Οι πιο µαζικές και δυναµικές κινητοποιήσεις από την έναρξη των διαδηλώσεων κατά των αλλαγών στο Συνταξιοδοτικό έγιναν χθες στη Γαλλία. Περίπου τριάµισι εκατ. Γάλλοι, σύµφωνα µε τους διοργανωτές, κατέβηκαν στους δρόµους σε δέκα πόλεις.
Ωστόσο ψηφίστηκε προχθές από τη Γερουσία η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 χρόνια. Οι µεταρρυθµίσεις στο Συνταξιοδοτικό εξελίσσονται σε ένα από τα σοβαρότερα προβλήµατα για τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, φέρνοντάς τον σε σύγκρουση µε ταµεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας. Παρά τις εντυπωσιακές χθεσινές διαδηλώσεις ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε ότι «κάναµε όλες τις παραχωρήσεις που ήταν δυνατόν». Οι λαϊκές αντιδράσεις είχαν υποχρεώσει τις γαλλικές κυβερνήσεις το 1995 και το 2005 να µην προχωρήσουν σε αλλαγές στο Συνταξιοδοτικό, αλλά τώρα ήδη και τα δύο σώµατα της Βουλής έχουν ψηφίσει τα βασικά άρθρα του νέου νοµοσχεδίου και το µόνο που αποµένει είναι να ψηφιστεί στο σύνολό του στα τέλη Οκτωβρίου, οπότε και ο νόµος θα παραπεµφθεί στο Συµβούλιο της Επικρατείας για τελική έγκριση.
Η συµµετοχή πάντως στις χθεσινές συγκεντρώσεις διαµαρτυρίας ήταν µεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη φέτος. Ακόµα και η Αστυνοµία που συνήθως δίνει πολύ µικρότερο αριθµό διαδηλωτών, ανακοίνωσε πως στις διαδηλώσεις χθες πήρε µέρος 30% µεγαλύτερος αριθµός πολιτών από ό,τι στις προηγούµενες.
Η µεγάλη πλειοψηφία των Γάλλων, σύµφωνα µε τις δηµοσκοπήσεις, πιστεύει ότι ακόµη και αν οι Σοσιαλιστές που είναι στην αντιπολίτευση επανέλθουν στην εξουσία δεν πρόκειται να ανατρέψουν τον νόµο, οπότε θεωρούν ότι πρέπει να δώσουν τώρα αυτή τη µάχη. Τα συνδικάτα κυρίως των µεταφορών εξετάζουν το ενδεχόµενο να κηρύξουν απεργία διαρκείας, κάτι που θα παραλύσει όλη τη χώρα. «Αυτή είναι µία από τις τελευταίες ευκαιρίες να κάνουµε την κυβέρνηση να υποχωρήσει», δήλωσε ο Φρανσουά Τσερέκ, επικεφαλής της Γαλλικής Οµοσπονδίας Εργατών. «Η πλειοψηφία των εργαζοµένων δεν µπορεί να αντέξει πολλές ηµέρες απεργίας ακόµα. Αν δεν το λύσουµε τώρα, σε λίγο θα είναι αργά».
Ο αριθµός των συνταξιούχων που είναι 16 εκατ. αναµένεται να αυξηθεί σε 18 εκατ. το 2020 και 23 εκατ. το 2050, σε µια χώρα 65 εκατ. κατοίκων. Σύµφωνα µε την κυβέρνηση, αν δεν προωθηθούν οι µεταρρυθµίσεις το έλλειµµα στον προϋπολογισµό για την πληρωµή των συντάξεων που είναι 32 δισ. ευρώ, θα φθάσει τα 50 δισ. το 2020. Ο Σαρκοζί υποστηρίζει ότι οι µεταρρυθµίσεις θα εξισορροπήσουν την κατάσταση έως το 2018, οικονοµολόγοι όµως έχουν δηλώσει ότι ακόµα και αν συµβεί αυτό, το έλλειµµα θα εµφανιστεί και πάλι σύντοµα.
«ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ»
13 Οκτ 2010
Γαλλια....ολοι στο δρομο...Διαδήλωση-µαµούθ για το Συνταξιοδοτικό. 3.500.000 πολίτες στον δρόµο
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται...Επίσης χρησιμοποιήστε ελληνική γραφή για να αναρτηθούν τα σχόλιά σας.