“ Οι αναλυτές εκτιμούν ότι εάν προχωρήσει η ιστορία των ελληνικών διεκδικήσεων τότε ανάλογα θέματα θα αρχίσουν να εγείρουν και άλλες χώρες, που επλήγησαν απ’ τη «ναζιστική μπότα» στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως η Πολωνία ανοίγοντας τους ασκούς του Αιόλου. ”
Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων ήρθε και πάλι στην επιφάνεια, ωστόσο, η στάση της γερμανικής κυβέρνησης σχετικά με το θέμα είναι ιδιαίτερα αρνητική με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να δηλώνει χαρακτηριστικά πως δε βλέπει «καμία ελπίδα στην αξίωση για αποζημιώσεις». Η αντίδραση όμως αυτή του Γερμανού υπουργού δεν είναι τυχαία καθώς το Βερολίνο προσπαθεί πάση θυσία να..
διατηρήσει το δίχτυ ασφαλείας βάζοντας «φρένο» σε τέτοιου είδους συζητήσεις.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι εάν προχωρήσει η ιστορία των ελληνικών διεκδικήσεων τότε ανάλογα θέματα θα αρχίσουν να εγείρουν και άλλες χώρες, που επλήγησαν απ’ τη «ναζιστική μπότα» στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως η Πολωνία ανοίγοντας τους ασκούς του Αιόλου. Σύμφωνα με το «Βήμα» η οφειλή της Γερμανίας από το «αναγκαστικό» δάνειο που υποχρεώθηκε να δώσει η Ελλάδα στα στρατεύματα κατοχής ήταν 13,5 εκατ. χρυσές λίρες -ποσό που τότε χαρακτηρίστηκε «άτοκη πίστωση», με τη ρητή δέσμευση, όμως, ότι θα επιστραφεί μετά το τέλος του πολέμου. Σήμερα, 79 χρόνια μετά, μαζί με τους τόκους αυτό το ποσό ανέρχεται στα 60-70 δισ. ευρώ.
Η αποκάλυψη της εφημερίδας για την απόρρητη έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που αφορά τις γερμανικές αποζημιώσεις έφτασε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα στον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος και την προώθησε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», ήταν το πρώτο που αναμετέδωσε την είδηση εμπλουτίζοντας το ρεπορτάζ του με στοιχεία από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, ενώ ακολούθησε η «The Daily Telegraph», η οποία αφιέρωσε στην ιστοσελίδα της εκτενές ρεπορτάζ. Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, το χρέος της Γερμανίας προς την Ελλάδα φτάνει τα 162 δισ. ευρώ: 108 δισ. ευρώ για την ανοικοδόμηση κατεστραμμένων υποδομών και 54 δισ. ευρώ (σ.σ. τόσο το υπολογίζουν οι Γερμανοί) για το κατοχικό δάνειο που αναγκάστηκε να δώσει η ελληνική κυβέρνηση την περίοδο 1942-1944.
Έτσι λοιπόν, τρεις είναι οι λόγοι για τους οποίους έχει λόγους να φοβάται ο κ. Σόιμπλε: Ο πρώτος είναι ότι τυχόν αξιώσεις για αποζημιώσεις θα ανέτρεπαν την ευρωπαϊκή ατζέντα σε μια στιγμή που το Βερολίνο θέλει να επικεντρώσει όλες τις δυνάμεις στην επιτυχία των προγραμμάτων σταθερότητας και λιτότητας. Ο δεύτερος είναι ότι οι αξιώσεις θα άνοιγαν αυτόματα την όρεξη και πολλών άλλων χωρών, καθώς, όπως είχε πει και πράσινος πολιτικός, η Γερμανία ήταν σε εμπόλεμη κατάσταση με 53 χώρες στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και αν εξαναγκαζόταν σε πληρωμές, αυτό θα ήταν η αιώνια χρεοκοπία της.
Και ο τρίτος παράγοντας είναι η «συνεπής» ασυνέπεια της ελληνικής κυβέρνησης. Οι Γερμανοί πολιτικοί, έχοντας πλήρη εικόνα της αδυναμίας της, σουφρώνουν με περιφρόνηση τα χείλη τους όταν μιλούν για αυτήν, από την άλλη όμως δεν αισθάνονται ποτέ σίγουροι μαζί της.
ΠΗΓΗ: axiaplus.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.