Λάχανο που συνοδεύει το Καυτό Ρύζι και τις φίλες του
Τα υλικά:
*Λάχανο φρέσκο από τον κήπο, κομμένο σε μέτρια κομμάτια, όπως στην εικόνα.
* Ένα ματσάκι φρέσκα κρεμμύδια, άνηθο, μαϊντανό.
* Καγιέν, Κουρκουμίνη, ή κάρυ.
* Καλό βιολογικό λάδι.
* Ρύζι αναποφλοίωτο καστανό, λιναρόσπορο σπασμένο, ή ολόκληρο, σπόροι άλφα-άλφα, κινόα, αμάρανθος. Μπορείτε εναλλακτικά να βάλετε, τραχανά ή πλιγούρι και όποιο άλλο δημητριακό θέλετε να συνοδεύει το ρύζι, είναι όμως απαραίτητος ο λιναρόσπορος και το ρύζι σαν βάση.
* Λεμόνια χυμός
* πιπέρι, HEMP
* λίγοι ξηροί καρποί, κουκουνάρια και σταφίδα προαιρετικά.
*Λάχανο φρέσκο από τον κήπο, κομμένο σε μέτρια κομμάτια, όπως στην εικόνα.
* Ένα ματσάκι φρέσκα κρεμμύδια, άνηθο, μαϊντανό.
* Καγιέν, Κουρκουμίνη, ή κάρυ.
* Καλό βιολογικό λάδι.
* Ρύζι αναποφλοίωτο καστανό, λιναρόσπορο σπασμένο, ή ολόκληρο, σπόροι άλφα-άλφα, κινόα, αμάρανθος. Μπορείτε εναλλακτικά να βάλετε, τραχανά ή πλιγούρι και όποιο άλλο δημητριακό θέλετε να συνοδεύει το ρύζι, είναι όμως απαραίτητος ο λιναρόσπορος και το ρύζι σαν βάση.
* Λεμόνια χυμός
* πιπέρι, HEMP
* λίγοι ξηροί καρποί, κουκουνάρια και σταφίδα προαιρετικά.
Ξεκινάμε να μαγειρεύουμε: Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε τα κρεμμύδια και το λάχανο, κομμένα όπως στην εικόνα με το λάδι να τσιγαριστούν, σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς. Δες τις εικόνες. Αφού μαλακώσει το λάχανο προσθέτεις ΖΕΣΤΟ νερό, να μην σταματήσει ο βρασμός, το κάρυ, την κουρκουμίνη, τον άνηθο, τον μαϊντανό ψιλοκομμένα και το ρύζι παρέα με τις φίλες του. Χαμηλώνεις την φωτιά και αφήνεις το φαγητό να βράσει, να ανακατευτούν τα υλικά του.
Προσοχή ο λιναρόσπορος κολλάει στον...
πάτο της κατσαρόλας, σε καμία περίπτωση μην έχεις μεγάλη θερμοκρασία, μην βιάζεσαι, όλα τα φαγητά θέλουν τον χρόνο τους και ανακάτευε το κάπου κάπου.
Επιτέλους θα φάμε: Ο χρόνος που περίμενες για να απολαύσεις ένα πιάτο Καυτής Δύναμης έφτασε. Το λάχανο με την παρέα του, είναι ένα χυλωμένο πιάτο, που όμως μπορεί να γίνει και σούπα, αν προσθέσεις στο βράσιμο περισσότερο νερό. Προσθέτεις το λεμόνι προσεκτικά στυμμένο, μέσα στην κατσαρόλα, αν καταναλώσεις όλο το φαγητό αυθημερόν, ή στο πιάτο αν πρόκειται να κρατήσεις και για αύριο. Βάλε στο πιάτο ή στην πιατέλα, πιπέρι το HEMP τους ξηρούς καρπούς και λίγο άνηθο ψιλοκομμένο. Συνόδεψε το με λίγο τυρί ή γιαούρτι κατσικίσιο για έξτρα απόλαυση.
*Μπορείς να προσθέσεις και ντομάτα αν αφαιρέσεις το λεμόνι.
*Να προσθέσεις φακές αντί για ρύζι ή οποιοδήποτε όσπριο προτιμάς, γίνεται υπέροχο με ρεβίθια, και φασόλια γίγαντες.
*Να προσθέσεις σπανάκι και πράσο με λιγότερο κρεμμύδι και το προσθέτεις αφού το λάχανο βράσει 10 λεπτά.
*Επίσης το λάχανο εκτός από ωμή σαλάτα, φτιάχνεται και απλά βραστό σε λίγο νερό και σερβίρεται με λεμόνι και λάδι, για να μην μυρίζει η κουζίνα, βάλε στην κατσαρόλα και ένα ματσάκι σέλινο δεμένο.
