Στα Σκόπια ακούγονται πολλές φωνές για την πολύχρονη διαφορά τους, για το όνομα του κράτους, με την Ελλάδα. Διαβάζει κανείς αναλύσεις επί αναλύσεων και διαπιστώσει πως υπάρχει έμφραγμα μέσα στον ίδιο τον σκοπιανό λαό, όπου σμίγουν διαφορετικές γλώσσες, διαφορετικές εθνικότητες, διαφορετικές παραδόσεις. Ελλοχεύει ο φόβος της εσωτερικής αντίδρασης, της διάσπασης...
Μέσα στα πλαίσια αυτά κινείται και η ανάλυση που προσπαθεί να κάνει η Σέλι Μεκναμάρα ( Сели Мекнамара) πολιτικός αναλυτής ευρωπαϊκών υποθέσεων στο Ίδρυμα Κληρονομιάς των Σκοπίων. Η κυρία αυτή ανέπτυξε τις απόψεις της για τις διαφορές της Ελλάδας και της πΓΔΜ σε μια συνέντευξή της στη ‘Φωνή της Αμερικής’. Διαπιστώνει όμως κανείς μια βιασύνη, έναν μικρό πανικό.
Η άποψη της Μεκναμάρα είναι πως δεν μπορεί κανείς να προβλέψει κάτι από τις συνομιλίες που άρχισαν με τη διαμεσολάβηση του Μάθιου Νίμιτς για έναν απλό λόγο «Οι Έλληνες είναι απρόβλεπτοι στην όλη διαδικασία», θα τονίσει και θα εξηγήσει τις απόψεις της.
«Αν το μόνο ζήτημα είναι το θέμα της ονομασίας, ίσως δούμε μια λύση. Αλλά οι Έλληνες θα επεκτείνουν το πρόβλημα στην ονομασία της γλώσσας, τι θα αναγράφεται στα διαβατήρια και άλλα πολλά.
Αν επικεντρωθεί το ζήτημα στο θέμα της ονομασίας είναι δυνατό να επιλυθεί, όχι όμως μονομερώς γιατί οι διαπραγματεύσεις γίνονται από τα δύο μέρη. Και πρέπει να σταματήσουν οι Έλληνες να συμπεριφέρονται σαν να είναι δικό τους θέμα, η διαφορά των δύο χωρών».
Η πολιτικός αναλυτής δεν θα διαστάσει να ζητήσει έξωθεν δυνάμεις για πίεση προς την Ελλάδα, ειδικά τώρα που βρίσκεται σε δεινή θέση.
Θα τονίσει τα εξής:
«Η ελληνική κυβέρνηση, εν τω μεταξύ, ισχυρίζεται ότι θα αποδεχθεί ένα όνομα για γενική χρήση που θα περιείχε τη λέξη ‘Μακεδονία’, αλλά με γεωγραφικό προσδιορισμό.
»Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να στείλει κάποιος ένα μήνυμα στην Ελλάδα- η οποία βρίσκεται σε δυσχερή οικονομική θέση και περιμένει ευρωπαϊκή βοήθεια- να την πιέσει να αποδεχθεί τη ‘Μακεδονία’ όπως είναι.»
Σύμφωνα με την κ. Μεκναμάρα «ήρθε ο καιρός ώστε η Ελλάδα να απευθύνεται υπεύθυνα προς την πΓΔΜ και πως δεν μπορεί να κρατά έναν ολόκληρο λαό σε κίνδυνο επειδή έχει ένα πρόβλημα, διμερούς επιπέδου, και να εμποδίζει την πΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.»
Και θα καταλήξει λέγοντας στην ‘Φωνή της Αμερικής’:
«Το ΝΑΤΟ είναι για την περιφερειακή ασφάλεια και όχι μόνον για την Ελλάδα».
echedoros
Μιλάνε όλοι, μιλάνε και οι κ.....!
ΑπάντησηΔιαγραφήΒρήκαν ευκαιρία οι πάντες να κτυπήσουν!