Διαστάσεις επιδηµίας έχει λάβει, πλέον, στις ΗΠΑ η χρήση αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία αφού, σύµφωνα µε τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας που είδε το φως της δηµοσιότητας, το 80% των αντιβιοτικών που πωλούνται στις ΗΠΑ χορηγούνται στα παραγωγικά ζώα!
Το FDA, αν και γνωρίζει τις διαστάσεις του προβλήµατος, δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του, για το εάν δηλαδή προτίθεται να βάλει κανόνες για να περιορίσει τη χρήση αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία.
Οι επιστήµονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου αφού είναι πλέον διαπιστωµένο πέρα από κάθε αµφισβήτηση ότι ο άνθρωπος, µε την κατανάλωση κρέατος από ζώα που έχουν τραφεί µε αντιβιοτικά, έχει αποκτήσει ανοσία, µε αποτέλεσµα όταν για κάποια ασθένεια πρέπει να του χορηγηθούν αντιβιοτικά αυτά να ...
µην έχουν καµία επίδραση, οπότε ιοί και ασθένειες να µην µπορούν να καταπολεµηθούν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύµφωνα µε τα στοιχεία έρευνας του 2002, της τελευταίας χρονιάς που υπάρχουν διαθέσιµα στοιχεία, η ανοσία στα αντιβιοτικά είχε αποτέλεσµα 99.000 άνθρωποι να πεθάνουν από ενδονοσοκοµειακές λοιµώξεις που οι γιατροί δεν µπορούσαν να αντιµετωπίσουν.
Μπροστά στο εκρηκτικό φαινόµενο αλλά και στην ακινησία των αρµόδιων αρχών η Ένωση Καταναλωτών ξεκίνησε παναµερικανική καµπάνια µε τίτλο «Κρέας χωρίς Φάρµακα», η οποία δεν έχει ως στόχο να µεταπείσει τις αρµόδιες αρχές για τον τρόπο µε τον οποίο πρέπει να χειριστούν το πρόβληµα, αλλά τα καταστήµατα τροφίµων και τα σούπερµάρκετ.
Η Ένωση Καταναλωτών, που ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 πιέζει για απαγόρευση της χρήσης αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία χωρίς, όµως, αποτελέσµατα αφού τα συµφέρονται που παίζονται είναι γιγαντιαία, αποφάσισε να αλλάξει τη στρατηγική της στοχεύοντας απευθείας στους καταναλωτές και στα καταστήµατα τροφίµων.
Όπως λένε, οι αλυσίδες τροφίµων είναι κάτι σαν µικρά «κράτη» και, εάν γίνει δυνατό να πειστεί έστω και το 1/3 αυτών να σταµατήσει να πουλά κρέας µε φάρµακα, τότε οι παραγωγοί που θα βλέπουν τα προϊόντα τους να µη βρίσκουν θέση στα ράφια θα αναγκαστούν να αλλάξουν τις πρακτικές τους.
Το λόµπι της κτηνοτροφίας και της βιοµηχανίας τροφίµων είναι από τα πιο ισχυρά στις ΗΠΑ και, όπως επισηµαίνουν τα στελέχη της Ένωσης Καταναλωτών, έχει τη δυνατότητα να επηρεάζει την FDA για να µη λαµβάνει αποφάσεις που θεωρεί ότι θα είναι σε βάρος του κέρδους του. Από την άλλη, το ενθαρρυντικό είναι ότι όσοι κτηνοτρόφοι και καταστήµατα τροφίµων αποφάσισαν να επενδύσουν στα «καθαρά» τρόφιµα διαπίστωσαν ότι ανοίγεται µια καινούργια και πολλά υποσχόµενη αγορά µε τζίρο πάνω από 3,3 δισεκατοµµύρια δολάρια τον χρόνο µέχρι στιγµής.
Οι κτηνοτρόφοι υποστηρίζουν από τη µεριά τους ότι επί της ουσίας είναι υποχρεωµένοι να µπουκώνουν µε αντιβιοτικά τα ζώα τους γιατί έτσι τα διατηρούν υγιή και, µη έχοντας απώλειες, µπορούν να εξυπηρετούν την απαίτηση για φθηνό κρέας στην αγορά.
Επιστήµονες και στελέχη της Ένωσης Καταναλωτών υποστηρίζουν, όµως, ότι πρόκειται για µύθο αφού συνειδητά αποφεύγουν να υπολογίσουν στις µελέτες το µεγάλο κόστος που συνεπάγεται η ιατρική φροντίδα ανθρώπων που έχουν αποκτήσει ανοσία στα αντιβιοτικά, ενώ βέβαια ανυπολόγιστο είναι το κόστος όταν χάνονται ανθρώπινες ζωές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.