*Να προσθέσεις φακές αντί για ρύζι ή οποιοδήποτε όσπριο προτιμάς, γίνεται υπέροχο με ρεβίθια, και φασόλια γίγαντες.
*Να προσθέσεις σπανάκι και πράσο με λιγότερο κρεμμύδι και το προσθέτεις αφού το λάχανο βράσει 10 λεπτά.
*Επίσης το λάχανο εκτός από ωμή σαλάτα, φτιάχνεται και απλά βραστό σε λίγο νερό και σερβίρεται με λεμόνι και λάδι, για να μην μυρίζει η κουζίνα, βάλε στην κατσαρόλα και ένα ματσάκι σέλινο δεμένο.
Να προσθέσεις … άσε την φαντασία σου και (Των φρονίμων τα παιδιά ΠΡΙΝ πεινάσουν… ΞΕΡΟΥΝ) ανακάτεψε τα υλικά που σου αρέσουν, αλλά να θυμάσαι, το λάχανο είναι “βαρύ” δεν ταιριάζει με όλα τα λαχανικά, ούτε με όλα τα δημητριακά, είπαμε είναι “ο πρωταγωνιστής” σε μια συνταγή και δύσκολα παραδίδει τον τίτλο του, ούτε και όλοι ταιριάζουν με τα “χούγια του”. Από την εμπειρία μου το λάχανο ταιριάζει με τα λαχανικά που ήδη ανέφερα, αλλά περί ορέξεως !!!
Ας μάθουμε περισσότερα γι’ αυτόν τον καπριτσιόζο –όπως κάθε σταρ- πρωταγωνιστή, το Λάχανο: Το λάχανο αναπτύσσεται κανονικά σε θερμοκρασίες από 15-18 βαθμούς. Το φυτό αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ μία ποικιλία αντέχει και μέχρι τους –10 βαθμούς. Το λάχανο είναι από τα κυριότερα λαχανικά και καλλιεργείται σε όλες τις Εύκρατες περιοχές. Τρώγεται είτε ωμό σε σαλάτες, είτε μαγειρεμένο. Η γνωστή λαχανοσαλάτα έχει προέλευση την Ολλανδία. Η λαχανόσουπα είναι ευρέως διαδεδομένη σε πολλές χώρες, οι λαχανοντολμάδες είναι παραδοσιακό Ελληνικό πιάτο και μία λαχανόσουπα με μανιτάρια τρώγεται παραδοσιακά στη Πολωνία την παραμονή της πρωτοχρονιάς και την Ανάσταση.
Το λάχανο περιέχει πολλά ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά και ελάχιστες θερμίδες. Τα 100g παρέχουν μόλις 25kcal. Περιέχει πολλά χρήσιμα φυτοχημικά συστατικά, όπως τα θειοκυανικά, η ινδολ-3-καρμπινόλη, η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη, το σουλφοραφάνη και τα ισοκυανικά. Αυτές οι ουσίες είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά και σε διάφορες έρευνες αναφέρεται ότι μπορεί να συμβάλλουν θετικά στην μείωση της LDL (κακής χοληστερόλης). Επίσης διερευνάται πιθανός προστατευτικός ρόλος έναντι ορισμένων μορφών καρκίνου (καρκίνος του εντέρου και καρκίνος του προστάτη
Το φρέσκο λάχανο περιέχει πολλές βιταμίνες. Είναι πολύ καλή πηγή της βιταμίνης C, που είναι ένα φυσικό αντιοξειδωτικό. Το λάχανο παρέχει περίπου το 61% της ΣΗΠ , δηλαδή περισσότερο από τα πορτοκάλια. Η τακτική κατανάλωση τροφίμων, πλουσίων σε βιταμίνη C, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού μέσω δέσμευσης των επιβλαβών ελευθέρων ριζών, που μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στα κύτταρα. Περιέχει επίσης πολλές απαραίτητες βιταμίνες του συμπλέγματος B, όπως παντοθενικό οξύ (βιτ Β5), πυριδοξίνη (βιτ Β6), και θειαμίνη (βιτ Β1).
