Αποτελεί μυστήριο για τους ειδικούς τα τελευταία 20 χρόνια, ωστόσο τώρα αμερικανοί ερευνητές πιστεύουν ότι βρήκαν την απάντηση στο γιατί ένα μικρό ποσοστό φορέων του ιού ΗΙV του ΑΙDS ζει για πολλά χρόνια χωρίς να εμφανίσει ουσιαστικά τη νόσο. Η νέα γνώση που βασίζεται στην εκμετάλλευση της φυσικής ανοσίας του οργανισμού πιστεύεται ότι θα οδηγήσει σε ανάπτυξη εμβολίων ενάντια στον ιο ...και θα παράσχει μια σημαντική εναλλακτική της συμβατικής αντιρετροϊκής θεραπείας.
Ερευνητές από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, το ΜΙΤ και το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ «σάρωσαν» το DΝΑ περίπου 1.000 ατόμων από διαφορετικά μέρη του κόσμου τα οποία ήταν φορείς του ΗΙV αλλά δεν είχαν εμφανίσει συμπτώματα (εκτιμάται ότι ένα στα 300 άτομα που μολύνεται με τον συγκεκριμένο ιό δεν εκδηλώνει τη νόσο χάρη σε φυσική ανοσία). Το γενετικό υλικό τους συγκρίθηκε με εκείνο 2.600 φορέων του ΗΙV οι οποίοι είχαν παρουσιάσει συμπτώματα της νόσου, όπως σημειώνεται στην επιθεώρηση «Science». Μέσω αυτής της γενετικής ανάλυσης οι ειδικοί κατάφεραν να εντοπίσουν τις μικρές διαφορές στο γενετικό υλικό οι οποίες προσφέρουν ανοσία στον ιό.
Πρωτεΐνη το «κλειδί» στην ανοσία
Το «κλειδί» που χαρίζει ανοσία στον ΗΙV φάνηκε να αφορά μια πρωτεΐνη του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζεται ΗLΑ-Β και η οποία είναι γνωστό ότι παίζει ρόλο στην άμυνα του οργανισμού εναντίον των ιών. Η γενετική σύγκριση έδειξε ότι η πρωτεΐνη ΗLΑ-Β των φορέων που εμφανίζουν ανοσία στο ΑΙDS διαφέρει κατά μόλις πέντε αμινοξέα από εκείνη των μολυσμένων ατόμων που εκδηλώνουν την ασθένεια. Μάλιστα οι διαφορές εντοπίστηκαν στο σημείο της πρωτεΐνης που προσδένεται στους ιούς προκειμένου να θέσει σε συναγερμό το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να επιτεθεί στον ιογενή «εχθρό» και να τον εξολοθρεύσει.
Το Βημα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.