. Όπως επισημαίνουν στην «Εποχή» αγελαδοτρόφοι «οι μεμονωμένοι παραγωγοί βρίσκονται σε δυσχερή κατάσταση, αφού έχουν κλείσει οι στρόφιγγες του δανεισμού με αποτέλεσμα να μην γίνονται νέες επενδύσεις, ενώ ταυτόχρονα έχει αυξηθεί δραματικά το κόστος παραγωγής. Η επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του γάλακτος θα σημαίνει την καταστροφή της εγχώριας παραγωγής».
Το τέλος της γαλακτοβιομηχανίας
«Δεν θα μείνει αγελάδα στην Ελλάδα», τονίζει ο Θεόδωρος Χόβολος, μέλος του παραρτήματος Ηπείρου του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου. «Ήδη το 2011 εφτά στους δέκα κτηνοτρόφους εγκατέλειψαν το επάγγελμα, αφού δεν μπορούσαν να εξασφαλίσουν ούτε ένα μεροκάματο από την παραγωγή γάλακτος», καταλήγει. «Θα κλείσουν όλοι οι μικροί παραγωγοί. Αν υπολογίσουμε ότι το κόστος παραγωγής είναι ήδη οριακό η επιμήκυνση της ζωής του φρέσκου γάλακτος θα σημάνει την καταστροφή της ελληνικής κτηνοτροφίας» συμπληρώνει ο Τάσος Αντωνίου από τον συνεταιρισμό βοσκών Λιβαδίου Ολύμπου, «Βοσκός».
Σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν 3.000 βουστάσια, ενώ προ δεκαετίας ήταν 30.000 και προ εικοσαετίας 100.000. Σε αυτά, καθώς και στις μονάδες παραγωγής ζωοτροφών, απασχολούνται 100.000 εργαζόμενοι, οι οποίοι θα βρεθούν άνεργοι, αφού με την επιμήκυνση η διανομή θα περιοριστεί αποκλειστικά στο γάλα εισαγωγής, που θα έχει πια τον απεριόριστο χρόνο να φτάσει από την ΕΕ σε κάθε ράφι σούπερ μάρκετ παραγκωνίζοντας το εγχώριο φρέσκο γάλα ως «ακριβότερο» κατά 0,10 λεπτά.
«Στην Ελλάδα, τη δεκαετία του ’60 για να ενσωματωθεί η ελληνική κτηνοτροφία γίνονταν κρατικοσυνεταιριστικές γαλακτοβιομηχανίες. Έτσι από τις 29 γαλακτοβιομηχανίες μόνο οι 7 ήταν ιδιωτικές. Από τη δεκαετία του ’90 ξεκίνησε η “αναδιάρθρωση” με την ιδιωτικοποίηση ή το κλείσιμο των μονάδων, με τελευταίο παράδειγμα την ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗ το 2012», μας λέει ο Θ. Χόβολος καταλήγοντας ότι «η πενθήμερη διάρκεια ζωής εξασφαλίζει την ύπαρξη ελληνικού γάλακτος, διαφορετικά η παραγωγή στην Ελλάδα θα εκλείψει».
«Το μυστήριο που πρέπει να λυθεί είναι γιατί το μακράς διάρκειας γάλα είναι ακριβότερο από το φρέσκο στα ράφια των σούπερ μάρκετ», υπογραμμίζει ο Α. Φωτόπουλος. «Δεν καταλαβαίνω το όφελος», συμπληρώνει ο Τ. Αντωνίου και καταλήγει «με αυτές τις ρυθμίσεις θα εξαλειφθεί το φρέσκο γάλα από την αγορά και θα επικρατήσει μόνο το μακράς διάρκειας με σαφώς χαμηλότερα θρεπτικά συστατικά».