Οι βιταμίνες αυτές ονομάζονται απαραίτητες, γιατί ο οργανισμός μας δεν μπορεί να τις συνθέσει και πρέπει να τις προσλάβει από την διατροφή. Το φρέσκο λάχανο είναι επίσης πολύ καλή πηγή βιταμίνης Κ . Παρέχει περίπου το 63% της ΣΗΠ. Η βιταμίνη Κ πιθανόν να παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό των οστών συμβάλλοντας θετικά στον σχηματισμό της αστικής μάζας. Επιπλέον διερευνάται η συμβολή της στην θεραπεία εκφυλιστικών νοσημάτων (μελετάται η βοήθεια που θα μπορούσε να παρέχει, στους πάσχοντες από Alzheimer, μειώνοντας τις βλάβες των νευρόνων του εγκεφάλου
Το φρέσκο λάχανο περιέχει επίσης αρκετά μέταλλα, όπως κάλιο, μαγγάνιο, σίδηρο και μαγνήσιο. Το κάλιο είναι σημαντικό συστατικό των κυττάρων και των υγρών του σώματος και συμβάλλει στην φροντίδα της αρτηριακής πίεσης. Το μαγγάνιο, χρησιμοποιείται από τον οργανισμό σαν συμπαράγοντας του αντιοξειδωτικού ενζύμου δισμουτάση. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Ας διαβάσουμε τι λέει ο Κώστας Μπαζαίος στο βιβλίο του «100 βότανα 1000 θεραπείες» Λάχανο για το άσθμα, τη βραχνάδα, τη βρογχίτιδα. Άλλα ονόματα: Κράμβη. Επιστημονική ονομασία: Brassica oleracea: Δεν υπάρχει αρρώστια για την οποία να μη χρησιμοποιήθηκε σαν φάρμακο το Λάχανο από την πρακτική Ιατρική. Και μόνο όσοι υποφέρουν από το συκώτι τους πρέπει να τ’ αποφεύγουν, για το Αρσενικό που περιέχει. Οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι δεν χρησιμοποιούσαν το Λάχανο σαν τροφή αλλά μόνο σαν φάρμακο γιά ένα πλήθος αρρώστιες. Έτσι ο Έλληνας γιατρός Χρύσιππος αφιέρωσε τη δουλειά του ειδικά στο Λάχανο, ο Πυθαγόρης αναφέρει τις μαλακτικές ιδιότητες των καταπλασμάτων με Λάχανο. Ο Κάτων θεωρούσε το Λάχανο αντίκαρκινικό και θεραπευτικό για πληγές, έλκη, αποστήματα και άλλα και για την αϋπνία και τη μελαγχολία. Έλεγε μάλιστα ότι οι Ρωμαίοι έζησαν για χρόνια χωρίς γιατρούς, βασισμένοι στα Λάχανα, που τα ονόμαζαν «ίο φάρμακο τον φτωχού»
Χρήσιμα μέρη: Τα φύλλα και το ζουμί τους
Πού το βρίσκουμε: Σ’ όλη την Ελλάδα, το μόνο εύκολο είναι να βρεις Λάχανα, από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάρτιο. Tους άλλους μήνες δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε γιατί δεν διατηρούνται φρέσκα.
Δραστικές ουσίες: βιταμίνες A. C, Φολικό οξύ, Φώοφορο, Ιώδιο, θειο, Κάλιο, Νάτριο, Μαγνήσιο, Μαγγάνιο και ίχνη Αρσενικού που τονώνουν το δέρμα.
Ιδιότητες – Ενδείξεις: Το Λάχανο χρησιμοποιείται σαν φάρμακο και σαν θεραπευτική τροφή ωμό, βρασμένο (ή μόνο το ζουμί του) οε πολλές αρρώστιες. Οι πιο γνωστές πρακτικές συνταγές είναι:
* Όποιος υποφέρει από άσθμα μπορεί να τοποθετεί στο λαιμό του φύλλα Λάχανου που έχει ζεστάνει στο φούρνο ή βουτώντας τα σε βραστό νερό (όχι βρασμένα).
* Οι ψάλτες και οι τραγουδιστές που βράχνιασαν μπορούν να διώξουν τη βραχνάδα αν φάνε βρασμένο Λάχανο (μόλις βράσει, όχι χθεσινό…) και χρησιμοποιήσουν ένα-δυο φύλλα του σαν κατάπλασμα στο λαιμό. Αν βγάλουμε ζουμί Λάχανου (με αποχυμωτή) και το ζεστάνουμε μαζί με λίγο μέλι πίνουμε 6 ως 8 κουταλιές τη μέρα για τη φωνή και για να μην πονάνε οι αμυγδαλές.
* Τα Φύλλα του θεωρούνται φάρμακο για τους ρευματισμούς την ουρική αρθρίτιδα (ποδάγρα) και τις ισχιαλγίες. Ζεσταίνουμε 1-2 φύλλα στο φούρνο ή σιδερώνοντάς τα και τα δένουμε μ ένα επίδεσμο στις κλειδώσεις που πονάνε. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και μ ενα τραύμα, που έχει πύο.
* Το ζουμί του βρασμένου Λάχανου είναι φάρμακο για το βήχα, τη βρογχίτιδα.
* Το Λάχανο είναι από τα πιο δυνατά φάρμακα κατά της νευρικής διαταραχής και κατά της αϋπνίας Όσοι υποφέρουν από άγχος, όσοι πρόκειται να δώσουν εξετάσεις, όσοι πάσχουν από κατάθλιψη (μελαγχολία), οι νευρασθενικοί, όσοι πάσχουν από χρόνια κούραση θα ωφεληθούν ιδιαίτερα τρώγοντας άφθονο ωμό και βραστό Λάχανο και πίνοντας μεγάλες ποσότητες χυμού (που μπορούν να βγάζουν με τον αποχυμωτή).
* Στα εγκαύματα οι πρακτικοί βάζουν ωμά λαχανόφυλλα, που τ’ αλλάζουν κάθε 3-4 ώρες. Ξεπλένουν την πληγή με ζουμί από κοπανισμένα λαχανόφυλλα.
* Σαν κομπρέσα όχι μόνο θεραπεύει σοβαρές πληγές και έλκη αλλά είναι και άριστο φάρμακο για τα τσιμπήματα της μέλισσας, της σφήκας και της αράχνης.
* Οι διαβητικοί και όσοι υποφέρουν από αϋπνίες ή έλκος του στομαχιού ωφελούνται πολύ πίνοντας ζουμί από λαχανόφυλλα (μπορούμε να το βγάλουμε εύκολα μ έναν αποχυμωτή). Πρέπει να πίνουν από μια κουταλιά πριν το φαγητό, τρεις φορές τη μέρα.
* Για να ξεπρηστούν οι πρησμένοι αδένες χρησιμοποιούνται καταπλάσματα από λαχανόφυλλα.
* Οι γυναίκες που έχουν καθυστέρηση στην περίοδο (όχι από εγκυμοσύνη) μπορούν να πίνουν για 2-3 μέρες, από δυο ποτηράκια τη μέρα. ζουμί από βρασμένο Λάχανο με γλυκό κρασί (2 μέρη ζουμί με 1 μέρος κρασί).
* Όταν τρώμε άφθονο Λάχανο ωμό και βρασμένο καθαρίζει το αίμα και τα νεφρά μας. ,
* Αν φάει ένας μεθυσμένος αρκετό ωμό Λάχανο ξεμεθά.
* Αν φάει κάποιος δηλητηριώδη μανιτάρια πρέπει να πιει αρκετό λαχανόζουμο για να γλιτώσει (3 ποτήρια τη μέρα για 2-3 μέρες).
* Το ζουμί από βρασμένα Λάχανα είναι διουρητικό.
* Οι γιατροί του Σαλέρνο λένε ότι ο χυμός του Λάχανου είναι υπακτικός και οι ιστοί του υτυπτικοί. Κι ακόμη ότι όσοι το τρώνε δεν υποφέρουν από δυσκοιλιότητα .
* Παλιά βάζανε στα παιδιά που πάθαιναν ιλαρά, χλιαρά καταπλάσματα από βρασμένα λαχανόφυλλα για να τραβάνε τη φλόγωση. Το ίδιο και σ’ όσους πάθαιναν ευλογιά, για να γίνουν ελαφρότερα τα σημάδια.
* Για μια ανοιξιάτικη αποτοξινωτική δίαιτα 7 ημερών, βράστε κάθε μέρα δυο φρέσκα φύλλα σε ένα λίτρο νερό και πιείτε το σε 4-5 δόσεις, για να καθαρίσει το αίμα.
* Ακόμη το Λάχανο χρησιμοποιείται στις αιμορροΐδες (με επιθέματα ψημένα αλειμμένα με λάδι και ζουμί).
* Στην ποδάγρα (με ποδόλουτρα).
* Στην ψωρίαση (με καταπλασματα).
* Στη μητρίτιδα (με καταπλάσματα στα νεφρά και χαμηλά στην κοιλία).
* Σαν διουρητικό και αποτοξίνωτικό (πίνουμε το χυμό του).
* Τέλος θεωρείται άριστο αντισκορβουτικό.
Ο άνθρωπος γεννιέται υγιής κι άν αποκλείσουμε τις βλάβες από τη γέννηση η την κακή κληρονομικότητα, θα μπορούσε να παραμένει γιά πάρα πολλά χρόνια υγιής, Αν αποφεύγαμε τα περισσότερα από τα φάρμακα που κυκλοφορούν θα αποφεύγαμε και τη γέννηση των περισσοτέρων ασθενειών (!…).
…γράφουν οι Σοβιετικοί καθηγητές Φ. Ρομάσωφ και Β. Φρόλωφ οτο βιβλίο τους «Να ζούμε χωρίς φάρμακα».
http://www.terrapapers.com/?p=20499
Γιώτα Καραγιώτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.