Δώρο στις πολυεθνικές
«Η επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος που σχεδιάζει ο κ. Χατζηδάκης αποτελεί πρώτον καταστροφική επιλογή για την ελληνική κτηνοτροφία, την ύπαιθρο και το αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο αφού θα κατακλυστεί η ελληνική αγορά από εισαγόμενο γάλα, δεύτερον δώρο κυρίως στις πολυεθνικές γαλακτοβιομηχανίες και τρίτον προώθηση προϊόντων μειωμένης θρεπτικής αξίας» τονίζει ο βουλευτής Αργολίδας με τον ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Κοδέλας και συμπληρώνει: «Εάν ενδιαφερόταν πραγματικά ο κ. Χατζηδάκης για την τιμή του γάλακτος θα πρότεινε μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής των Ελλήνων κτηνοτρόφων, ελέγχου της αγοράς (γαλακτοβιομηχανίες, αλυσίδες λιανικής) και μείωσης του ΦΠΑ που επιβαρύνει κατά 13% την τιμή! Η επιλογή του υπουργού, βασισμένη σε μια αμφισβητούμενης αξιοπιστίας έκθεση του ΟΟΣΑ, έρχεται σε συνέχεια της κατάργησης της υποχρεωτικής αναγραφής της χώρας προέλευσης στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα και στην εκχώρηση της ονομασίας “φέτα” για το λευκό τυρί που παράγεται στον Καναδά, ζητήματα που επίσης χειρίστηκε το υπουργείο Ανάπτυξης. Για ποιούς δουλεύει τελικά ο υπουργός Ανάπτυξης; Πάντως σίγουρα όχι για την ανάπτυξη της παραγωγής μας ή τα συμφέροντα του έλληνα καταναλωτή».
Κάθε χρόνο η παραγωγή γάλακτος παρουσιάζει μείωση με τη σημερινή να φτάνει τους 640.000 τόνους φρέσκου γάλακτος, ενώ πέρυσι ήταν 800.000. Οι αγελαδοτρόφοι δηλώνουν αδυναμία να συνεχίσουν να κρατούν τις μονάδες παραγωγής. «Παρότι η κοινοτική οδηγία ορίζει ρητά ότι πρέπει να πληρωνόμαστε το γάλα εντός 35 ημερών, τα σούπερ μάρκετ μας εξοφλούν σε 7 ή 8 μήνες. Αν απλά εφαρμοζόταν η υπάρχουσα νομοθεσία θα μειωνόταν κατακόρυφα η τιμή του γάλακτος» τονίζουν στην «Εποχή». Όμως ο κ. Χατζηδάκης φαίνεται αποφασισμένος να αφανίσει την εγχώρια παραγωγή προς όφελος των μεγάλων ξένων γαλακτοβιομηχανιών. Το χειρότερο είναι ότι δηλώνει πως το κάνει προς όφελος των ανέργων, τον αριθμό των οποίων ο ίδιος σκοπεύει να αυξήσει άμεσα κατά 100.000 τουλάχιστον.
Ιωάννα Δρόσου
ΛΑΡΙΣΑ Φρέσκο γάλα από ATM
Στη Λάρισα, σε έξι σημεία έχουν ανοίξει καταστήματα με αυτόματους πωλητές φρέσκου γάλακτος. Ο καταναλωτής πηγαίνει με το γυάλινο ειδικό μπουκάλι –που αγόρασε εφάπαξ με 0,50 λεπτά- και το γεμίζει με φρέσκο γάλα ημέρας προς 1 ευρώ το λίτρο. «Δίνουμε τη δυνατότητα στον καταναλωτή να έχει πρόσβαση κάθε μέρα σε φρέσκο γάλα με μόλις 1 ευρώ» μας λέει ο υπεύθυνος επικοινωνίας του συνεταιρισμού «ΘΕΣγάλαΠΙΕς», Αντρέας Χαρδαλούπας. «Στόχος μας ήταν και παραμένει η απευθείας διάθεση φρέσκου γάλακτος από τον παραγωγό στον καταναλωτή», συμπληρώνει. Και πράγματι οι κάτοικοι της Λάρισας εκτιμούν δεόντως την προσπάθεια αγγαλιάζοντας τα καταστήματα που έχουν ανοίξει και δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στο συνεταιρισμό να επεκτείνει τα σημεία πώλησης.
Ο συνεταιρισμός ιδρύθηκε πριν δύο χρόνια στη Θεσσαλία, την Κεντρική Μακεδονία και την Πιερία, με ιδρυτικά μέλη 102 αγελαδοτρόφους και έδρα τη Λάρισα. Πρόκειται για ένα συνεταιρισμό που σήμερα παράγει το 10% του εγχώριου αγελαδινού φρέσκου γάλακτος, ενώ έχει υπογράψει συμβόλαια με μεγάλες βιομηχανίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.